Szerelem, érzékiség és nőiesség – interjú Gyergyák Mónival, a Monik márka alapítójával új kollekciójáról

2019. szeptember 18.
A Monik márka sokak számára ismerős lehet, azonban a kifinomult, romantikus és nőies ruháiról ismert márka még mindig tartogat újdonságot a vásárlóknak. Gyergyák Móni nemcsak couture alkalmi és esküvői ruhákat készít, hanem gondol azokra is, akik az apró részletekkel szeretnének egy kis eleganciát csempészni a hétköznapokba.

A tervezők általában szeretik röviden bemutatni azokat az inspirációforrásokat, amiknek hatására megszületett a kollekció. A Te esetedben, mi ihlette a tavaszi-nyári kollekciót?

Az SS19-es kollekció darabjait a szerelem, az érzékiség és a nőiesség ihlették. Anyag- és színhasználatban is reflektálok ezekre a hívószavakra, mivel lágy esésű, légies textíliákat használtam, amik főként a pasztell színekben jelennek meg a szettekben.

Hogyan mutatnád be a kollekciódat? Milyen gondolatok, érzések születtek benned a kollekció elkészítésekor?

A tervezési folyamatban mindig elmélyülök, hogy mi az az üzenet vagy életérzés, amit a ruhákkal közvetíteni szeretnék a világ felé. Az adott kollekció kapcsán a szenvedélyesség, valamint a romantika vezérelt, ezeket szerettem volna belecsempészni a darabokba. Azt gondolom, hogy egy kis rafinéria mindig kell egy-egy szetten belül. Letisztult vonalvezetésű a legtöbb ruha, ugyanakkor mindegyikben van valami apró részlet, ami különlegessé teszi az összhatást. Mindig is az egyszerű, de nagyszerű dolgok híve voltam, ez megmutatkozik a kollekciókban is.

A basic ruhatár mellett esküvői és couture darabokat is tervezel, amiknek néhány eleme visszaköszön a basic darabokon is. Milyen technikák teszik különlegessé ezeket a ruhadarabokat?

A technikák terén előszeretettel alkalmazom a kézi hímzést, amely során 3D-s virágmotívumokkal és üveggyöngyökkel gazdagítom a ruhákat. Célom volt a tervezés során, hogy ezek a kézzel készült részletek ne csak a couture ruhákon jelenjenek meg, hanem a hétköznapibb darabokon is, mint például a pólókon, body-kon és textil táskákon. Ezzel is még egyedibbé téve a mindennapi öltözködésünkkor használt repertoárt.

Mit gondolsz, mi jellemzi leginkább a magyarok öltözködési szokásait?

Azt gondolom, hogy szeretnek praktikusan öltözködni. Ha a nők reggel elindulnak a munkába és a munkaidő lejárta után még programjuk van, akkor ennek fényében választják már ki a napi outfitjüket is. Éppen ezért kell, hogy több élethelyzetben megállják magukat a tervezői darabok is. Véleményem szerint egyre nagyobb az igény a minőségi, időtálló designer darabokra.

Hogyan tudod összhangba hozni a márka különleges, nőies, kifinomult jegyeit a hazai öltözködési szokásokkal?

Mindig is a harmóniára törekszem, szerintem ügyesen kell tudni párosítani a darabokat. Ha valaki rendelkezik egy alapdarabokból összeállított ruhatárral, azt könnyedén egészítheti ki akár couture ruhákkal is, legyen szó egy basic fehér pólóról, amit egy gyöngy hímzett pliszírozott tüllszoknyával bátran lehet viselni akár a mindennapokban.

Mit tudhatunk a következő kollekció darabjairól?

Az SS20-as kollekció igazán közel áll a szívemhez, hiszen a pályafutásom kezdetén kikísérletezett struktúrákat gondolom tovább és emelem be az öltözékekbe. Nagyon izgalmas részletek, alapanyag párosítások lesznek láthatóak. A már megszokott meleg színek helyett most főként hidegebb tónusok fognak dominálni a kollekcióban. Továbbá kiegészülnek a hétköznapi darabok, couture alkalmi és menyasszonyi ruhákkal. Éppen ezért egy igazán különleges kollekció van készülőben…

35 fotó megtekintése

Szöveg: Semsei Eszter