Meglepő rétegezési ötlet tavaszra: a dickey

2020. március 05.
A tavaszi napsugarak bár kellemesen simogatják arcunkat, közel sincs még itt az ideje annak, hogy teljesen fehagyjunk a réteges öltözködéssel. Biztosan szívesen bezárnánk már a szekrény mélyére a vastag kabátainkat, hogy helyette valami könnyedebbet viselhessünk, de ezzel még kicsit várnunk kell. Addig is íme egy rétegezési-kisokos a kreatív, de sokrétegű szettekért!

A street style nem feltétlenül a praktikus viseletekről híresült el, megdöbbentőbbnél megdöbbentőbb párosításokra bukkanhatunk az utcai fotókon. Viszont egyes esetekben meglepően könnyedén beiktatható szettekkel is megörvendeztetnek bennünket a divathetek résztvevői. Ilyen a tavaszi rétegzés is!

Ha a divattörténelmet tekintjük, a dickey egy ujjatlanpulóver-alternatíva, amely gyakran valamiféle kabát vagy dzseki alatt húzódott meg. Kedves kiegészítő, sok funkcionális ruhadarab: ez az alaprecept, ha a réteges öltözködés a cél. A karrész és az oldalvarrás nélkül készült ruhadarab könnyen felvehető bármi alá vagy fölé, minimálisra csökkentve a kényelmetlenség kockázatát.

Mint a legtöbb trend, amely elterjedt a napjainkban, a dickey is a férfiak ruhatárából került a női gardróbba. Az 1880-as években vált ismertté, a férfiak klasszikus ingek felett viselték őket, hogy még elegánsabb megjelenést adjanak egy-egy öltönynek vagy szmokingnak.

A kényelem kedvéért gyártott textilek kedvező áruk miatt terjedtek el, emellett egyszerűsítették a mosást és az üzletemberek mindennapjait is, hiszen a viseletükbe egyértelműen beletartozott a kosztüm, viszont nem voltak eléggé megfizetve ahhoz, hogy gyakran mossák az ingeiket. Így a dickey nagyon praktikus újdonság volt: eltakart mindennemű foltot, ezzel emelte a megjelenés presztízsét. Hasonlatosan a mai használatához, a dickey-nek ékesítő szerepe is volt. Egy csipetnyi díszítőelem funkcióját töltötte be, amely aztán szépen lassan a feledés homályába merült a század végére.

Bár furcsának és haszontalannak tűnhet egy ilyen jellegű kiegészítő, könnyűszerrel felpróbálhatjuk őket akár egy zakó vagy kabát fölé, így a sálat is kiválthatjuk vele. Ráadásul ne feledjük, ez egy rögzített ruhadarab, amelyet biztosan nem fúj le a szél rólunk!

A Tibi márka az őszi–téli kollekciójában, a Veronica Beard pedig már évek óta promótálja ezt a szimpla kis kiegészítőt, amely elérhetővé teszi a pulóverek felváltását a komfort feladása nélkül.

Veronica Beard farmerdickey, 208 €

Medicine kötött poncsó, 5490 Ft

Arket alpakakeverék kockás poncsó 150 €

Sandro kötött felsőrész, 29 312 Ft

COS kötött felsőrész, 59 €

H&M alpakakeverék poncsó, 14 995 Ft

C&A poncsó, 29,99 €

Monki sportos poncsó, 103,99 €

Asos Design kockás ingkabát, 23,99 €

Echo poncsó, 22 984 Ft

 Fabiana Filippi kasmírponcsó, 497 990 Ft

 Gant gyapjúponcsó, 39 890 Ft
 Red Valentino poncsó, 176 300 Ft