Így született: az ikonikus Birkin táskák története

2022. június 09. |

Mi az? Közel 50 óra alatt készül el, Victoria Beckham, Kim Kardashian és Kate Moss pedig rajong érte? Természetesen az Hermès Birkin táskákról van szó, melyek mára a luxust és a gazdagságot szimbolizálják?

A legnagyobb Szívek szállodája-rajongók biztosan jól emlékeznek arra az epizódra, amikor Rory (Alexis Bledel) kapott egy Birkin táskát Logan Huntzbergertől (Matt Czuchry), de fogalma sem volt arról, mekkora státuszszimbólum is ez a kiegészítő – miközben a nagyanyja azt „sérelmezte”, hogy az egyetemista unokájának már birtokában van egy ilyen különlegesség, neki viszont nincs.

Hermes Birkin táska

Nos, Rory talán a laptopját akarta hordani benne és nem igazán érdekelte a márkajelzés sem, a való világban azonban ezek a táskák évtizedek óta hódítanak a sztárvilágban. Sőt, ha hihetünk a pletykáknak, Victoria Beckham körülbelül 100 darabot birtokol belőlük a gardróbjában. Kim Kardashian még az edzőcuccát is a márka egyik modelljében hordta a múltban, Kate Moss pedig pelenkázótáskaként használta az egyik sajátját.

Egyszóval, a közel 48 órányi kézimunkával előállítható Birkinek mára szó szerint beépültek a hírességek mindennapjaiba és a gazdagság, illetve a luxus tagadhatatlan szimbólumává váltak. Na de nézzük csak, hogyan kezdődött a sikertörténetük!

Victoria Beckham egyik Birkin táskája

Victoria Beckham egyik Birkin táskája

Az ikonikus táskák névadója Jane Birkin brit–francia színésznő volt, a megszületésük pedig tényleg pusztán a véletlen. A nő ugyanis az Air France Párizsból Londonba tartó járatán elkezdett beszélgetni a mellette ülő utassal, méghozzá az Hermès volt vezérigazgatójával, Jean-Louis Dumasszal még 1981-ben.

Jane Birkin a ’60-as években

Jane Birkin a ’60-as években

A színésznő táskájából egyszer csak minden kiborult, mire Jean-Louis Dumas azt javasolta neki, hogy talán egy többzsebes darabra lenne szüksége, ezután elkezdtek beszélgetni arról, milyen is lehetne az a bizonyos ideális modell. Jane akkor azt mondta, „Azon a napon, amikor az Hermès csinál egy zsebes táskát, nekem is lesz ilyen.” Csak ekkor derült ki számára, hogy Dumas személyében a megfelelő emberrel osztotta meg a kívánságát. És amikor elkészült a közösen megálmodott táska, Jean-Louis Dumas felajánlotta Jane-nek ajándékba, amennyiben ők kölcsönvehetik a nevét a forgalmazáshoz. A többi pedig történelem. Az Hermès a Birkineknek köszönheti, hogy azzá a nívós divatházzá válhatott, ami mára lett. „Teljesen le voltam nyűgözve – emlékezett vissza a nagy pillanatra Jane. „Onnantól kezdve, amikor Amerikába utaztam énekelni, mindig azt kérdezték tőlem, Birkin, mint a táska? – mesélte.

Jane Barkin a saját Hermes Birkin táskájával 2010-ben

Jane Barkin a saját Hermès Birkin táskájával 2010-ben

Talán furcsán hangozhat, de Jane egyébként egyáltalán nem érezte komfortosnak, hogy éppen egy ilyen extravagáns tárggyal fonódott össze a neve örökre. „Amint megláttam, mennyit keres vele az Hermès, rávettem őket, hogy adakozzanak a jótékonysági szervezeteimnek – jelentette ki és azt is kiemelte, hogy a márka a halála után is támogatni fogja ezeket az ügyeket. – Tehát ez a triviálisan nehéz poggyász sok jót tett a világon.”

Forrás: BBC, Telegraph Fotó: Getty Images

Diana is divatot teremtett!

Szólj hozzá te is!

Még több Divat