Új-zélandi súlyemelő az első nyíltan transznemű olimpikon

2021. június 27.
Az új-zélandi súlyemelő, Laurel Hubbard az első olyan sportoló az olimpiák történetében, aki nyíltan transznemű versenyzőként indul el a játékokon.

Beválogatták az új-zélandi olimpiai keretbe a 43 éves sportolót a nők szupernehézsúlyú kategóriájába súlyemelésben, így Laurel Hubbard lesz az első nyíltan transznemű versenyző az olimpiai játékokon. Hubbard korábban a férfiak között versenyzett, 2013-ban vallotta be transzneműségét. 

laurel-hubbard-transznemu-olimpia

2017-ben ezüstérmet nyert a világbajnokságon, 2019-ben hatodik helyen végzett, miután 2018-ben súlyos kézsérülést szenvedett a Nemzetközösségi Játékokon.
„Hálás vagyok, és meghat az a kedvesség és támogatás, amit az új-zélandi emberek felől érzek” – mondta Hubbard az Új-Zélandi Olimpiai Bizottság bejelentése után, ahol nyilvánosságra hozták indulását a tokiói olimpián.

„Amikor eltört a karom a Nemzetközösségi Játékokon három évvel ezelőtt, azt tanácsolták, adjam fel a sportkarrieremet, elértem a végét. Ám a támogatás, biztatás és az aroha (szeretet, együttérzés az új-zélandi őslakosok nyelvén) kivezetett a sötétségből – mondta Hubbard. – Az elmúlt tizennyolc hónapban a nehézségek összekovácsoltak minket, a közösséget, még jobban megtanított együtt dolgozni egy közös célért.”

Hubbard 2015 óta indulhatna az olimpián, ekkor változtatta meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a transznemű sportolókra vonatkozó szabályokat. Az új szabályok szerint, akik férfinak születtek, versenyezhetnek a nők között anélkül, hogy nemváltó műtéten estek volna át, ha a tesztoszteronszintjük egy bizonyos érték alatt van. Hubbard megfelel ennek a kitételnek, így az első nyíltan transznemű olimpikonként képviselheti Új-Zélandot Tokióban.

Vannak természetesen kritikus hangok indulása körül, versenyzőtársai közül többen nem tartják fairnek indulását a cisznemű versenyzőkkel szemben. A belga súlyemelő, Anna Vanbellinghen például múlt hónapban Hubbard versenyzését Tokióban rossz viccnek nevezte.

Alison Heather, az Otago Egyetem professzora, akinek kutatási területe a két nemi hormon, a tesztoszteron és az ösztrogén, illetve ezek hatása az emberi testre, úgy nyilatkozott a Channel 4-nak, hogy azok a transznemű nők, akik a férfi pubertás után estek át nemváltáson, lehetséges, hogy biológiai előnyökkel indulnak a női versenyzőkkel szemben. Ez nagyobb izomtömeg és az erősebb versenyszellem formájában is jelentkezhet. 

Az új-zélandi csapat kiállt döntése mellett, hogy Hubbard tagja lett az olimpiai küldöttségüknek, hangsúlyozták, hogy csapatuk kultúrájának része a tisztelet és az elfogadás. „Tisztában vagyunk vele, hogy a nemi identitás a sportban nagyon érzékeny és összetett kérdés, mely komoly egyensúlyozást kíván az emberi jogok és a pályán tapasztalható igazságosság között – mondta Kereyn Smith, az Új-zélandi Olimpiai Bizottság elnöke. – Mint az új-zélandi csapat, nagyon erős nálunk a manaaki, az elfogadás és a tisztelet bennünk mindenki felé.”

Forrás: Insider Fotó: Getty Images

Olvass tovább!