Proteom, genom? Amit a bőröregedés újdonságairól tudnod érdemes

2023. december 14.
A bőrfiatalítás égiszén mindig akadnak újabb és újabb csillagok, ám vannak olyan tudományos innovációk, amelyek mellett még laikusként is érdemes elidőznünk kicsit. Megnéztük, hogy miért is számít a bőrfiatalítás kulcsának a proteom, mi a genom és hogy mivel is tud többet egy zseniális, újgenerációs proteom bőrápoló.

A dermatológiai bőrápoló termékek piaca meglehetősen színes, és zavarba ejtően sokféle választást kínál az anti-aging termékekre vadászóknak. Könnyű elveszni benne, ám, ha a legfontosabb szempontunk a bőrfiatalító krémek terén a sokoldalú és hatékony összetevők együttese, amelyek mögött mindemellett hiteles kutatások és tudományos felfedezések állnak, akkor érdemes az irányt egyenesen a proteom szérumokig vennünk. De lássuk, mi is áll a szépségipar legújabb jolly jokereinek tartott bőrfiatalító formulák sikerének hátterében?

A bőr egészségének a védelme a kulcs

Az idő kerekének nem csupán megállítása, de visszafordítása számos tudós célja a szépségiparban, hogy valóban hatékony formulákkal tudják segíteni a ránctalan textúra visszanyeréséért folytatott harcban nők – és férfiak – millióit. Ennek kapcsán egyre nagyobb figyelem övezi a kulcsfontosságú biológiai rendszereket, így a genomot és a proteomot is, egészen nagy jelentőségű felfedezéseknek utat nyitva ezzel. Ilyen többek között a 2000-es évek eleje óta Jean-Noël Thorelnek, a NAOS alapítójának és Prof. Miroslav Radmannak, a Med ILS (Mediterranean Institute for Life Sciences) társalapítójának szakmai kettőse, akik figyelemre méltó közös kutatásokat végeznek e téren.

Prof. Miroslav Radman sejtélettartammal és -regenerációval kapcsolatos munkássága forradalmasította az életkorral összefüggő betegségekre vonatkozó ismereteket (cukorbetegség, Parkinson-kór, Alzheimer-kór, Charcot-Marie-Tooth-betegség stb.). 

proteom-esthederm

– véli Jean-Noël Thorel és Miroslav Radman, vagyis amikor bőrünkkel törődünk, akkor valójában az egészségünkről gondoskodunk.

Egy évszázad alatt a várható élettartamunk megduplázódott. Bőrünk képes alkalmazkodni a megnövekedett élethosszhoz, mivel működését az evolúció során a természet milliárdnyi megpróbáltatása alakította. Ráadásul most már ismerjük az öregedési folyamatok lassításának módját, hogy élhessünk a hosszabb idő által kínált lehetőségekkel. A bőrünk biológiai életkora nem követi a naptárat; vagyis, ha óvjuk és optimalizáljuk fehérjéink ellenállóképességét és ezáltal a sejtregeneráló rendszerünket, a bőr teljes ifjúkori működése fenntartható. Mindezek pedig valóban kiemelkedő tudományos szemlélet megvalósítását teszik lehetővé. A Bioderma bőrgyógyászati szakértelmének és az Institut Esthederm több mint 40 év alatt szerzett kozmetikai szaktudásának egyesítésével kifejlesztésre került az egyik legígéretesebb biológiai irány: a proteom védelme a bőr öregedésének lassítása érdekében.

A genomon innen és a proteomon túl

A legújabb kutatások szerint az öregedés jeleinek megfékezésében tényleg nagy szerepe lehet a proteomnak, amely a sejtekben található fehérjék összességét jelenti. Márpedig a fehérjék, így például a kollagén és az elasztin nélkülözhetetlenek a bőrünk egészséges állapotának fenntartásához és a fiatalos megjelenéshez. Ami a proteomot illeti, a test második legfontosabb alkotóeleme a víz után, amely lényegében a sejt, illetve a szervezet teljes fehérjeállományát jelenti, a mértéke pedig meghaladja a 20%-ot. Egy olyan dinamikus entitás, amely folyamatosan alkalmazkodik a sejt és környezete szükségleteihez, ezért a bőr összes létfontosságú funkciójának kiindulópontja, változása pedig az öregedés elsődleges oka.

Ami pedig a genomot illeti, az örökletes információink teljes készletét tartalmazza, és szintén szerepet játszik a bőrünk öregedési folyamataiban. Bizonyos génjeink például hajlamosíthatnak az öregedés jeleinek kialakulására, folyamatosan hordozzák az összes biológiai információt, vagyis azt, ami megtörténhet velünk az öregedés frontján. Ehhez fontos tudnunk ugyanakkor, hogy nem az összes génünk kerül kifejeződésre mindenkor és mindenhol a szervezetünkben. A gén a fehérjén keresztül fejeződik ki teljes mértékben (vagyis „ami ténylegesen megtörténik”).

Kutatások eredménye egy hatékony formulában ötvözve

Mindezek mentén a Bioderma bőrgyógyászati szakértelmének és az Institut Esthederm több mint 40 év alatt szerzett kozmetikai szaktudásának egyesítésével kifejlesztette az utóbbi évek egyik legígéretesebb biológiai irányát: a proteom védelmét a bőröregedéssel szemben. A márka a proteomot a középpontba állítva alkotta meg a dermatológiai bőrápolási piac egészen sokoldalú újdonságát. Az Institut Esthederm Age Proteom Advanced szérum, amely különleges formulájával maga a palackba zárt tudomány az anti-aging termékek sorában, éppen azt hozza a gyakorlatban, amit a tudósok a proteom fontosságával kapcsolatban annyira kihangsúlyoznak: a bőr regenerálódó képességének fokozásával meghosszabbítja a bőr fiatalságát: Mindezt pedig számos fronton – ráncok, ragyogás, egyenetlen arcszín, pigmentációs foltok, feszesség és tömörség – hatva.

A hatása ráadásul igazolt és tartós, így ebben az esetben nem csupán egy jól csengő ígéretet és mögötte felvázolt biotechnológiai elméletet emelünk le a boltok polcairól, hanem egy olyan potenciális új kedvencet, amely valóban stabil részét képezheti a jövőben a szépségrutinunknak – legyen a célunk a bőrkorrekció, az öregedés jeleinek csökkentése vagy akár azok megelőzése.

Az alap szépségrutinba ráadásul mesésen beilleszkedik, minden bőrtípusnak, korosztálynak megfelelő, reggel és este is bevethetjük arcon, nyakon és persze dekoltázson is – önmagában vagy bőrápoló krémmel kiegészítve.

Fotó: Getty Images