Különleges együttműködést mutatott be a Casadei

2019. október 14.
A világ egyik legismertebb olasz luxus cipőmárkája egy speciális kapszulakollekciót mutatott be Milánóban, melynek a darabjain az Ethical Fashion Initiative-vel működött együtt.

Légy üdvözölve a Casadei Etikus Társaságában: ez egy képzeletbeli privátklub, azzal a különbséggel, hogy minél több tagja van, annál jobb – itt a társadalmi változások, az etikus munka, az új erőforrások és a szépség létrehozásának új módjai kerülnek terítékre. A társaságon belül a Casadei indította a kézműves kollekciót, amelyet az Ethical Fashion Initiative-vel közösen dolgozott ki. (A szervezet alapítójával, Simone Ciprianival egyébként mi is készítettünk interjút.) Akinek esetleg nem ismerős a szervezet, az EFI úttörő munkát végez: a fenntartható divat szószólói, és fejlődő országok kézműves közösségeinek nyújtanak megélhetést, az alkotókat pedig a divatszcéna ismert, nagy neveivel kötik össze.

A Casadei 2020-as tavaszi-nyári kapszulakollekciójában kilenc „szabászati” stílus kapott helyet, amelyekhez a felhasznált anyagokat mind Burkina Fasó-i nők szőtték. Az ország Afrika egyik legnagyobb pamuttermelője és a kézműves szövésekben is fontos hagyománya van. Mindegyik darabot csak külön kérésre, online lehet megrendelni. Maga a burkinabé anyag pedig különböző kultúrák és tudások elegye, a cipőket ráadásul különleges talp, speciális sarok, valamint arany, mozaik és parafa is díszíti. A textilműtermekben többségében nők dolgoznak és a hagyományos, vibráló „faso danfanit” készítik, amely egy csíkos vagy kockás anyag – a nemzetközi tervezők között is nagyon kedvelt. A környezet – ahol a kapszulakollekciót bemutatták – hűen tükrözi a különböző nemzetek és esztétikák olvasztótégelyét: a prezentációnak egy sikkes klub adott helyet, ahol a bútorok, lámpák mind környezetbarát kartonpapírból készültek, a vesszőparkettát az olasz illusztrátor, Chiara Guidi rajzai díszítik és az installációhoz használt párnák is Burkina Faso-ban készültek.

Kattints a galériára a kapszulakollekció darabjaiért!

9 fotó megtekintése

„Amikor az édesapám 1958-ban megalapította a céget, befektetett ebbe a környékbe és a Made in Italy az egyik alapértékévé vált a márkának. Munkahelyeket hozott létre, és elősegítette, hogy még több speciális gyár jöjjön létre. Mialatt ezekkel a nőkkel dolgoztunk együtt Burkina Faso-ban, teljesen beleszerettem a rendkívüli kézművességükbe. Mindig is hittem a kézzel készült dolgok szépségében. Még ha Olaszországban is készülnek a darabjaink, amolyan kreatív utazók vagyunk, mert folyamatosan keressük a kiváló beszállítókat a világ minden táján. Ez a projekt pedig, amin az EFI-vel dolgoztunk, garantálja a kiválóságot és magában hordozza az etikus lelket” – mondja Cesare Casadei, a márka művészeti vezetője.

fotó: #CasadeiforEFI