Csobot Adél: „Ha valamibe belekezdek, azt szívvel-lélekkel teszem”

2023. július 01.
Nevét 2012-ben ismerte meg az ország, énekesként, majd mentorként az X-Faktorban, táncosként a Dancing with the Starsban remekelt, ősszel pedig mozikba kerül a második filmje. Csobot Adéllal a feltöltődés fontosságáról, az élet napos oldaláról és a természetességről beszélgettünk – de vigyázat, az interjú nyomokban mesterséges intelligenciát is tartalmaz.

Egy nappal a nyári napforduló után beszélgetünk. Hogyan telnek ezek a hosszú nappalok?

Úgy érzem, hogy még így sem elég hosszúak. (Nevet.) Időhiányban szenvedek, és valahogy mindegyik napom sűrűre sikeredik. Mivel tavasszal egy elég komoly döntést hoztunk (Adél és párja, Istenes Bence műsorvezető márciusban jelentették be, hogy Budapestről a Balaton-felvidékre költöznek – a szerk.), jelenleg a házfelújításon van a fókuszom. Ez szinte teljes embert kíván, de szerencsére minden a terv szerint halad, és élvezem a folyamatot – minden nehézségével együtt.

Beleástad magad az építőipar rejtelmeibe?

Ha valamibe belekezdek, akkor azt szívvel-lélekkel teszem, szeretem odatenni magam, és jellemző rám, hogy időt és energiát nem sajnálva próbálom az adott dologból a maximumot kihozni. Most sincs ez másként, sőt egyfajta önmegvalósításként élem meg.

Azért jut időd feltöltődésre is?

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy túl sok időm van magamra, de pontosan tudom, hogyha nem töltök vissza, akkor nem lesz honnan adnom, ezért tudatosan odafigyelek arra, hogy legyen lehetőségem kikapcsolódni. A jóga mindig segít, hogy elengedjem a stresszt, és ha már a nyári napfordulót említetted, mesélnem kell a tegnapi élményemről: részt vettem Szemző Fruzsina, az Amazon Rising alapítójának napforduló ceremóniáján, ami egyszerűen fantasztikus volt. A szertartáson, amelyen egy különleges mozgásformát gyakoroltunk és meditáltunk is, szinkronba került a testünk és a lelkünk, és ez nekem rengeteg energiát adott. Na meg igyekszem a mindennapjaimba is csempészni egy kis énidőt: az esti arcápolási rutinom nem hosszú – arctisztítás után csak egy hidratálókrémet és egy szérumot teszek fel –, de annak szeretem megadni a módját. A reggeleim két kisgyerek mellett néha kaotikusak, ám hála néhány ájurvédikus rituálénak valamelyest sikerül a harmóniát teremteni. Ilyen például a szájöblítés olajjal és a meleg víz ivása. 

Tavaly novemberben Hegyes Bertalannal megnyerted a Dancing with the Stars show-műsor harmadik évadát. A tánc mennyire tudott az életed része maradni?

A táncolás olyan boldogságérzetet ad, hogy már a műsor alatt megígértem magamnak, hogy az életem része fog maradni – és ezt még egy újévi fogadalommal is megerősítettem. Bercivel azóta is táncolunk, és minden alkalommal, amikor a táncparkettre lépek, azt érzem, otthon vagyok.

Most már a filmes közegben is egyre otthonosabban mozogsz, októberben kerül a mozikba a Cicaverzum, amely a második filmed.

Nagyon hálás vagyok mind Katának (Dobó Kata, az El a kezekkel a Papámtól! című film rendezője – a szerk.), mind pedig Rozinak (Szeleczki Rozália, a Cicaverzum rendezője – a szerk.), hogy szerepet kaphattam az első rendezésükben. A Cicaverzumot tavaly épp ilyenkor készítettük, erre a forgatásra már sokkal magabiztosabban érkeztem, és rettentően élveztem a munkát a stábbal. Epekedve várom, hogy lássam a végeredményt!

Mesélnél egy kicsit a karakteredről?

