Újabb szexuális zaklatás botrány robbant ki a divatiparban

2019. július 25.
Ezúttal két amerikai fotósról derült ki, hogy szexért kínálták fotózásokat és ingyen készítettek volna meztelen képeket feltörekvő, fiatal modellekről.

Bár a filmiparon vitathatatlanul végigsöpört a #MeToo és a TimesUp, a divatszakma sem maradt ki: nemrégiben tettek közzé egy megrázó kutatást, hogy a divatipar kivitelezési oldalán dolgozó nők gyakran szexuális zaklatás áldozatai. Terry Richardson, Bruce Webber és Mario Testino után most pedig két újabb ismert sztárfotósról derült ki, hogy nem csak illetlenül viselkedtek például modellekkel szemben, de szexuális is zaklattak (modell)lányokat és fiúkat.

A közösségi médiától – és természetesen a divatszakma „őrszemétől”, a Diet Pradától – indult ki a botrány, amikor is közzétették azoknak a beszélgetéseknek a screenshotjait, amin egyértelműen bebizonyosodik, hogy több, ismert celebfotós is durván visszaélt a hatalmi pozíciójával – és szexet kértek volna a nagybetűs iparágba való belépéshez szükséges fotókért, illetve ingyen kínáltak fotózást – feltéve ha a lány vállalja, hogy meztelenül fotózzák és előre is kértek kiskorú lányoktól (meztelen) képeket. A modellek védelmére például a Kering csoport jelentette be, hogy nem foglalkoztatnak 18 évesnél fiatalabb lányokat.

Timur Emek egy török származású, New York-i székhelyű fotós, aki többek között a Victoria’s Secret-nek is dolgozott már. „Segítséget” ajánlott „egy kis mókáért cserébe”, amikor pedig egy reménykedő, kezdő modell visszakérdezett, hogy mégis mire gondolt, a válasza ez volt: „Férfi vagyok, gondold végig”. Emellett hazudott is egy török modellnek még 2017 júniusában, amikor azt mondta neki, hogy az ügynöksége már beleegyezett a topless fotók készítésébe – ami viszont meg sem történhetett, mert addigra már szerepelt a modellügynökség feketelistáján. A nagy ügynökségek mellett természetesen sokan próbálnak szabadúszóként (és ezáltal teljesen kiszolgáltatva) érvényesülni – és persze eddig sem lépett fel a legtöbb ügynökség a „predátor”, zaklató fotósokkal szemben – ezt ne feledjük.

Marcus Hyde egy Los Angeles-i celebstátuszú fotográfus, olyan hírességek pózoltak már a kamerája előtt, mint Kim Kardashian, Kanye West, Kendall Jenner vagy éppen Ariana Grande. Azonban a napokban bombaként árasztották el az internetet a fotózásokon tanúsított szexuális viselkedéséről szóló beszámolók és posztok, amelyek beszámolnak arról, hogy Hyde többek közt illetlenül fogdosott modelleket és nyomást gyakorolt a lányokra, hogy meztelenül álljanak a kamerája elé. Sunnaya Nash indította el a lavinát, akinek posztját később az Instagram törölte – a Diet Prada azonban addigra már virálissá tette a történeteket, és a beszélgetésük minden részletét, amelyben máris 2000 dollárba került volna a fotózás, ha nem küld a fotósnak a lány meztelen képeket. Majd miután nyilvánosságra került a beszélgetés, egyre több lány kezdett el jelentkezni a saját történeteikkel. Kérdés persze, hogyan reagál majd a szakma is a vádakra.

Forrás: Diet Prada, WWD Fotó: Profimédia – Red Dot