Buktatók helyett! 12 nélkülözhetetlen tanács, ha online veszed meg az esküvői ruhádat!

2021. április 04.
Alaposan megváltozott az esküvői ruhák beszerzése az elmúlt egy évben. Az érzelmes ruhapróbák elmaradtak, helyette az arák fele online vadássza le a tökéletes darabot. A divatszakértők szerint ezekre a buktatókra kell figyelni, ha neten rendeljük meg a menyasszonyi ruhánkat!

A The Knot nemzetközi esküvőtervező oldal tavaly készült tanulmánya szerint az arák csaknem fele (egész pontosan 45 százaléka) másképp szerzi be az esküvői ruháját, mint ahogy a Covid előtt házasodó menyasszonyok tették. Shelley Brown, a cég vezető divat- és szépségszerkesztője elmondta, hogy az egyik legjelentősebb változás az internetes böngészésben figyelhető meg, a világjárvány azonban nemcsak a vásárlási szokásokra, hanem az esküvőszervezésre is rányomta a bélyegét.

Több esküvő, több ruha

A párok napjainkban nem egy nagy ünnepséget szerveznek, ahol szeretteik és barátaik jelenlétében mondják ki a boldogító igent, hanem a technika segítségével virtuálisan közvetítik a szertartást, és minden biztonsági előírásnak eleget téve több „miniesküvőt” tartanak.

Anny Choi, az Over The Moon vezető stylistja is megerősítette, hogy sok hozzájuk forduló menyasszony készül több kisebb ceremóniára, több esküvői ruhával. Ahelyett, hogy egy drágább menyasszonyi ruhát viselnének többször, inkább a kedvezőbb árú kollekciókból választanak. „Annak, hogy ráleljenek kedvenc dizájnereikre, legegyszerűbb módja az online böngészés. Amikor belépsz egy ruhaüzletbe, csak arra a kínálatra szorítkozhatsz, amit a négy fal között találsz, a világhálón azonban semmi sem szab határt a választás lehetőségének. Teljesen mindegy, hogy a világ melyik részén keresi álmai ruháját egy menyasszony, az internetnek köszönhetően betekintést nyerhet a feltörekvő tervezők és a nemzetközi márkák kínálatába” – tette hozzá Choi.

Hogyan válasszunk online esküvői ruhát?

Az arák fele már online keresi a tökéletes esküvői ruhát. (fotó: Getty Images)

Tippek és trükkök netes ruhavásárláshoz

„Elsőre talán meghökkentően hangzik, hogy egy ilyen jelentős eseményre az internetről rendeljen magának ruhát egy menyasszony, de szem előtt tartva azt az aranyszabályt, hogy ami túl szépnek tűnik ahhoz, hogy igaz legyen, valószínűleg az is, elkerülhetők a kellemetlen meglepetések” – mondta a The Knot szakértője, majd folytatta.

  • Jobb fenntartásokkal kezelni azokat az online boltokat, amelyek feltűnően olcsón kínálják csúcskategóriás tervezők kreációit.
  • Mindig nézd meg a webhely URL-jét és a netes ruhaüzlet összképét. Ha valami azt súgja, hogy csapdába akarnak csalni, ne időzz ott tovább!
  • Rossz minőségűek a képek? Értelmetlen vagy hemzseg a hibáktól a termékleírás? Könnyen lehet, hogy hamisítókba vagy csalókba botlottál!
  • Mindig olvasd el az apró betűs részt a visszaküldés és a pénzvisszatérítés lehetőségéről! Soha ne rendelj semmit addig, míg utána nem jársz a postaköltségnek és a szállítási határidőnek.
  • Az esküvő előtt nem szerencsés a végkiárusítást hirdető oldalakkal kockáztatni, az így beszerzett ruhadarabokat ugyanis általában nem lehet visszacserélni.
  • Ha megtaláltad azt a webhelyet, ami megbízhatónak tűnik, és olyan ruhákat kínál, amik láttán megdobban a szíved, ne érd be egyetlen fotóval a kiszemelt darabról! Keress rá az adott modellre, és nézd meg, mit találsz róla más oldalakon!
  • Érdemes ellátogatni a márka vagy a tervező Instagram-oldalára, és ott megkeresni, hogy fest a leendő ruhád egy hús-vér modellen. Ez nemcsak a végső döntésben segíthet, hanem abban is, hogy ne tévedj a méretválasztásnál.
  • A termékleírást és az apróbetűs részeket itt is fontos alaposan átolvasni, a menyasszonyi ruhák méretezése ugyanis sokszor eltér a hétköznapi ruhákétól. Arra is figyelj oda, hogy a méretedet az angol (UK), az amerikai (US), az olasz (ITA) vagy francia (FR) besorolás alapján kell-e megadnod.
    Online esküvői ruha rendelés

    Online esküvőiruha-rendelés (fotó: Getty Images)

     

  • A hibalehetőség akkor a legcsekélyebb, ha centire pontosan leméred a mellbőséged, a derékbőséged és a csípőszélességed. Ezek az adatok nagyon sokat segítenek, ha mérettáblázat alapján kell döntened.
  • Ha kétségeid lennének a méretezéssel kapcsolatban, írj vagy telefonálj az ügyfélszolgálatnak. A komoly eladók kedvesek és segítőkészek.
  • Általános szabály, hogy inkább nagyobb méretet rendelj, ha nem vagy biztos a dolgodban: sokkal könnyebb bevenni egy bővebb ruhából, mint átalakítani egy túlzottan szűk darabot.
  • A rendelést szerencsés úgy időzíteni, hogy méretprobléma esetén legyen elég idő átszabni vagy visszaküldeni és kicserélni a ruhát. Hogy időt nyerj, válaszd ki előre azt a varrónőt, akit szükség esetén megbízol az átalakítással.