7 meglepő (vagy éppen bizarr) home office-statisztika

2020. április 02.
Soha ennyien nem végezték még otthonról a munkájukat, mint idén tavasszal a koronavírus-járvány miatt. Egy friss kutatás különösen a videós hívásokkal és megbeszélésekkel kapcsolatban bukkant érdekes tényekre, amikor felmérte a home office-ban dolgozók szokásait.

Ahogy a koronavírus-járvány miatt a vállalatok home office stratégiára váltottak, minden eddiginél többen dolgoznak otthonról. A Mentimeter interaktív prezentációkkal foglalkozó vállalat több mint ezer dolgozót kérdezett meg megváltozott munkavégzési szokásairól. Néhány statisztikai tény már-már bizarr, míg mások fontos dolgokra hívhatják fel a figyelmünket.


1. Megszépített háttér. Az online dolgozók 16 százaléka – közel ötöde – vallotta be, hogy a videós hívások előtt elrendezi a hátteret az otthonában. Dekoratívan elhelyezik a díszeket és bútorokat, hogy így imponáljanak kollégáiknak. Ezen nem is csodálkozunk, hiszen elég arra a férfira gondolnunk, aki egy luxuslakás hálószobáját nyomtatta ki és helyezte maga mögé háttérként, hogy munkatársai azt gondolják, menő és drága lakása van.

2. Szemfüles kollégák.
A kutatásban résztvevők 11 százaléka vett már észre oda nem illő és nem túl professzionális részleteket munkatársaiknál a háttérben videós megbeszélések során. Úgy tűnik, nem mindenkinek sikerül megfelelően átrendeznie az otthonát a hívások előtt.


3. Kiöltözés a híváshoz. A válaszadók közel fele (44 százalék) átöltözik, mielőtt elkezdődne a videós megbeszélés. A home office-ban dolgozók egyik legnépszerűbb tippje, hogy ne maradjunk pizsamában egész nap, öltözzünk fel, mintha az irodába mennénk. Ám, ahogy a kutatás eredménye mutatja, az emberek több mint fele nem fogadja meg ezt a tanácsot, és úgy tűnik, a kényelmet választja inkább az elegancia helyett.

Olvastad már?

4. A haj is fontos. Nemcsak a megfelelő ruházat, hanem a frizura és smink elkészítésére is sokan több gondot fordítanak a home office alatt, ha videós megbeszélésre készülnek. A válaszadók 46 százaléka sminkel és szárítja be a haját, mielőtt a kollégáival bonyolít hívást.

5. Van, aki ruhátlan. Gondolkodtunk már rajta, miért lehet valakinél kikapcsolva a kamera egy-egy videós megbeszélés alatt? A válaszadók tizede (12 százalék) nyilatkozott úgy, hogy azért szokta letiltani a kamerát, mert épp meztelen. Ám ezzel jobb óvatosnak lenni, mert könnyen járhatunk úgy, mint az a nő, akinek a kollégái végigkövethették, hogy a fürdőszobába menet épp letolta a nadrágját, mert azt gondolta, hogy kikapcsolta a kameráját.


6. A családtagok a leginkább zavaró tényezők.
Az otthonról dolgozók harmada szerint a családtagok, házastársak és lakótársak zavarják leginkább a home office-t. A második helyen az internetszolgáltatás akadozása vagy más technológiai problémák állnak, ezek az emberek 28 százaléka szerint akadályozzák a munkavégzést, mígy a harmadik legzavaróbb dolog a televízió.

7. A videós megbeszélés nem elég hatékony. Az emberek több mint fele (56 százalék) érzi úgy, hogy a videós konferenciabeszélgetések során kevésbé figyelnek a véleményükre a munkatársak, mint amikor az irodában személyesen ötleteltek. A nők ezt valamivel erősebben érzékelik, mint a férfiak.

8. Hiányoznak a kollégák. Ebben az új munkahelyi felállásban a dolgozóknak ugyanúgy hiányoznak munkatársaik, mint az iskolásoknak az osztálytársak. Az iroda hangulatának és a személyes megbeszéléseknek a hiányát is felemlegette a megkérdezettek közel negyede (23 százalék).

Olvass tovább!

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash