Száraz bőr és ekcéma: fókuszálj a barriervédelemre

2023. december 14.
A száraz bőr állapota télen, a hidegben általában rosszabbodik. Sokat segíthet, ha a megfelelő termékekkel és óvintézkedésekkel megerősíted a bőr védőrétegét és védekező funkcióját.

Már az enyhe bőrszárazság is kellemetlen érzetet tud okozni, hát még ha atópiás vagy atópiára hajlamos bőrről van szó: ilyen esetben az erős bőrszárazsághoz intenzív viszketés, feszülő érzés társul. Az atópiás dermatitisz vagy ekcéma egy bőrbetegség, amely jellemzően csecsemő- vagy időskorban jelentkezik, de nem kizárólag ezekben az életkorokban állhat fenn. A nagyon erős bőrszárazság tünetein túl gyulladásos vörös foltok, akár ekcémás hólyagok, erős irritáció jelentkezik, fel-fellángoló formában. A hátterében (a különleges genetikai hajlam mellett) ugyanaz áll, mint a nagyon száraz bőr esetén: a nedvesség- és lipidhiány.

A bőr külső hidrolipid rétegét barriernek is hívják, és nagyon fontos védő funkciója van: kívül tartja mindazt, ami káros a szervezetre, és nem engedi, hogy a bőr számára fontos anyagok, legfőképp a nedvesség kifelé távozzon. Ha káros környezeti hatások, rossz bőrápolási szokások vagy a már említett genetikai adottság miatt ez a lipdréteg meggyengül, megváltozik a szerkezete, és átjárhatóvá válik az irritáló és allergén anyagok vagy akár a kórokozók számára – ez vezethet a gyulladáshoz, viszkető érzéshez.

Mit tehetünk ellene?

Mind az extrém száraz bőr, mind az atópiára hajlamos bőr esetén megoldást jelenthet a lipid- és fehérjepótlás – ezek hiánya ugyanis nagyban fokozza a nedvességvesztést. A megfelelő lipidpótlással azonban helyreállítható a bőr barrierrétege, ezzel támogatható a védekező funkciója és a vízmegtartó képessége is. Ehhez érdemes olyan dermokozmetikumot választani, amely a hidratáló összetevőkön és a lipideken kívül a viszketést enyhítő, csillapító, a bőr saját lipidtermelését serkentő összetevőket is tartalmaz. A Bioderma kínálatából az alábbi készítmények rendszeres használatával jelentős javulás, enyhülés érhető el.

Tisztításhoz: Bioderma Atoderm olajtusfürdő

A száraz, atópiára hajlamos bőrt csakis különösen kíméletes kozmetikummal szabad tisztítani. Ez az olajos tusfürdő 24 órás hidratáló hatást és azonnali komfortérzetet biztosít, gazdagon táplál és megszünteti a bőrirritációt, feszülő érzetet. Gyengéden tisztít, a legszárazabb bőrnek is védelmet nyújt az irritációt okozó baktériumok elszaporodásával szemben. Enyhén illatos habja kellemes érzést nyújt. A termékcsaládból kipróbálhatod még a Bioderma Atoderm Intensive habzó gélt vagy az Intensive szappant is.

Testápoláshoz: Bioderma Atoderm Intensive balzsam

A rendszeres krémezés alapvetően fontos a száraz bőr számára. Ez a könnyen felszívódó, kellemes állagú balzsam növényi szteroidokkal nyugtatja a gyulladt bőrt és csillapítja a viszketést. A bőrben természetesen is megtalálható biolipideket tartalmaz, aminek köszönhetően tartósan visszaállítja a bőr védekezőképességét. A szabadalmaztatott Skin Barrier Therapy™ megakadályozza a bőrszárazság kialakulásáért felelős allergének bejutását a bőrbe, valamint meggátolja a Staphylococcus aureus baktérium megtapadását és elszaporodását. Naponta egyszer vagy kétszer megtisztított bőrre vidd fel, arcra és testre is használható. Intenzív, zavaró viszketésre a Bioderma Atoderm SOS spray jelenthet gyors és hatékony megoldást.

Arcápoláshoz: Bioderma Atoderm Intensive Eye balzsam

A bőrszárazság gyakran jelentkezik az arc területén a szem környékén, ami rendkívül kellemetlen lehet. Ez a termék 3 az 1-ben megoldást kínál az irritált szemkörnyék problémájára: nyugtat, regenerál és eltávolítja a sminket. Azonnal enyhíti a viszketést, az irritációt és a száraz érzést – speciális összetevője a viszketést kiváltó tényezőket célozza. Naponta egyszer vagy kétszer bőrápolóként használható a szem körül vagy az egész arcon. Sminkalapnak is kiváló, és a smink eltávolításához is bevethető vattakorong segítségével – nem kell lemosni sem. Érzékeny szemek és kontaktlencse viselése esetén is alkalmazható.

Barrierbarát életmód

Ha száraz, atópiára hajlamos bőröd van, különösen oda kell figyelned arra, hogy a mindennapi tevékenységeiddel ne rontsd a barrier állapotát, hanem óvd és támogasd azt. Az alábbi dolgok – természetesen a megfelelő bőrápolás mellett sokat – számíthatnak a komfortérzet szempontjából.

  • A hosszú, forró fürdőzés kerülendő, helyette gyors, kellemesen meleg vízzel és bőrvédő tisztálkodószerrel végzett zuhany javasolt.
  • Ne súrold, dörzsöld erősen a bőrödet sem fürdés, sem törülközés közben. Gyengéden itasd fel róla a vizet, majd krémezd be.
  • Hideg időben mindig viselj kesztyűt, hogy megelőzd a tünetek kialakulását vagy azok rosszabbodását.
  • Válassz olyan anyagból készült ruhát, amely nem irritálja a bőrödet, nem fokozza a viszketést, és jól szellőzik, hogy ne izzadj alatta. (A puha pamut könnyen tolerálható, míg például a gyapjú irritáló lehet, ahogy a túlságosan szoros, feszes ruhadarabok is.)
  • Használj folyékony, érzékeny bőrre való mosószert, és az öblítővel is légy óvatos: akár el is hagyhatod, de ha ragaszkodsz hozzá, hipoallergén verziót keress. Ha a puhaság miatt használod, a ruhaszárító gép jó opció lehet.
  • Mosd gyakran az ágyneműdet, és figyelj oda a lakás portalanítására – a bútorokéra és a kárpitokéra, lakástextilekére is.
  • Ha a viszkető bőröd miatt nyugtalan, feszült vagy, próbálj találni valamilyen sportot vagy relaxációs tevékenységet, hogy kezelni tudd a feszültséget.
  • Ha megizzadtál, utána a lehető leghamarabb zuhanyozz le, hogy az izzadságot eltávolítsd a bőrödről. Ez sportolás után különösen fontos – ne várj a zuhannyal, amíg hazaérsz az edzőteremből!
  • Igyekezz csökkenteni a cukorfogyasztásodat: gyulladáskeltő hatású, és savasabbá teszi a verejtéket.

Fotó: Getty Images