Neked milyen a karanténszetted?

2020. április 27. |

Ha egy divatkutató és egy divattervező beszélget a COVID-19 okozta változásokról és #stayhome patthelyzetről, az bizony hamar „divatba fullad”: a divat nyelvén, a ruhák adta közlési formával mutatják be, mit jelent most itt lenni 2020-ban, a Föld nevű bolygón.

Történt egy nap, hogy a New Yorkban élő Domoszlai-Lantner Doris archivista és történész beszélgetni kezdett itt élő barátnőjével, a freelance divattervező és stylist Kormos Anna Zsófiával – és a beszélgetésből megszületett a Quarantine s/s 20 elnevezésű projekt. Aki a divatiparban él és dolgozik, erre a patthelyzetre is a divat nyelvével fog válaszolni – nem véletlenül terelődött a téma ebben az esetben is arra, ki mit csinál otthon, na és azt miben teszi. Megegyeztek abban, hogy bár az idő nagy részében a mackónaci kerül elő a kényelmes pulcsival és pólóval, de vannak azok a napok, amikor eljátsszák, hogy minden rendben, az élet a normális medrében folyik: kisminkelik magukat, felöltöznek, ahogy ezelőtt tették volna, és örülnek maguknak. Mivel mindketten a divatvilág és öltözködési kultúra mélyebb összefüggéseit kutatják a saját területükön, egyértelmű volt számukra, hogy a jelenséget magasabb szinten tárgyalják tovább.

Egy globális közösségi projektet indítottak útjára, nyilvános pályázati felhívás formájában: a téma adott, erre lehet jelentkezni egy-két fotóval és egy rövid leírással – mit viselnek otthon a karantén alatt, miért és hogyan érzik magukat benne. Lelkes és változatos a „felhozatal”, van, aki tényleg a kényelemre megy, de van, aki feldíszíti testét-lelkét, mintha randira vagy bálba menne. „Izgalmas látni, hogy ki milyen módon éli meg a mindennapi rutinnak számító öltözködést: van, aki számára leegyszerűsítve egyszerűbb, és van aki, izgalmas, keretek nélküli kihívásnak látja, vagy új szerepek kipróbálásának tartja” – írja Zsófi. Az öltözködés – ahogy eddig is gondolták – a kommunikációnk része, az emberek univerzális nyelvezete, kifejezhetjük, megerősíthetjük identitásunkat, vagy akár kísérletbe is foghatunk – az biztos, hogy biztonságot és vigaszt tud nyújtani.

Olvastad már?

Karanténművészet

Karanténművészet

Divatbemutató egy levendulaföldön vagy egy uszodában? Lehetetlenül pirinyó dizájnertáska és kezelhetetlenül nagy szalmakalap? Simon Porte Jacquemus mindig tudja, hogyan csavarjon egyet a divat kerekén. Most pedig itt a Jacquemus-kihívás!

A kísérleti oldal egy divattörténeti pillanat széljegyzetének is tekinthető: „a Covid-19 járvány globális következményeként a 2020-as tavaszi–nyári kollekciók nem teljesítik be eredeti funkciójukat, a boltok nagy része zárva tart, a bizonytalan gazdasági helyzet miatt változnak a fogyasztói prioritások, azaz rohamosan csökkennek az online eladások is, miközben a tervezett vásárlók nagy százaléka otthonába zárva, home office-ban tölti munkaidejét. Amellett, hogy társadalmilag, gazdaságilag egy nagyon bizonytalan időszakban vagyunk, ez a periódus teret enged eddig nem látott megoldásoknak és innovatív projekteknek, valamint egy ökológiai megújulásnak is.”

Aki kedvet kapott, bátran küldje el eddig zárt ajtók mögött rejtegetett szettjeit – a helyzetünk közös és adott, együtt pedig könnyebb bármin túllendülni!

Instagram: quarantine s/s 20

Honlap: quarantine-collection.com

quarantiness20-insta-palyazat-01

quarantiness20-insta-palyazat-02

quarantiness20-insta-palyazat-03

quarantiness20-insta-palyazat-04

Fotó: Quarantine s/s 20, Getty Images

Olvass tovább!

Viva Mexico

Viva Mexico

Képzeletben utazom, a lakásomból épp Mexikó lesz harsány színekkel, tobzódó virágmintákkal és csíkokkal. Ruhaterápia és cseppnyi margarita. Éljen Mexikó!

Szólj hozzá te is!

Még több Divat