12 tipp, hogy a leggyakoribb foltok is eltűnjenek

2021. augusztus 13.
Mindenki találkozott már olyan folttal, amit nagyon nehezen vagy szinte sehogy nem lehetett kiszedni a textilből. Jöjjön 12 megoldás a 12 leggyakoribb foltra Bernáth Melindától, a Smarta bloggerétől.

Mindenki találkozott már olyan folttal, amit nagyon nehezen vagy szinte sehogy nem lehetett kiszedni a textilből. A fehérítő nem lehet mindig megoldás, a folteltávolítók pedig nem mindig elég hatékonyak. Akkor mégis mit tehetünk, hogy eltűnjenek a nem kívánt pecsétek, lenyomatok, foltok? Egyszerű, nyúljunk vissza anyáink, nagyanyáink módszereihez, és használjuk fel a modern megoldásokat is. Jöjjön 12 megoldás a 12 leggyakoribb foltra!

Folteltávolítás okosan

Az első és legfontosabb dolog, ha folttal akad dolgunk, hogy minél hamarabb tegyük meg a megfelelő ellenlépéseket, mert sokkal könnyebben birkózhatunk meg velük addig, amíg nem száradnak be! A másik nagyon fontos, ne kezdjük el dörzsölni, mert úgy csak jobban beleülnek a textilszálakba.

Folteltávolítás házilag

Olajfolt és zsírfolt eltávolítása:

Legyen szó a bicikli láncáról nadrágra kenődő zsírfoltról vagy egy ropogós baconből kicsapódó zsírcseppről, jó megoldás lehet, ha krétaporral bedörzsöljük, mielőtt mosásba tesszük. (Tanárok előnyben ennél a módszernél.)

Dezodorfolt eltávolítása:

A dezodorok igen makacs foltokat tudnak maguk után hagyni, amelyet a kényesebb ruháinkból szinte lehetetlen eltávolítani. Jól jöhet ilyenkor az úgynevezett szárítólap (a szárítógépekben szokták használni, egyrészt antisztatikus, másrészt megkönnyíti a ruhák vasalását), amely még a legkényesebb textilből is kiszedi a friss dezodorfoltot. Ha felveszed a ruhádat, és sikerül lekenni a dezodort vele, akkor csak kapj elő egy szárítólapot (lehet használt is), és kezd el vele átdörzsölni a textilt. Ki fogja szedni!

Kávéfolt eltávolítása:

A kávés foltok nagyon bosszantóak tudnak lenni, akár a terítőn éktelenkedik, akár a porcelánt színezi el. Filléres megoldás, ráadásul környezetbarát is a szódabikarbóna, amit nemcsak takarításhoz, de folteltávolításhoz is tudunk használni. Egy nedves ruha segítségé vigyük fel a szódabikarbónát a foltra, finoman dörzsöljük, és hamarosan látjuk is, ahogy halványodik a kávéfolt.

Rúzsfolt eltávolítása:

A rúzsfolt sehol sem mutat jól, és a legtöbb esetben szeretnénk mielőbb megszabadulni tőle. Gyors segítség lehet ha egy vattapamacsot denaturált szeszbe mártunk (ha nincs otthon, akkor egy jó erős házi pálinka is megteszi), és addig dörzsöljük az alkoholos vattával a foltot, amíg el nem tűnik.

Zsír eltávolítása:

Legyen szó bármilyen zsíros szennyeződésről, a szénsav segít feloldani. Locsoljunk szénsavas vizet a zsíros foltra, majd a mosáshoz is adjunk belőle.

Izzadságfoltok eltávolítása:

Egyik legkiábrándítóbb a textilbe beivódott sárgás izzadság, amelyet citromlé és víz 1:1 elegyével el tudunk távolítani.

Tintafolt eltávolítása:

Igaz, hogy egyre kevesebbet írunk kézzel, de egy kifolyt toll sok bosszúságot okozhat. Bármennyire furcsán hangzik, de áztassuk be egy éjszakára tejbe, majd mossuk ki normál programon.

Vörösborfolt eltávolítása:

Talán ez az egyik legismertebb házi praktika. Ha kiborul a vörösbor mielőbb szórjuk be sóval, amely segít a felszínen tartani a bor, és könnyebben kijön a textilből.

Vérfolt eltávolítása:

Hideg víz és 3%-os hidrogén-peroxid a tökéletes megoldás. Áztassuk be mielőbb, majd mossuk ki normál módon.

Fűfolt eltávolítása:

A friss fűfoltot ecet segítségével tudjuk eltávolítani, áztassuk be és dörzsöljük a ruhát. Ha már beszáradt a fű, akkor jöhet az ecet-szódabikarbóna kombó. Keverjünk ebből a két alapanyagból pasztaszerű anyagot, vigyük fel a foltra mielőtt betennénk a mosásba.

Sminkfoltok eltávolítása:

A smink foltok, mint például az alapozó, szemfesték eltávolításához használjunk borotvakrémet. Meglepő, de addig kell a borotvakrémmel dörzsölni a foltot, amíg ki nem jön teljesen.

Gyümölcsfolt eltávolítása:

Akinek van kisgyereke, ismeri ezeket a lehetetlen foltokat, de nem kell feladni, erre is van megoldás! Forrásban lévő vízzel öntsük le, akár többször is, addig amíg el nem tűnik a folt. Ha nagyon nem akar eltűnni, akkor mosás előtt áztassuk ecetbe és szárítsuk a napon!

Szerző: Bernáth Melinda (Smarta)

Még több szuper receptért kattints

a Smarta.hu-ra!

Olvass tovább!