Fenntartható márkák az idei MCFD-n

2019. november 11.
Új élet meglévő daraboknak, hulladék nélküli szabás vagy éppen slow fashion? Az idei Marie Claire Fashion Days mottója a Vissza a természethez: ennek jegyében mindkét nap egy-egy külön blokkban mutatkoznak be hazai dizájnerek, akik a fenntarthatóság valamely szegmensében igazi itthoni úttörők! November 23-án, szombaton 16 órától 5 tervező mutatja be a 2020-as tavaszi-nyári „zöld” kollekcióját.

Alma Vetlényi

Vetlényi Alma neve könnyen ismerősen csenghet: 2016-ban már bemutatkozott az év fiatal divattervezője pályázaton, ahol is a szakmai fődíjat nyerte. Így számunkra is külön öröm, hogy idén már második alkalommal mutatja be a kollekcióját, saját nevét viselő márkájával, aminek nagyon fontos alapköve a fenntartható szemlélet. Imádtuk a korábbi, gyerekkori emlékei inspirálta darabjait, a 2020-as tavaszi-nyári Metuselah kollekciót az idő múlásának állandósága és tudatos megélése inspirálta, az egyéni felelősségvállalás fontosságára hívja fel a figyelmet. A Nő is személyes történetével szépül, a nőiesség megőrzése a kor előrehaladtával épp úgy szükséges, mint Földünk megőrzése.  A kollekció ezt a változást és benne rejlő lehetőségeket képezi le. A selyem, pamut és len darabok sziluettjei organikusan alakulnak a női testen, rendhagyó, időtálló tervezői megoldásokkal, szabászati hulladék keletkezése nélkül. A natúr színvilág a természettel való azonosulást jelképezi.

Lazlo

A Lazlo márka 2020 tavaszától teljesen új koncepcióval áll elő, amelynek a lényege a funkció és formaváltás.  Ez azt jelenti, hogy egyes ruhadarabok teljesen funkciót és formát válthatnak bizonyos részek átgombolásával, átpatentolásával vagy éppen kifordításával. Hangsúlyos szerepet kap a kollekcióban a tradicionális kékfestés – mint szín és technika is. Azt pedig már mondanunk sem kell, hogy minden egyes ruhadarab ismételten a varrodai hulladékok újrahasznosításával készül.

WYHOYS

Pápai Lilla minden egyes kollekciójával egy fontos problémára, egy ügyre hívja fel a figyelmet: tavaly az állatvédelem és a menhelyi állatok helyzetének fontosságára, ami az olajszennyezés inspirálta kollekcióját követte. A WYHOYS legújabb kollekciójának a középpontjában a műanyagszennyezés áll: ennek megfelelően kötött elemeken fedezhetjük fel a különböző méretű és formájú műanyagdarabokat. Az alapanyagok kiválasztásánál továbbra is elengedhetetlenül fontos a tervező számára az organikus textilek használata, így minősített organikus pamutból, lenből, bambusz selyemből és tencelből készültek a darabok. A színpalettát a föld színek mellett a nyers pamut és a len árnyalatai jellemzik, megszínesítve az okkersárga és a terrakotta melegségével.

Borbala

Hol végzik a ruháim? A látványos upcycling-darabjairól híres Borbala legújabb kollekciójának kiindulópontja is ez a kérdés volt. Használt ruhák adják a női és férfi darabokat is felvonultató kollekció alapját – a sportos, friss ruhákról meg se mondanánk! A kísérletezés hordható és laza öltözékekben ölt testet, a tervezőt, Ferencz Borbálát az ihlette meg, amit éppen talált. A ruhákkal szeretné meglepni, kizökkenteni az embereket, hogy kérdőjelezzük csak meg bátran, hogy gondolunk a divatra – és mit tartunk értékesnek.

AWA

Virág Anita 09/98 kollekciója a The next time. projekten belül jött létre és a családon belüli erőszakra, erre a gyakran tabunak számító témára hívja fel a figyelmet. A szétszedhető, variálható darabokból álló kollekció alapszíne az ártatlan lelket jelképező fehér, ezt szakítják meg színes darabok. Maga a kollekció egy nő történetét meséli el, ami nem egyedüli, de sajnos nem mindegyik végződik ilyen szerencsésen. Minden darab szimbolikus és úgy épül fel a kollekció, mint egy kirakós. Mi már nagyon várjuk!

fotó: Martin Tomečko (AWA), Robin Czunderlik (Borbala)

Neked már van jegyed az idei Marie Claire Fashion Days-re? Kattints IDE!