Neked milyen a karanténszetted?

2020. április 27.
Ha egy divatkutató és egy divattervező beszélget a COVID-19 okozta változásokról és #stayhome patthelyzetről, az bizony hamar „divatba fullad”: a divat nyelvén, a ruhák adta közlési formával mutatják be, mit jelent most itt lenni 2020-ban, a Föld nevű bolygón.

Történt egy nap, hogy a New Yorkban élő Domoszlai-Lantner Doris archivista és történész beszélgetni kezdett itt élő barátnőjével, a freelance divattervező és stylist Kormos Anna Zsófiával – és a beszélgetésből megszületett a Quarantine s/s 20 elnevezésű projekt. Aki a divatiparban él és dolgozik, erre a patthelyzetre is a divat nyelvével fog válaszolni – nem véletlenül terelődött a téma ebben az esetben is arra, ki mit csinál otthon, na és azt miben teszi. Megegyeztek abban, hogy bár az idő nagy részében a mackónaci kerül elő a kényelmes pulcsival és pólóval, de vannak azok a napok, amikor eljátsszák, hogy minden rendben, az élet a normális medrében folyik: kisminkelik magukat, felöltöznek, ahogy ezelőtt tették volna, és örülnek maguknak. Mivel mindketten a divatvilág és öltözködési kultúra mélyebb összefüggéseit kutatják a saját területükön, egyértelmű volt számukra, hogy a jelenséget magasabb szinten tárgyalják tovább.

Egy globális közösségi projektet indítottak útjára, nyilvános pályázati felhívás formájában: a téma adott, erre lehet jelentkezni egy-két fotóval és egy rövid leírással – mit viselnek otthon a karantén alatt, miért és hogyan érzik magukat benne. Lelkes és változatos a „felhozatal”, van, aki tényleg a kényelemre megy, de van, aki feldíszíti testét-lelkét, mintha randira vagy bálba menne. „Izgalmas látni, hogy ki milyen módon éli meg a mindennapi rutinnak számító öltözködést: van, aki számára leegyszerűsítve egyszerűbb, és van aki, izgalmas, keretek nélküli kihívásnak látja, vagy új szerepek kipróbálásának tartja” – írja Zsófi. Az öltözködés – ahogy eddig is gondolták – a kommunikációnk része, az emberek univerzális nyelvezete, kifejezhetjük, megerősíthetjük identitásunkat, vagy akár kísérletbe is foghatunk – az biztos, hogy biztonságot és vigaszt tud nyújtani.

Olvastad már?

A kísérleti oldal egy divattörténeti pillanat széljegyzetének is tekinthető: „a Covid-19 járvány globális következményeként a 2020-as tavaszi–nyári kollekciók nem teljesítik be eredeti funkciójukat, a boltok nagy része zárva tart, a bizonytalan gazdasági helyzet miatt változnak a fogyasztói prioritások, azaz rohamosan csökkennek az online eladások is, miközben a tervezett vásárlók nagy százaléka otthonába zárva, home office-ban tölti munkaidejét. Amellett, hogy társadalmilag, gazdaságilag egy nagyon bizonytalan időszakban vagyunk, ez a periódus teret enged eddig nem látott megoldásoknak és innovatív projekteknek, valamint egy ökológiai megújulásnak is.”

Aki kedvet kapott, bátran küldje el eddig zárt ajtók mögött rejtegetett szettjeit – a helyzetünk közös és adott, együtt pedig könnyebb bármin túllendülni!

Instagram: quarantine s/s 20

Honlap: quarantine-collection.com

quarantiness20-insta-palyazat-01

quarantiness20-insta-palyazat-02

quarantiness20-insta-palyazat-03

quarantiness20-insta-palyazat-04

Fotó: Quarantine s/s 20, Getty Images

Olvass tovább!