6 slow fashion trend, amit követned kell 2021-ben

2021. május 08.
Ezeket a laza ruhákat az év bármelyik szakaszában hordhatod: amellett, hogy évekig nem fognak kimenni a divatból, még a slow fashion mozgalmat is támogatod velük.

Sokan a fast fashion helyett évek óta a slow fashion irányt követjük: a trendek már nem hónapokban, hanem években mérhetőek. Nem kell azonban lemondanunk a legújabb divatról. A slow fashion alapja, hogy elhagyjuk a legújabb, gyorsan változó trendek követését, és a hosszú távon is divatos darabokat részesítjük előnyben.

Új életet lehelt a divatba az utóbbi év leállása, a saját gardróbunk felé fordultunk a kirakatok helyett. Könnyű volt betartani azt a fogadalmat, hogy kevesebbet vásároljunk, és nehéz volt követni, hogy éppen a tavaszi–nyári vagy az őszi–téli szezonban voltunk-e. A slow fashion ugyanúgy trendekben „gondolkodik”, ám azzal a különbséggel, hogy ezek jóval tovább tartanak, így lesz lehetőségünk az adott ruhadarabokat jó párszor hordani.

A szombat reggeli blúz

A fehér ing még mindig örök klasszikus, a puffos ujjú, rózsaszín kockás blúz pedig a mostani szezon sztárja. A középút a szombat reggeli blúz. Ez lehet egy vintage, francia stílusú, finom selyemfelső vagy a 2019-es Kisasszonyok című film által inspirált blúz is. Legyen elegánsabb egy rövid ujjú pólónál, de lazább egy ingnél. Így biztos, hogy jól indul majd a hétvége.

slow-fashion-szombat-reggeli-bluz-fenntarthatosag-shona-joy

Shona Joy

A lapos cipő

Régebben a lapos cipők egyáltalán nem számítottak trendinek, sportoláshoz vagy a városban a mindennapi teendőinkhez hordtuk őket. Mostanra divatosak lettek a limitált kiadású sneakerek, a szőrme béléses loaferek és a nyár új trendje, a fenntartható anyagokból készült, modern klumpa is. Slow fashion alapdarabként válassz egy klasszikus loafert, egy egyszerű fehér sportcipőt vagy egy lekerekített orrú papucscipőt. A balettcipő is újra divatos, Angelina Jolie is ezt viselte legutóbb, a brit Vogue címlapján.

slow-fashion-prada-cipo-loafer-fenntarthatosag

Prada

Az elegáns kardigán

Sok kardigánt már hozzáillő melltartóval együtt tudunk vásárolni, ebből is látszik, mennyire megváltozott a hozzáállásunk a ruhadarab iránt, és hogy ma már egy teljesen új korcsoport is imádja. A választott kardigánunk legyen oversize és vastag, de elegáns. Inspirálódáshoz gondoljunk Coco Chanelre. Olyan felsőt keressünk, ami kitűnik a tömegből, és biztos nem fogjuk a szék háttámláján felejteni.

slow-fashion-baum-&-pferdgarten-kardigan-elegans-fenntarthatosag

Baum & Pferdgarten

A 18 órás ruha

Az utóbbi évek legtrendibb ruháiban egy a közös: napközben és este ugyanúgy hordhatjuk őket. A 2019-es, bohó midi ruha tökéletes választás piknikhez, de egy éjszakai borozgatáshoz is. Az ingruha a munkahelyen (vagy a monitorunk előtt) kellőképpen elegáns, de könnyed a nyári estéken. Egy magas derekú, egyenes szabású ruha visszafogott, de ha jól választunk mellé kiegészítőket, egyszerre szexi is lehet. Ezek közül bármelyik tökéletes döntés. Fontos, hogy ne legyen se ujjatlan, se túl merev, hogy egész nap kényelmesen érezzük benne magunkat.

slow-fashion-18-oras-ruha-midi-fenntarthatosag-elliatt

Elliatt

A karamellszínű kézitáska

Vége a nagy méretű, csillogó fekete táska és a miniatűr, karácsonyfadísz méretű kistáska egyeduralmának. Az utóbbi években és az elkövetkező években is a neutrális, fapadló és tölgyfaszín közötti, közepes méretű táskák a befutók, amelyekbe minden belefér, amire szükséged lehet. A szalmatáska megnyerő választás lehet, de a munkahelyen nem állná meg a helyét. Viszont sok mindent elmond a népszerűsége arról, hogy a legmenőbb táskák hogyan változtak: ma a praktikusság mindenek felett áll.

slow-fashion-taska-barna-karamell-jacquemus-fenntarthato-divat

Jacquemus

A melegítőnadrág

A melegítőnadrág az a 21. századnak, ami a farmer volt a 20. századnak. A lezárások után is folytatódni fog a kényelem térhódítása a gardróbunkban. A modern életünk tökéletes megtestesítője: az utcai ruházat, a Netflix előtti lazulás és az athleisure kereszteződése a kényelmes, rugalmas, gumis derekú melegítőnadrág. Korábban is hordták a divatheteken magas sarkúval, blézerrel és napszemüveggel, az utóbbi évben pedig teljesen beitta magát a hétköznapjainkba. Örülhetünk, mert a szabadidő nadrágunk még egy jó ideig nem fog kimenni a divatból.

slow-fashion-melegitonadrag-szabadidonadrag-fenntarthato-divat-pretty-little-things

Pretty Little Things

Szerző: Pantócsik Adrienn, a Central Médiaakadémia hallgatója Fotó: Getty Images Forrás: The Guardian

Olvass tovább!