MCFD2019: Fenntartható Tour – ALMA VETLÉNYI, LAZLO, WYHOYS, BORBALA, AWA

2019. november 25.
Az idei Marie Claire Fashion Days fókuszában a fenntarthatóság állt. Vetlényi Alma, LAZLO, WHYOYS, Borbala és az AWA bemutatójában a zero waste szabásvonalak, természetes anyagok és izgalmas ökotudatos filozófia dominált, hogy megmutassák, a fenntartható slow fashion is lehet stílusos és kompromisszummentes.

ALMA VETLÉNYI

A METUSELAH kollekciót az az idő múlásának állandósága és tudatos megélése inspirálta: Alma ruhadarabjai a természetre és az ember földi múlandóságára reflektálnak. Illetve felhívják a figyelmet az élővilág védelmével kapcsolatos egyéni felelősségvállalás fontosságára is. Ahogyan a Föld, úgy a Nő is személyes történetével szépül, a nőiesség megőrzése a kor előrehaladtával épp oly szükséges folyamat, mint Földünk megőrzése. A kollekció ezt a változást és benne rejlő lehetőségeket képezi le öltözékek formájában. A darabok sziluettjei organikusan alakulnak a női testen, rendhagyó tervezői megoldásokkal, szabászati hulladék keletkezése nélkül. A kollekció egészét a natúr, visszafogott színvilág a természettel való azonosulást jelképezi. A természetesség az alapanyagokat is jellemzi, ugyanis 100% selyemből, pamutból valamint lenből készültek a kollekció darbjai. A darabokat MrCarterCo x Eifert Kata Nóra kollaboratív tervezői kapszula kollekciója egészítette ki, melyeket szintén először láthatott kifutón a nagyérdemű.

11 fotó megtekintése

LAZLO

A Lazlo márka 2020 tavaszától teljesen új koncepcióval áll elő, amelynek a lényege a funkció­- és formaváltás. Ez azt jelenti, hogy egyes ruhadarabok teljesen funkciót és formát válthatnak bizonyos részek átgombolásával, átpatentolásával, vagy éppen kifordításával. Hangsúlyos szerepet kap a kollekcióban a tradicionális kékfestés – mint szín és mint technika is. Azt pedig már mondanunk sem kell, hogy minden egyes ruhadarab ismételten a varrodai hulladékok újrahasznosításával készül.

10 fotó megtekintése

WHYOYS

A WYHOYS legújabb kollekciójával a műanyagszennyezés problémájára hívja fel a figyelmet: kötött elemeken fedezhetjük fel a különböző méretű és formájú műanyagdarabokat. Az alapanyagok kiválasztásánál továbbra is elengedhetetlen a tervező számára az organikus textilek használata, így minősített organikus pamutból, lenből, bambusz, selyemből és tencelből készültek a darabok. A színpalettát a földszínek mellett a nyers pamut és a len árnyalatai jellemzik, megszínesítve az okkersárga és a terrakotta melegségével.

15 fotó megtekintése

BORBALA

Hol végzik a ruháim? A látványos upcycling­ darabjairól híres Borbala legújabb kreációinak kiindulópontja is ez a kérdés volt, ezért használt ruhák adják a női és férfi darabokat is felvonultató kollekció alapját. A kísérletezés hordható és laza öltözékekben ölt testet, a tervezőt, Ferencz Borbálát az ihlette meg, amit éppen talált. A ruhákkal szeretné meglepni, kizökkenteni az embereket: kérdőjelezzük csak meg bátran, hogy gondolunk a divatra, és mit tartunk értékesnek.

9 fotó megtekintése

AWA

Virág Anita 09/98 kollekciója a The next time. projekten belül jött létre, és a családon belüli erőszakra – a gyakran tabunak számító témára – hívja fel a figyelmet. A szétszedhető, variálható darabokból álló kollekció alapszíne az ártatlan lelket jelképező fehér, ezt szakítják meg színes darabok. Minden darab szimbolikus, és úgy épül fel a kollekció, mint egy kirakós: egy nő történetét meséli el, ami nem egyedüli, de sajnos nem mindegyik végződik ilyen szerencsésen.

11 fotó megtekintése

Fotó: Láng Péter