„Harry úgy viselkedik, mint egy elkényeztetett gyerek” – Fogy a királynő türelme

2022. január 18.
Harry zsarolja a királynőt és perelné a belügyminisztériumot, hogy speciális testőrséget kapjon, amikor nagyanyja születésnapjára utazik. Közben a család még nem is látta a herceg legkisebb gyermekét.

Erős mondatokat fogalmazott meg a 40 éves múltra visszatekintő Majesty Magazin főszerkesztője Harry herceg legújabb kitörése kapcsán. A királyi család életével évtizedek óta foglalkozó szakember szerint, a II. Erzsébet és Harry közötti kapcsolat olyan ponthoz ért el, ami után drasztikus lépések következnek.

Meghan Markle, Harry herceg és II. Erzsébet beszélget

Elmérgesedett a viszony nagymama és unokája között (fotó: Getty Images)

Harry herceg és felesége, Meghan Markle azért költözött az Egyesült Államokban, hogy egy sokkal „civilebb” életet éljenek. Bár a királyi családban ellátott feladataikról lemondtak, nevüket (sussexi herceg és hercegné) megtartották. A házaspár időről időre előkerül, hogy egy-egy nyilatkozattal borsot törjön a brit uralkodói család tagjainak orra alá, ám a hétfői hírek már többet engednek sejtetni holmi családi feszültségnél.

Károly herceg kisebbik fia, a hírek szerint ügyvédeivel egy figyelmeztető levelet küldött a brit belügyminisztériumnak, mivel véleménye szerint a családja (beleértve a feleségét és két gyereküket) nem kap megfelelő védelmet a kormánytól, mikor az Egyesült Királyságba látogatnak. Bár Harry családját az Egyesült Államokban komoly testőrség védi, az a csapat – a herceg szerint – egyáltalán nem elég arra, hogy egy utazás alkalmával az angliai védelmüket is ellássák. Ugyan Harry lemondott a királyi család ügyeiben való részvételről, úgy véli, hogy születésénél fogva járna neki a kiemelt védelem szülőföldjén. Igényét azzal indokolta meg a beadványában, hogy családja több halálos fenyegetést is kapott, például neonáci csoportoktól.

Az elkényeztetett fiú esete

Bár a herceg felajánlotta a brit belügynek, hogy ő maga fizeti a védelmükre kirendelt, speciális testőrséget, amikor az Egyesült Királyságba látogat, ezt a kormány, a hírek szerint elutasította – ezért indítana pert II. Erzsébet unokája.

„Harry úgy viselkedik, mint egy elkényeztetett gyerek, ez pedig egyre nagyobb szakadékot szül közte és az uralkodó között”- magyarázta Ingrid Seward, a Majesty magazin főszerkesztője és számos, a királyi család életével foglalkozó könyv szerzője a Mirrornak. „Gondoljunk csak bele, hogy kit fenyeget jogi lépéssel a herceg? A saját nagyanyja kormányát. Ez pedig kicsit sem tesz jót sem a kapcsolatuknak, sem Harry helyzetének. A királynő ugyanis nem szereti, ha megfenyegetik, még akkor sem, ha a fenyegetés nem személyesen ellene irányul, de részben az ő joghatása alá tartozik”- folytatta az író, aki legutóbb Fülöp herceg életrajzi könyvét írta meg.

Seward szerint innentől kezdve felesleges elhallgatni, hogy Harry és Meghan lépései nagyon is bosszantják és ingerlik  II. Erzsébetet, aki természetesen nem akarja elidegeníteni az unokája családját, de ha Harry és Meghan folyamatosan úgy viselkednek, mint az elkényeztetett gyerekek, akkor kénytelen lesz drasztikus lépéseket hozni. Pedig régen nagyon is közel állt az unokájához.

Meghan Markle, Harry herceg és II. Erzsébet beszélget

Meghan Markle, Harry herceg és II. Erzsébet 2018-ban (fotó: Max Mumby/Indigo/Getty Images)

„Ahogyan Vilmos, úgy Harry is már egészen kiskorától pontosan tudta, hogyan működik a királyi család rendőri védelme. Abban nőtt fel, hogy a rendőrség, speciálisan kiképzett testőrei még az osztálytermébe is beültek, és bulizni is elmentek vele. Érthető, hogy ilyen fajta védelmet akar a saját gyermekeinek is, de nagyon valószínűtlen, hogy megkapja. Tudta, hogy akár fizet, akár nem, mivel lemondott a feladatiról és a címeiről, ezeket a biztonsági intézkedéseket már nem veheti igénybe.”

