Így született: az ikonikus Birkin táskák története

2022. június 09.
Mi az? Közel 50 óra alatt készül el, Victoria Beckham, Kim Kardashian és Kate Moss pedig rajong érte? Természetesen az Hermès Birkin táskákról van szó, melyek mára a luxust és a gazdagságot szimbolizálják?

A legnagyobb Szívek szállodája-rajongók biztosan jól emlékeznek arra az epizódra, amikor Rory (Alexis Bledel) kapott egy Birkin táskát Logan Huntzbergertől (Matt Czuchry), de fogalma sem volt arról, mekkora státuszszimbólum is ez a kiegészítő – miközben a nagyanyja azt „sérelmezte”, hogy az egyetemista unokájának már birtokában van egy ilyen különlegesség, neki viszont nincs.

Hermes Birkin táska

Nos, Rory talán a laptopját akarta hordani benne és nem igazán érdekelte a márkajelzés sem, a való világban azonban ezek a táskák évtizedek óta hódítanak a sztárvilágban. Sőt, ha hihetünk a pletykáknak, Victoria Beckham körülbelül 100 darabot birtokol belőlük a gardróbjában. Kim Kardashian még az edzőcuccát is a márka egyik modelljében hordta a múltban, Kate Moss pedig pelenkázótáskaként használta az egyik sajátját.

Egyszóval, a közel 48 órányi kézimunkával előállítható Birkinek mára szó szerint beépültek a hírességek mindennapjaiba és a gazdagság, illetve a luxus tagadhatatlan szimbólumává váltak. Na de nézzük csak, hogyan kezdődött a sikertörténetük!

Victoria Beckham egyik Birkin táskája

Victoria Beckham egyik Birkin táskája

Az ikonikus táskák névadója Jane Birkin brit–francia színésznő volt, a megszületésük pedig tényleg pusztán a véletlen. A nő ugyanis az Air France Párizsból Londonba tartó járatán elkezdett beszélgetni a mellette ülő utassal, méghozzá az Hermès volt vezérigazgatójával, Jean-Louis Dumasszal még 1981-ben.

Jane Birkin a ’60-as években

Jane Birkin a ’60-as években

A színésznő táskájából egyszer csak minden kiborult, mire Jean-Louis Dumas azt javasolta neki, hogy talán egy többzsebes darabra lenne szüksége, ezután elkezdtek beszélgetni arról, milyen is lehetne az a bizonyos ideális modell. Jane akkor azt mondta, „Azon a napon, amikor az Hermès csinál egy zsebes táskát, nekem is lesz ilyen.” Csak ekkor derült ki számára, hogy Dumas személyében a megfelelő emberrel osztotta meg a kívánságát. És amikor elkészült a közösen megálmodott táska, Jean-Louis Dumas felajánlotta Jane-nek ajándékba, amennyiben ők kölcsönvehetik a nevét a forgalmazáshoz. A többi pedig történelem. Az Hermès a Birkineknek köszönheti, hogy azzá a nívós divatházzá válhatott, ami mára lett. „Teljesen le voltam nyűgözve – emlékezett vissza a nagy pillanatra Jane. „Onnantól kezdve, amikor Amerikába utaztam énekelni, mindig azt kérdezték tőlem, Birkin, mint a táska? – mesélte.

Jane Barkin a saját Hermes Birkin táskájával 2010-ben

Jane Barkin a saját Hermès Birkin táskájával 2010-ben

Talán furcsán hangozhat, de Jane egyébként egyáltalán nem érezte komfortosnak, hogy éppen egy ilyen extravagáns tárggyal fonódott össze a neve örökre. „Amint megláttam, mennyit keres vele az Hermès, rávettem őket, hogy adakozzanak a jótékonysági szervezeteimnek – jelentette ki és azt is kiemelte, hogy a márka a halála után is támogatni fogja ezeket az ügyeket. – Tehát ez a triviálisan nehéz poggyász sok jót tett a világon.”

Forrás: BBC, Telegraph Fotó: Getty Images

Diana is divatot teremtett!