A főszereplő, Törőcsik Franciska barátnőjét, Zsanettet alakítom, aki egy igazán vagány csaj. Könnyen tudtam azonosulni vele, na meg a humorát is imádtam.

A Marie Claire első digitális címlapjához a mesterséges intelligenciát is segítségül hívtuk. Vannak, akiket megijeszt az AI, vannak, akik a lehetőséget látják benne, te melyik táborhoz tartozol?

Még nem választottam magamnak tábort, mert ugyan sok olyan hírt hallok, ami miatt megrémít a mesterséges intelligencia térnyerése, ez a digitális forradalom megannyi hasznos dologgal is járhat. Egyébként ma reggel jutott eszembe, vicces, hogy pont én szerepelek egy mesterséges intelligenciával készített címlapon, hiszen amúgy a természetesség híve vagyok az élet minden területén.

Instagram filterekkel vagy anélkül?

Egyértelműen anélkül. Szeretem a szép, esztétikus dolgokat, tisztában vagyok vele, hogy számomra mi előnyös, és igyekszem ezt szem előtt tartani, amikor kisminkelem magam vagy felöltözöm, de nem akarok másnak látszani, mint amilyen vagyok.

Képzeld, megkérdeztük a mesterséges intelligencián alapuló ChatGTP-t, hogy ő milyen kérdéseket tenne fel neked. A szerkesztőségben megnyugodtunk, hogy ez a chatbot egy darabig még nem fogja elvenni a munkánkat…

Na mesélj, kíváncsi lettem!

„Milyen hatással voltak rád a zenész szüleid, és mennyiben inspiráltak az előtted járók?” Én nem találtam infót arról, hogy a szüleid zenészek lettek volna…

Valóban nem voltak azok, úgyhogy ezt a mesterséges intelligencia bukta. (Nevet.) Apukám gyerekként zongorázott, a nagymamám pedig egy amatőr színjátszó társulat énekes-táncos darabjaiban szerepelt – a felmenőimnek ennyi köze volt a zenéhez. Sajnos a nagymamámat nem is ismertem, de talán az előadóművészet iránti vonzalmam tőle örököltem. 

Azt kérdezné még a chatbot, hogy „Milyen tanácsokat adnál azoknak, akik zenei pályára szeretnének lépni?”.

Nem gondolom, hogy én vagyok a megfelelő ember arra, hogy ebben a témában tanácsokat adjak, elvégre évek óta nem énekeltem színpadon. De ha mégis kellene valamit mondanom, talán azt tanácsolnám, hogy az illető törekedjen az önazonosságra: olyan zenei produktumot hozzon létre, ami a szívéből és a lelkéből jön, mert hosszú távon csak ez teheti boldoggá. 

Apropó, boldogság! Téged mindig széles mosollyal az arcodon, jókedvűen lehet látni. Hogyan tudod megőrizni az optimizmusodat még akkor is, ha nehezebb időszakon mész keresztül vagy valamilyen kihívás elé állít az élet?

Nem mindig tudom megőrizni. Jó érzés, hogy az emberek fejében egy örök optimista, vidám kis nő képe él rólam, de hazugság lenne azt állítani, hogy mindig ilyen vagyok. Való igaz, hogy van bennem egy mélyről fakadó életigenlés, egyszerűen így teremtett meg a Jóisten, ugyanakkor néha terhes ez az imidzs.

Úgy érted, hogy vannak helyzetek, amikor elvárásként nehezedik rád, hogy jókedvű legyél?

Igen, mert bár vidám alaptermészetű vagyok, vannak olyan helyzetek, amikor nem tudok és nem is akarok mosolyogni. És éppen azért, mert vannak kevésbé boldog pillanataim, nagyon tudom értékelni, amikor minden rendben van. A családomból, a gyerekeimből pedig rengeteg erőt tudok meríteni ahhoz, hogy az élet napos oldalát nézzem. 

Fotó: Demeter Vanda
AI-produkció: Békefi Eszter
Címlap-technológia: Midjourney
Haj: Radván Simon
Smink: Nógrádi Barbara
Styling: Balogh Viktória