Így építsd bele az old money stílust az öltözködésedbe

2023. február 09.
A sikkes alapdarabok legszebb oldalukról mutatkoznak be az old money stílusban.

Ha bejönnek a klasszikus fazonok, a letisztult elegancia, szettjeidet eddig is a kevesebb több elve alapján raktad össze, és nem tereped a logómánia, az old money stílust neked találták ki. Egy gond van csak vele, a származása, ám segítünk ezen is túllépni.

old money stílusú szettek

Fotók: Getty Images

Mi az az old money stílus?

Angol nyelvterületen old money-nak nevezik, ha valaki olyan öröklött vagyonnak köszönhetően gazdag, mely generációk óta a családja birtokában van és gyarapszik. Praktikusan ők az arisztokraták. Ellentétük az újgazdagok, a self-made milliárdosok, akiknek bár vagyona könnyedén lehet több is, ám származásuk miatt a felső tízezer egy másik „kasztjába” tartoznak. Az old money öltözködési stílus a kékvérűekre jellemző megjelenés, amit számos szabály reguláz, ám épp miattuk lesz időtlen, kifinomult és nagyon elegáns.

@clara_royalty Which one is your fav?!💗#princesskate #catherineprincessofwales #katemiddleton #princesscatherine #katemiddletonfashion #katemiddletonstyle #fashion #style #2022 #recap2022 ♬ A Sky Full of Stars - Coldplay

És méregdrága. Nyilván, hisz ha valaki a felső tízezer szülötte, könnyedén válogat a luxusmárkák kínálatából, és fér hozzá olyan cuccokhoz, amikhez átlag halandó vélhetően sosem fog. Nem kell azonban, hogy ez elvegye a kedvünket az old money stílustól, jellemző részleteire építkezve megjelenésünk akkor is sikkes lehet, ha csak átlagos pénztárcamérettel rendelkezünk.

Az old money stílus jellemzői

  • Semmi logó: az old money-nak nincs szüksége rá, hogy logókkal bizonygassa gazdagságát. Öltözködésében nem találsz logómániás cuccokat, nincs feltűnő márkajelzés a ruhákon és kiegészítőkön, helyette azok minősége, jólszabottsága lesz az, ami diszkréten árulkodik majd a származásról. Mi is inkább az anyag minőségére, a ruha szabására figyeljünk vásárláskor, hogy azok a legelőnyösebb formánkat mutassák.
  • Klasszikus márkák: a Max Mara, Lacoste, Hermés, Chanel vagy épp a Ralph Lauren tipikus old money márka, de a lista még folytatható lenne. Mit kezdjünk mi mindezzel? Semmit. Ha nem az a napi dilemma, hogy Chanel vagy Gucci ruhát vegyünk, egész egyszerűen engedjük el a dolgot, fő, hogy ruhánk a visszafogott eleganciát képviselje. 
  • Minőségi anyagok: ez bizony egy ponton már pénzkérdés is, ám a lényeg, hogy kerüljük a poliészter cuccokat, a látványosan műszálas, gyenge anyagminőségű, könnyen nyúló ruhákat. Ha újonnan túl drága lenne, ne feledjük, szuper darabokat találhatunk vintage boltokban, turikban, érdemes szétnézni és így levadászni néhány minőségi kulcsdarabot.
  • Trendecskék kíméljenek: a kérészéletű divattrendek hidegen hagyják az old money-t. Legyen bármi az év színe, diktáljon akármit a street style, ő marad a jól bevált fazonoknál, a visszafogott színeknél. Felejtős az extrán oversize és a crop fazon, a gyűrött hatás és a macaruci, hétköznapi szettek esetén a túlzott díszítettség.
Hugo Boss
5 fotó megtekintése

Old money alapdarabok

Mindezek alapján jól körülhatárolható, mi minden tartozhat egy old money stílusú ruhatárba, mely egyébiránt csak úgy tobzódik az ízléses munkahelyi ruhákban és a többszezonos kedvencekben. 

  • Farmerből kizárólag a szakadásmentes, klasszikus fazonok jöhetnek szóba, minimális koptatással.
  • Még jobb, ha a szövetnadrágok, vászonnadrágok közül válogatsz, és rögtön blézerrel társítva, hisz az szintén kulcsdarab.
  • A leggings nem nadrág, és nem az old money ruhatár része.
  • A ruhák sosem túl rövidek, túl kivágottak vagy túlságosan magasan slicceltek. A szoknyákra is hasonló alapelvek vonatkoznak. 
  • A kabátok esetén a blézerfazonok, trencskók, szövetkabátok a nyerő választások, a pufidzseki inkább csak akkor, ha tényleg a sportpályára igyekszünk.
  • Jöhetnek a jól szabott ingek, blúzok, letisztult stílusú garbók, a kötött pulóverek és a decens kardigánok.
  • Semmi platform és chunky, cipők esetén az olyan klasszikus fazonok tartoznak ide, mint a stiletto, az oxford cipő, a loafer, a balerina, vagy a teniszcipők. 
  • A táskák esetén is kerülendők a logómintás darabok és azok is, melyeken indokolatlanul nagy méretben virít a márkanév.
  • A statement ékszerek helyett válasszunk kifinomult darabokat, és abból se egy karácsonyfára való mennyiséget.
  • Az olyan kiegészítők, mint a kalapok, selyemsálak, bőrkesztyűk, kasmírkendők további elegáns elemét adhatják az outfitnek.
Olivia Palermo és férje, Johannes Huebl

Olivia Palermo és férje, Johannes Huebl (Fotó: Getty Images)

A lista talán szőrszálhasogató, ám semmiképp sem kötelező. Csupán tippek, inspirációs forrásként pedig számos olyan híresség öltözködési stílusa is szolgálhat, akik nem kimondottan e körökben forognak. Nemcsak a királyi családok tagjai tobzódnak ugyanis az old money stílusban, előszeretettel citálják ide Amal Clooney, Lily Rose-Depp, Olivia Palermo, vagy épp Blair Waldorf stílusát is. 

Ruhák old money stílusban

Massimo Dutti – 39 995 Ft

Plié – 37 500 Ft

 

Kazar – 159,99 €

Marie Lund – Van Graaf – 69 990 Ft

Comma – 69,99 €

F&F – 11 490 Ft és 7 490 Ft

Max Mara – 281 890 Ft

Tamaris 29 990 Ft

Mango 9 995 Ft

Tommy Hilfiger – answear.hu 43 990 Ft

Lauren Ralph Lauren – answear.hu 135 990 Ft