Döbrösi Laura és a benyomások rétegei

2019. június 20.
Hogyan működhet együtt az ékszer és a bőrhulladék? Miként olvadhat össze a szabásból visszamaradt bőr és a fém? Már egy jó ideje foglalkoztatta a kérdés Veszprémi Gabriellát és Fekete Fruzsit, a válasz pedig a LAYERS OF IMPRESSIONS kollekció darabjaiban öltött testet, amelyben mindkét alkotó munkássága, szellemisége megjelenik.

Gabi már régóta szeretett volna ékszereket is készíteni, Fruzsi Impressions brossainak láttán pedig érezte a kettejük tervezői ars poeticája és anyagtársítása között a kapcsolatot. Bár különböző területen alkotnak, közös bennük, hogy az általuk megálmodott és készített darabok a művészet és a hordhatóság határán mozognak. Az együttműködésük eredménye a LAYERS OF IMPRESSIONS kollekció és annak limitáltan elérhető darabjai: mindegyik ékszerből csak egyetlen egy készül, nem találunk két ugyanolyan fülbevalót. Céljuk, hogy megváltozzon az emberek divathoz és fogyasztáshoz fűződő viszonya és az, ahogyan egy elkészült darabra tekintünk.

A LAYERS OF IMPRESSIONS név mindkettejük diplomakollekciójára utal: Veszprémi Gabi a Layers cipőkollekciónál bőrhulladékokat használt, a szabás során visszamaradt – alapvetően hulladéknak tekintett, ám kifogástalanul használható, minőségét tekintve tökéletes  – bőrnek adott új életet az általa kifejlesztett technológiával. Ez pedig lehetővé teszi, hogy az alapanyagot 100 százalékban felhasználhassuk, hulladék keletkezése nélkül. Az eljárás során Gabi rétegzi és vési az anyagot, a végeredmény pedig a cseppkövek organikus, látványos struktúráját idézi meg. Fruzsi a diplomakollekcióban arra kereste a választ, hogyan működik egymással párhuzamosan a tudatos és tudatalatti alkotás. Milyen arányban van jelen az alkotói folyamatban egy formát eredményező intuitív mozdulat és a tudatos megmunkálás? Fruzsi esetében minden darab mögött gondolatiság húzódik és a klasszikus értelemben vett kollekciók szezonalitásától eltávolodva alkot.

A környezetbarát és fenntartható szemlélet mind az ékszertervezésben, mind a divat- és kiegészítő-tervezésben egyre dominánsabban megjelenik. A kollekció fülbevalói, gyűrűi, karkötői és nyakláncai egytől-egyig kézzel készültek és harmonikusan olvad össze az elkészült darabokon a Fruzsi munkáiban védjegyként is megjelenő, tudatosságot szimbolizáló keret, valamint a Gabi munkáira jellemző, látványos, szabálytalan formájú bőrrétegek. A körkörösség jegyében az ékszerek elkészítése során leeső hulladék pedig újabb tárgyakban ölthet új formát.

A kollekció arca Döbrösi Laura, a fiatal hazai színésznők generációjának egyik legkiemelkedőbb tehetsége, aki a fenntarthatóság és a zero waste életmód irányába is elkötelezett. A kampányfotókkal a két alkotó célja egy emberközeli, barátságos divatanyag létrehozása volt, amely közvetíti a kollekció megteremtésében kulcsszerepet játszó értékeket: a gondolatiságot, a tudatos szemléletet és az érzékenységet. Mindkettejük számára fontos, hogy a kampányanyag megalkotásában olyan emberekkel dolgozzanak együtt, akiket nagyra tartanak és alakítani, közvetíteni tudják a LAYERS OF IMPRESSIONS üzenetét.

Kattints a galériára a gyönyörű fotókért Döbrösi Laurával!

8 fotó megtekintése

Fotó: Pék Dániel
Modell: Döbrösi Laura
Haj és smink: Koma Tímea Zsófia
Ruha: Je Suis Belle

Tárgyfotók és közös portré: Vajda Réka

www.gabriellaveszpremi.com                                  www.fruzsifekete.com/

@gabriellaveszpremi                                                    @fruzsi.fekete