Ellentétek vonzásában: a London Fashion Week divattanulságai

2020. március 04.
Színek, minták és ellentétek, mielőtt a divathetek forgatagában továbblépnénk, illendő először elbúcsúznunk a londoni kavalkádtól.

Csodálatos felhozatallal rukkoltak elő a London Fashion Weeken a tervezők, izgalmas és innovatív módon újragondolva a divatot. Olyan központi témák álltak a középpontban, mint a fenntarthatóság kérdése a divatiparban és a koronavírus, amely egyes kifutós prezentálásokat megakadályozott.

A Shrimps egy királyi család inspirálta kollekcióval hódította meg a kifutókat, míg a színkirálynőként elhíresült Roksanda show-jának első sora csupa A-listás személyekkel büszkélkedhetett. Molly Goddard fiatalságot lehelt az elképesztő tüllkavalkádjával a téli hidegbe.

A dolog, amit a londoni divathét folyamatosan eszünkbe juttat, az az öröm és a kreativitás. Ezt a divatiskolák és az újdonság, illetve az egyediség könnyed befogadásának a számlájára írhatjuk: London az a hely, ahol a legmerészebb összeállításokkal akadhat össze az ember. Nem várt, olykor egymástól groteszkül elütő színek és minták, bizarr kiegészítők, újragondolt viselési formák bolygatták meg az esemény esős hétvégéjét, ezzel megteremtvén a Csodaországba illő, bolondos összképet.

Nagyon gördülékenyen oldották meg a rossz idő okozta problémát is – elvégre Londonról beszélünk –, vékony pufidzsekiket és mellényeket rétegeztek hatalmas kabátok alá, vízlepergető táskákkal hidalták át a vihar okozta kellemetlenséget, amely praktikussága mellett igen divatos viselet is lehet.

A fekete-fehér tónusokat is segítségül hívva, tavaszi pasztellekkel kombinálva valóban elfeledtették a szürke eget. Az első napon bravúrosan értelmezték újra a klasszikus színpalettákat, majd aztán fokozatosan egyre színpompásabb mintarengetegek robbantak ki a hétvégére.

Nagyon sok kompakt, egyenletes összeállítás jelent meg, emellett a tetőtől talpig terjedő tyúkláb- és virágminta, valamint a tweedzakók és a hosszú, sötét gyapjúkabátok fedte friss, keményített, hófehér ing is a hét sztárdarabja volt.

A divatflotta ismét bebizonyította, hogy mennyire változatos lehet az öltözködésünk akkor is, ha csupán az érdekes sziluettekre figyelünk, és harsány kiegészítőkkel dobjunk fel őket (úgy mint egy élénk magenta kiscipő vagy egy kobaltkék táska), a szettünk további komponensei pedig teljes egészében a monokróm tónuspalettát követik.

A kiegészítők kikérték maguknak a rivaldafényt idén februárban: a csillogó hajbavalókat főként a puha textúrák váltották fel, amelyek a hajráfoktól az extra masnikig szinte minden formában megjelentek.

Az eső ebben az esetben furfangosan formálta a szetteket, kiegészítő vált az esernyőkből, és volt, aki bőr baseballsapkára cserélte inkább ezt a plusz terhet. Hasonló történt az esőkabátok és a gumicsizmák esetében is. Megszámolhatatlan mennyiségű frappáns kreáció és fortély került elő a kincseskamrákból, alátámasztva a tényt, hogy egy ilyen alulértékelt és lenézett darab is válhat központi figurájává még a divat első számú színterének is, a divathétnek.

Maje lóhímzéses rövidnadrág, 175 €

Uterqüe logómintás ruha, 49 900 Ft

Babaton zakóruha, 278 $

Zara Mickey egér nyomatos táska, 9995 Ft

Reiss cikcakk mintás ing, 195 €


Ted Baker virágmintás selyemsál, 79 £ 

Kate Spade elefántformájú táska, 328 $

Club Monaco ballonkabát, 379 $

Arket parka, 150 €

 H&M Studio csíkos nadrág, 14 995 Ft