Ezeket kell tenniük a nőknek, hogy biztonságban érezzék magukat futás közben

2019. július 07.
Nemrégiben a Twitteren tették fel a kérdést a nőknek: milyen lépéseket tesznek, hogy biztonságban érezzék magukat a szabadtéri futás közben? A válaszok elkeserítő valóságot festenek.

Magyarországon jelenleg is tárgyalják az ultrafutó M. Viktória ügyét, akit 2018 októberében, futás közben támadott meg egy férfi. H. István most szexuális erőszak bűntette miatt áll a bíróság előtt. De távolról sem ez az első és nem is az egyetlen eset, hogy futás közben rontanak rá a nőkre – a többnyire szexuális indíttatású bűncselekmények miatt sokan már nem is szívesen sportolnak sötétedés után a szabadban. Vagy ha mégis, csak különböző óvintézkedések mellett indulnak el.

Ezekre voltak kíváncsiak nemrégiben a Twitteren, mikor feltették a kérdést a nőknek: ők mit tesznek, hogy biztonságban érezzék magukat futás közben? Sara Monalea például élőben közvetíti lokációját a partnerének, hogy az követhesse, a biztonságos útvonalon mozog-e. De a biztonság kedvéért paprikaspray és egy kulcscsomó is mindig van nála. Kat Falcone egy szupererős zseblámpát tart magánál, hogy elvakítsa vele az áldozatát, de olyan nő is van, aki egészen egyszerűen nem megy ki futni sötétedés után.

Az egyik válaszadó három kutyájáról posztolt képet – ő csak velük érzi biztonságban magát. Vannak nők, akik párban vagy kisebb csoportban futnak, és vannak, akik „titkos fegyvereket” hordanak maguknál – mondjuk olyan kulcsot, amiből egy mozdulattal kifordul egy penge. Mások nemes egyszerűséggel kést visznek magukkal az esti futáshoz.

Mindez rávilágít, mennyire nem érzik magukat biztonságban a nők futás közben, ugyanis valóban nincsenek biztonságban futás közben. Ráadásul a legszélsőségesebb (bár nem előfordulását tekintve) esetnek számító támadásokon túl rengeteg a vadidegen férfiaktól érkező durva beszólás, vagy kéretlen leszólítás, ami túlzás nélkül rettegésben tartja a nőket.
A Twitteren kikelő nők hangsúlyozzák, a diskurzus felélesztésének célja nem az volt, hogy a nők „önvédelmi tippeket” adjanak egymásnak, hanem, hogy felhívják a figyelmet egy súlyos problémára. Mégpedig arra, hogy a köztereink egyáltalán nem biztonságosak a nők számára.

Fotó: Unsplash.com