A piros szín átvette az uralmat a londoni divathét felett

2020. március 09.
Van néhány jó bevált módszer, amellyel a divathetek nézőközönségét a székhez lehet szögezni: az A-listás sztárok felvonultatása és fellépése, a csillogó-villogó flitteres alapanyagok használata, illetve ilyen a modellek tüzes piros színbe való öltöztetése.

Elég egy piros szett vagy egy piros kiegészítő, és azonnal minden figyelem ránk fog szegeződni. A piros a határozottság színe, ez pedig a divathetek világában még inkább igaz.

A történelem során kultúraspecifikus, egyedi szimbólumrendszer alakult ki az alap és a kevert színekhez is. Hazánkban például a zöld a remény és a természet, míg a fekete a gyász színe. A piros pedig tradicionálisan a szenvedélyé és a szereteté.

Lakk kabát: Preen by Thornton Bregazzi; Kockás ing, pliszírozott szoknya és csizma: Victoria Beckham; Nadrágkosztüm: Burberry; Flitteres, masnis ruha: Christopher Kane; Rövid tüllruha: Molly Goddard, Rózsamintás ruha: Simone Rochas; Kalap, blúz és nadrág: Roland Mouret; Pulóver: Christopher Kane; Gyöngytáska: Simone Rochas; Csizma: Burberry; Szaténcipő: Simone Rochas; Mary Jane-cipő: Simone Rochas

A piros azonban ennél jóval több jelentést hordoz: a szeretet mellett az erő, a tűz és a hatalom jelképe is. Asszociálhatunk róla az életre és a halálra is, mivel mindkét esetben a vért idézi. Illetve a nemiség és a libidó szimbóluma is. A történelem előtti időkben apokaliptikus erejűnek gondolták, amely megóv a veszélyektől és a démonoktól, ezért a halottak mellé vörös színű port szórtak a temetkezési szertartások során. Az ókori egyiptomiak is a védelmező szerepét használták fel: tűz és más károk ellen befestették a vagyontárgyaikat, a fáikat és az állataikat is. A ókori Rómában pedig a menyasszonyi viselet tartozéka volt a tűzpiros fátyol, melyet flammeumnak neveztek.

Nagyot ugorva térben és időben, a londoni divathéthez visszatérve megállapíthatjuk, hogy a piros szertelenül, viszont annál erőteljesebben megjelent a modelleken. A Simone Rochas dekorelemként használta, rózsaszín ruháit piros szalagokkal emelte a romantika magasabb szintjére. A tüll királynőjeként elhíresült Molly Goddard piros koktélruháját fekete harisnyanadrággal mutatta be. És bár elsőre ez olyan, mint klasszikus karácsonyi viselet, azonban ezúttal egy szelídebb, egész évben viselhető megközelítésre kell gondolnunk.

A végtelenül ízléses, új Victoria Beckham kollekcióban több formában is jelentkezett a piros. Az egyik legszemrevalóbb darab egy térdig érő, pliszírozott szoknya volt, amelyet égig érő magas sarkú, szűk csizmával küldött kifutóra a tervező. Ezzel egy felettébb karcsú és elegáns, mégis modern képet festett a modell a kifutón. Még a Burberry is belekóstolt a piros különleges világába, a márka palettáján a meggyvörös és a skarlátvörös is megtalálható – nem is akárhogyan! Egy karcsúsított fazonú, lakkbőr-paneles zakót prezentált a divatház hozzá illő nadrággal, amelynek szárát bokapántos kis csizmába bújtatta.

Olvass tovább!