Idén kétszer is Angliába kell mennie Harrynek

Pedig 2022-ben Harry családjának többször is Angliába kellene utaznia, ami Seward szerint az alábbi módon fog kinézni: „A herceg tavasszal visszatér a hazájába, hogy részt vegyen azon a misén, melyet Fülöp herceg halálának első évfordulóján tartanak majd. Vélhetőleg egyedül érkezik majd, és a királyi család többi tagjával együtt, védelmet biztosítanak neki a Westminster apátságban tartott megemlékezésen”- magyarázta a szakértő, aki kitért II. Erzsébet platinajubileumára is,  melyet nyáron rendeznek majd. Az uralkodó trónra lépésének 70. évfordulóját négy napos rendezvénysorozattal ünneplik az Egyesült Királyságban. „Ha ezen Harry és a családja ott szeretne lenni, akkor a dolgok jelenlegi állása szerint nem kapják meg a Scotland Yard éjjel-nappali védelemét, akkor sem, ha fizetnek. Azokon a programokon viszont, amelyeken a királyi család többi, aktív tagjával vesznek részt, rájuk is a különleges testőrség vigyáz majd. Ha például megjelennének a Buckingham-palota erkélyén, mindenki mással együtt minden szükséges védelmet megkapnának, viszont amikor a palotából elautóznak a vidéki birtokukra, akkor már magántestőrséggel kell megoldaniuk a védelmüket”- részletezte Seward.

Speciális rendőrök Meghan Markle és Harry herceg esküvőjén

Rendőri sorfal Meghan Markle és Harry herceg esküvőjén (fotó: Getty Images)

Csak a fotósok miatt van ez a felhajtás?

Mindez azt eredményezi, hogy ha Harry és Meghan nem tudja kierőszakolni a kormányból a speciális rendőri védelmet, dönthetnek úgy, hogy nem jönnek az Egyesült Királyságba. „A Harry által említett fenyegetések ellenére is, azt gondolom, hogy nagyon kicsi az esélye egy esetleges támadásnak. Sokkal valószínűbb, hogy a rájuk várakozó fotósoktól akarnak védelmet. De minél jobban védik gyermekeiket a nyilvánosság elől, annál inkább célponttá válnak.” Ebben a kérdésben egyébként Harrynek talán érdemes lenni kikérnie Vilmos tanácsát, aki egyszer uralkodó lesz, és akinek nem üldözik a gyermekeit a fotósok, nem készülnek róluk iskolai lesifotók, viszont Vilmos és Katalin időről időre megjelennek velük nyilvános eseményeken, ahol több, friss felvétel is készülhet.

A királynő soha nem látta a dédunokáját

„Itt van még egy másik kérdés is. Harry két gyermeke úgy nő fel az Egyesült Államokban, hogy a nagyapjuk, Károly herceg nem is ismeri őket. A család még nem is találkozott Lilibettel, Archie-t pedig pelenkás kisbabaként látták személyesen utoljára. Nem a 95 éves királynő dolga, hogy megmondja Harrynek, hogyan viselkedjen, de talán megérdemli, hogy láthassa a dédunokáit.” A Mirror munkatársa azt is megkérdezte az írótól, hogy szerinte kényszerhelyzetben mit fog tenni II. Erzsébet. Vagyis elkezdheti-e zsarolni az udvart Harry azzal, hogy nem viszi haza a családját, ha nem intézik el a testőrséget. „Ez egy nagyon szomorú helyzet lenne, de a királynőt nem lehet ilyen helyzetbe hozni. Ha ez azt jelenti, hogy II. Erzsébet soha nem találkozhat a róla elnevezett Lilibettel, akkor ez Harry és Meghan problémája lesz életük hátralévő részében.”

Meghan Markle és II. Erzsébet nevetgél

Sokan azt állítják, hogy az uralkodó nem fogadta be a családba az egykori színésznőt. (fotó: Jeff J Mitchell/Getty Images)

Olvass tovább!