Magyarok hozták el a divatszakma Oscar-díját Új-Zélandról

2022. november 13.
Az idei wellingtoni World of Wearable Art ( WoW ) három magyar döntősével Magyarország erős részvételt tudhatott magáénak a 60 000 látogatót felvonultató háromhetes rendezvényen. A Fashion Oscarnak is nevezett nemzetközi versenyen két magyar első helyezést ért el a kategóriájában.

A nemzetközi zsűri a Hidden Layers (Rejtett Rétegek) nevű lenyűgöző geometrikus ruhakölteménynek ítélte oda az „építészeti” (Construction) kategóriát. Az alkotás a 88 döntős kreáció közül is az első lett, ugyanis az idei év közönségszavazatát is elhódította. A modell tervezője a magyar Weszelovszky Anna – aki egyébként tűz-, és cirkuszművész – alkotása több szempontból is meglepetés volt. Anna el volt ragadtatva amikor megtudta, hogy nyert. „Ez egyfajta csoda vagy mese. Annyira boldog vagyok, hogy kompozícióm ilyen hatással volt az emberekre” – mondta a tervező.

magyar-divatszakma-oscar-dij-uj-zeland

Weszelovszky egyébként – cirkuszi előadóművészi karrierjét tekintve talán ironikusan – befelé fordulónak vallotta magát. A kompozíció mondanivalója, hogy az emberek fokozatosan felfedik valódi énjüket. „Metafizikai szinten ez egy személyiségről szól” – állítja a tervező. A magyar tervező által készített és Jennifer Liu által megformált Hidden Layers a közönség kedvence lett az idei WoW alkalmával.

magyar-divatszakma-oscar-dij-uj-zeland

A ruha külsejét viszonylag egyszerűvé tette, miközben ügyesen kidolgozott egy olyan mechanizmust, amikor a modell egy karika segítségével felemelte a köpenyt, hogy felfedje az alatta rejtőző összetettséget. „Ezért hoztam létre az egyszerű fekete felületet, így eléggé unalmas, díszek és dekorációk nélkül. Ez szándékos volt, mert amikor találkozol egy emberrel, nem igazán látsz mélységet, de ahogy több időt töltesz az illetővel, egyre több réteget fedezel fel. Ez a történet rólam is szól, hogy megmutatom mire vagyok képes, ki vagyok, és elég bátor ahhoz, hogy megnyíljak másoknak” – fogalmazott Weszelovszky, aki elárulta, hogy a kortárs európai művészeti alkotások inspirálták.

magyar-divatszakma-oscar-dij-uj-zeland

2020 szeptemberében kezdett el dolgozni a ruhadarab tervezésén saját előadásához, majd még abban az évben hallott a WOW-ról. Úgy gondolta, hogy a mű tökéletes lenne Új-Zéland nemzetközi eseményéhez. A holland Drift stúdió lámpainstallációja ihlette a 2022 évi World of Wearable Art közönségdíjas darabját. „Képzeljük el, hogy virág alakú ejtőernyők lógnak a mennyezeten, és hagyják, hogy leessenek, ami megnyitja az egész szerkezetet. Nagy hatással volt rám, mert amikor először megláttam ezt a szerkezetet, azt gondoltam, hogy ez úgy néz ki, mint egy szoknya . Ki akartam találni, hogyan lehetne egy embert belehelyezni” – mondta a tervező.

Weszelovszky élvezte a technikai kihívások megoldásának folyamatát, hogy a ruha úgy mozogjon, ahogyan azt ő elképzelte. Elmondása szerint a kreációt bemutató modell elképesztő munkát végzett a színpadon, és előadóként nagyra értékelte, amit Liu a bemutatóhoz hozzá tudott tenni.

magyar-divatszakma-oscar-dij-uj-zeland

Oláh Ágnes, Weszelowszky Anna és Hetesy Zsolt, Magyarország Új-zélandi Nagykövete (Wellington) és Sasvári Daniella, korábbi 2019 évi győztes alkotásával (Regnum Dei)

Amikor a modell az előadás során felemelte a ruhát, Weszelovszky könnybe lábadt szemmel hallgatta a közönség soraiból az ovációt. Az egyetemista tervezők (Student Section) kategóriában a jelenleg Londonban tanuló Oláh Ágnes nyert Beneath című alkotásával. A WoW korábbi magyar díjazottjai közé tartozott az új-zélandi Sasvári Daniella és Aaron La Roche házaspár is, akiknek 2019-es Regnum Dei című tervét idén is kiállították.

Fotó: Nemesházi Péter, Hetesy Zsolt

Olvass tovább!