Turkálóban vásárolsz? Valószínűleg sokkal stílusosabb vagy, mint aki fast fashion boltban!

2022. április 29. |

Nemcsak a bolygónknak és a pénztárcánknak jó, ha valaki turkálóban szerzi be a ruhadarabjait, de egy friss kutatás eredményei szerint sokkal jobb stílusérzékel is rendelkeznek, mint azok, akik nem second hand boltokban vadásznak a különleges darabokra.

Egy éven át vizsgálták 2020-21-ben a turkálóban vásárlók szokásait a Európában, Ausztráliában és Észak-Amerikában. Eszerint az emberek 72 százaléka legalább egy dolgot vásárolt másodkézből. Azt már mindenki tudja valószínűleg, hogy a turkálóban való vásárlással nemcsak spórolhatunk, de a környezetünket is védhetjük. A Peppermint Magazine kutatásából azonban az is kiderült, hogy sokkal tudatosabbak és érzékenyebbek a stílus iránt azok, akik jobban szeretnek turkálóba járni. Sőt, a stílusérzék sokkal meghatározóbb volt abban, miért jár valaki használtruha-boltba, mint a spórolás vagy a fenntarthatóság.

turkalo-stilus-green-go-heti-tema

Stílus vagy divat?

A tanulmányból kirajzolódott, hogy a stílusérzék nagyban eltér a divatérzéktől. A divat középpontjában az újdonság áll: mindig új – még akkor is, ha valami régit idéz fel –, folyamatosan fejlődik és változik. A stílus viszont az önazonosságról, a személyiségünk kifejezéséről szól, ami hosszú távon stabil és lassú változás figyelhető csak meg benne. 

A fiatalok között a legnépszerűbb

Érdekes, hogy a fiatalok, milleniálok és Z generációsok körében nőtt meg ugrásszerűen a másodkézből való vásárlás, különösen az online platformokon. Ők egyébként a vizsgálat során kifejezetten stílustudatosnak vallották magukat. 

A stílustudatos vásárlók olyan ruhákat szeretnének, ami megfelel a saját személyes stílusuknak és értékeiknek, egyedi és eredeti darabokat szeretnének, ami távol esik a divatos irányvonalaktól és a fast fashion diktálta trendektől. Fontos számukra a magas minőség, tartósság és a kiegészítők. 

Forrás: Peppermint Magazine Fotó: Unsplash

Ezt láttad már? 

„Képes lenne a balett megmaradni a csillogó ruhák nélkül is annak, ami?” – interjú Grecsó Zoltán táncművésszel

„Képes lenne a balett megmaradni a csillogó ruhák nélkül is annak, ami?” – interjú Grecsó Zoltán táncművésszel

Grecsó Zoltán a New York-i Jonah Bokaer Társulat táncművészeként, a Magyar Táncművészeti Egyetem művésztanáraként és a Willany Leó művészeti vezetőjeként ismert. A beszélgetés során az az egyszerűség és harmónia sugárzott belőle, amely a művészetét is körbe veszi. Beszélgettünk a balettről, jelmezekről és fentartható táncruhákról.

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód

7+1 tipp az önbizalmad azonnali erősítésére coach

7+1 tipp az önbizalmad azonnali erősítésére