Hét politikus, aki a divattal üzen

2020. november 10.
Az öltözködés és a politika kéz a kézben jár, hiszen az egyén azzal is üzen, ahogy öltözködik. Az alábbi hét nő nemcsak munkájával, személyiségével, értékrendjével és hitével mutat példát, de öltözékével is.

Egy politikus ruhaválasztása több egy nadrágkosztümnél vagy egy színes ruhánál; az tisztelgés lehet egy náció, egy kezdeményezés előtt, de jelenthet akár politikai állásfoglalást is. Michelle Obama ruhaválasztásaival például rendre a feltörekvő tehetségeket akarja támogatni, de gyakran visel bárki számára elérhető, megfizethető szetteket is; Erzsébet királynő a ruhaválasztásával többek között az állatokat akarja védeni. A nők megjelenése a politika platformján különösen kényes kérdés, gondoljunk csak a finn miniszterelnök túl mélynek ítélt dekoltázsára, vagy épp Alexandra Ocasio-Cortez képviselő legutóbbi nyilatkozatára a Vanity Fair címlapfotója okán: „A republikánusok (megint) nagyon idegesek rám a megjelenésem miatt. Ezúttal az a bajuk, hogy túl jól nézek ki a (megint csak) kölcsönkapott ruhákban.”

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Vanity Fair (@vanityfair) által megosztott bejegyzés, Okt 28., 2020, időpont: 4:01 (PDT időzóna szerint)

Az alábbiakban olyan politikusokat, aktivistákat, hírességeket mutatunk, akik mindig tudatosan „használták” a divatot.

Michelle Obama

„A divat olyan, mint a zenetáram. A ruhásszekrényemben olyan darabok vannak, amiket szeretek, így mindegy, mit veszek fel aznap, biztosan tudom, hogy szeretni fogom” – nyilatkozta az egykori first lady, aki gyakran bújt kényelmes, párdolláros összeállításokba.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Michelle Obama (@michelleobama) által megosztott bejegyzés, Dec 20., 2018, időpont: 12:48 (PST időzóna szerint)

Alexandria Ocasio-Cortez

A munkás hátterére büszke fiatal politikus számára egyáltalán nem könnyű feladat megtalálni az egyensúlyt a divat és a szakmai környezet között. „Sok időmbe telt, mire rájöttem, hogyan hat az ember összeszedettnek úgy, hogy közben nincs tele a szekrénye dizájnerholmikkal” – magyarázta a képviselő a Vanity Fairnek adott iterjúban.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Alexandria Ocasio-Cortez (@aoc) által megosztott bejegyzés, Febr 6., 2019, időpont: 4:57 (PST időzóna szerint)


Kamala Harris

„Szeretem a Chuck Taylors cipőmet. Talán meglepő lehet, de úgy hiszem, ez is egyfajta állásfoglalás, hogy kik is vagyunk valójában. Mindenkinek megvan a maga belső Chuck stílusa” – magyarázza az USA újdonsült alelnöke.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Kamala Harris (@kamalaharris) által megosztott bejegyzés, Okt 31., 2020, időpont: 1:11 (PDT időzóna szerint)

Ruth Bader Ginsburg

Ruth Bader Ginsburg, az amerikai Legfelsőbb Bíróság néhai bírója különleges gallérjairól volt híres. „A bírók alapvetően a férfiak számára tervezett talárt viselik, ami alól kilátszik az ing és nyakkendő. Ezért találtuk ki Sandra Day O’Connor bírótársammal, hogy helyénvaló lenne, ha a talárt kiegészítenénk valamivel, ami tipikusan női. Így lett nagyon-nagyon sok gallérom” – mesélte a nemrég elhunyt jogtudós.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Ruth Bader Ginsburg (@ruthbaderg) által megosztott bejegyzés, Ápr 30., 2017, időpont: 9:29 (PDT időzóna szerint)

Gloria Steinem

„Régebben a divat egyet jelentett azzal, hogy az ember megadta, és ezzel el is veszítette önmagát. A ma divatja azonban már azt jelképezi, hogy az ember egyedi és megtalálja a saját hangját” – magyarázta az újságíró feminista, aktivista, aki előszeretettel viselt csizmát, pólót és valami olyan ruhadarabot (például egy indián övet), ami a patriarchális rendszer előtti időkre emlékeztet.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Gloria Steinem (@gloriasteinem) által megosztott bejegyzés, Ápr 14., 2016, időpont: 6:46 (PDT időzóna szerint)

Rania Al-Abdullah

„Hozzám hasonlóan sok olyan nő van, aki nem hord fátylat. Ez az én döntésem. Nincs ellenemre a fátyol, amiről a nyugat embere tévesen úgy hiszi, hogy az elnyomás szimbóluma. Ha egy nő a hite, az istenhez fűződő kapcsolata miatt dönt a fátyol mellett, addig engedjük meg neki, hogy azt a ruhát hordja, amit csak szeretne, és ne ítéljük el őt egyetlen ruhadarab miatt” – magyarázta Jordánia királynője.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Queen Rania Al Abdullah (@queenrania) által megosztott bejegyzés, Márc 2., 2020, időpont: 1:26 (PST időzóna szerint)

Ilhan Omar

„A kendőt én teszem a fejemre. Az én döntésem – tweetelte tavaly a muszlim politikus mint az első képviselő, aki vallási okokból viseli a kendőt. – Én úgy döntöttem, hogy vizuálisan is szeretném képviselni a hitem… Úgy gondolom, hogy a legjobb, amit tehetek, hogy mindenki számára láthatóvá teszek egy muszlim embert, hogy az emberek pozitív értékeket tudjanak társítani a muszlimokhoz.”

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Ilhan Omar (@ilhanmn) által megosztott bejegyzés, Szept 2., 2020, időpont: 11:14 (PDT időzóna szerint)

Forrás: Popsugar
Nyitókép: Getty Images

Olvass tovább!