Inspirálódjunk a koppenhágai divathét szettjeiből!

2020. február 17.
A téli öltözködés nem egyszerű feladat. A rétegzés művészetének elsajátítása gyakori vágyálom, de sokszor az egész ruhásszekrény magunkra pakolását idézheti elő. Néhány street style inspirációval a zsebünkben azonban megtalálhatjuk az egészséges és stílusos balanszot a végletek között!

Nemrég zárult le a koppenhágai divathét, amely nemcsak a dizájnerek bravúros kollekcióival, de a résztvevők ízléses stíluskreációval is elkápráztatta az érdeklődőket. A dán főváros kitűzött magának egy igen ambiciózus célt, miszerint a divathéten bemutató tervezőknek minimum 17 fenntarthatóságra vonatkozó standardot kell teljesíteniük 2023-ra.

Szerencsére a divat lassacskán kezdi felismerni a környezet károsító hatásait, de ez a divathét az első, amely konkrét lépéseket is tesz az ügy érdekében. Cecilie Thorsmark, a divathét elnök-vezérigazgatója felhívta az emberek figyelmét arra, hogy sürgős tettekre van szükség a klímakrízis közepette. Sok tervező, akinek a kollekciója felvonult a skandináv divatfővárosban, már maga is jelentős lépéseket tesz a természetvédelem érdekében, ilyen például a Baum und Pferdgarten és a Ganni is.

A csodálat nem torpan meg ennél a tényezőnél: a résztvevők a szivárvány minden árnyalatában és mintájában jelentek meg. Ha a minimalizmus kedvelői közé soroljuk magunkat, akkor is számtalan szimpatikus, kreatív öltözéket láthattunk, amely a ruhásszekrény alapdarabjaiból, csupa természetes tónusokból épült fel. Öltönyök ultrasikkes változatai, egyszerű farmerek nem várt csavarokkal és kifinomultság, illetve változatos anyaghasználat jellemezte a trendeket.

A maximalizmus rajongóit rabul ejtheti a tény, hogy idén főként a kabátokon volt a hangsúly: a ballonkabátok, amelyek amúgy sem valószínű, hogy elhagyják valaha a divatporondot, most főként színes és vizes anyaghatású formákban bukkantak elő. Illetve a nagy, pakolós táskák is újra visszatértek, ezeket a maximális siker érdekében érdemes vertikális, hosszított esztétikát sugárzó ruhadarabokkal párosítani, mint a kötött, szűkített fazonú maxiruhák és a szövetkabátok, vagy éppen a magas sarkú lábbelik.

Ami a kinti viseletet illeti, a mellények és a steppelt anyagok is visszatérnek, tökéletes átmeneti ruhadarabok lehetnek. A divatinfluencerek jóvoltából pedig a már majdnem elfelejtett kiegészítőpárosítás is újra visszaköszön az utcai trendekben: cipő–táska, esetleg kesztyű –öv szín, minta és anyag szerinti összeilletése, amelyeknek hála igen harmonikus szettegyüttest hozhatunk létre.

A hasonló tónusok kombinálása egy nem várt, mégis nagyon izgalmas trendnek ígérkezik. Ezek jelentkezhetnek a csizmák, a kabátok, esetleg a nadrágok terén is – rengeteg verziónak lehettünk szemtanúi az elmúlt időszakban. Egyetlen dolgot érdemes észben tartani, ha ilyen szettet választunk: a lényeg a letisztultság.

A lábbelikre is különös figyelem irányult Koppenhágában: a csizmák, amelyek leginkább cowboy stílusban parádéznak, a legtöbb esetben a nadrágszárak fölött mutatták meg magukat. Míg a csizmák elrejtették, a szandálok feltárták, ami alattuk lapult: a zoknikat. Lehet, hogy sokan viszolygunk tőle, de visszatért a nyitott lábbeli–zokni trend. Bár nem az eddig ismert módon, a magas sarkú cipellők pántjai és rései közül bukkantak elő a csillogó, akár díszítéssel is ellátott, stílusos zoknik.