Ezek voltak minden idők legszebb királyi menyasszonyi ruhái

2023. április 17.
Sok nő ölni tudna Grace Kelly, Diana, de Erzsébet királynő ruhájáért is. Egy helyen a királyi esküvők legkiemelkedőbb ruhakölteményei, melyeknek saját történetük van.
elefántcsont csipkeruha egy 4 méter hosszú uszályban végződött

A királyi menyasszonyok ruhájának megalkotására gyakran a világ legkeresettebb divattervezőit kérik fel. Nem véletlen, hiszen ezek a darabok azért születnek, hogy maradandó nyomot hagyjanak eleganciájukkal a divattörténelemben. Bár a stílus –, ahogyan az a divatvilágban lenni szokott – menyasszonyról menyasszonyra változik, egy biztos; mindegyik alkotás felejthetetlen.

Íme minden idők legszebb királyi esküvői ruhái!

Diana hercegnő

kiralyi-eskuvoi-ruhak

Diana hercegnő, 1981

Diana hercegnő rekordokat döntött 1981-ben menyasszonyi ruhájával, melyben Károly brit herceghez (ma már királyhoz) kötötte életet. Egy antik csipkével díszített, elefántcsont színű, David Emanuel (walesi tervező) selyemruhában sétált az oltárhoz, melyet egykor Mária királyné is viselt. A ruha uszálya majd’ 8 méter hosszan húzódott mögötte, ezzel elnyerve a brit királyi menyasszonyok valaha viselt leghosszabb uszálya címet. Ezenkívül a ruha – ahogyan az a képen is látható – fodros nyakkivágással, puffos szoknyával és ujjakkal volt ellátva. A ruha belső részében el volt rejtve egy kék masni a derékpántnál, hogy ne maradjon ki a „valami kék” sem az összeállításból. A menyasszonyi „szetthez” hozzátartozott még egy tüllfátyol, melyet 10 000, kézzel varrt gyöngy díszített, valamint a családi tiara, melyet korábban két húga és egykori sógornője is viselt.

II. Erzsébet brit királynő

kiralyi-eskuvoi-ruhak

Erzsébet királynő, 1947

Erzsébet királynő a második világháborút követően feleségül ment Fülőp herceghez. Norman Hartnell tervező 350 nőből álló csapatával kevesebb mint három hónap alatt megalkotta a királyi családhoz méltó menyasszonyi ruhát. Hartnell a darabot a „valaha készített legszebb ruhának” nevezte. A ruhát Botticelli A tavasz című festménye inspirálta. Ennek az volt az oka, hogy a tavasz eljövetelét szimbolizáló festmény a háborúból kilépő nemzet metaforájaként szolgált. Így a ruhát rózsák, csillag-, jázminvirágok, gyémánt búzakalászok és gyöngyök díszítették. Ez a ruha is elefántcsontszínnel, selyemdizájnnal és hosszú ujjakkal büszkélkedhetett. A királynő „valami kölcsön” gyanánt Mária királyné gyémánt tiaráját viselte.

Beatrix brit királyi hercegnő

kiralyi-eskuvoi-ruhak

Beatrix hercegnő ruhája

Beatrix hercegnő Edoardo Mapelli Mozzival való esküvőjén egy igen hagyományos ruhakölteménybe bújt. A hercegnő gyönyörű elefántcsontszínű menyasszonyi ruhája eredetileg Erzsébet királynőé volt. Ezt a Norman Hartnell tervezte vintage darabot Erzsébet 1962-ben viselte először, az Arábiai Lawrence című film bemutatóján. A ruhát a királynő öltöztetője és bizalmasa, Angela Kelly, valamint Stewart Parvin alakították át Beatrix hercegnő alakjára. Beatrix azt a gyémánt tiarát is megörökölte Erzsébettől, amit a királynő a saját esküvője napján viselt. Beatrix volt az első brit királyi menyasszony, aki újrahasznosított ruhát viselt. Döntését az újrahasznosítás fontosságával támasztotta alá.

Grace Kelly

kiralyi-eskuvoi-ruhak

Grace Kelly, 1956

Monaco hercegnéjének klasszikus, 1956-os esküvői ruhája Katalin hercegnétől Miranda Kerrig mindenkit megihletett. A ruhát az MGM stúdiófőnökei ajándékozták neki és a stúdió műtermeiben kézzel készítették. Kelly régi ruhatár-tervezője, Helen Rose és még 30 varrónő, antik belga csipkéből, elefántcsont- és selyemhálóból készítették el az emlékezetes ruhakölteményt. A ruha magas nyaka elegáns stílust biztosított megjelenésének, amihez hozzájárultak a kézzel varrott gyöngyök és a redőzött, harang alakú selyemszoknya is. A ruha most a Philadelphiai Művészeti Múzeumban látható, ahova Kelly – nem sokkal az esküvő után – adományozta.

Stefánia luxemburgi hercegné

kiralyi-eskuvoi-ruhak

Stefánia luxemburgi hercegné, 2012

Stefánia de Lannoy hercegné és Guillaume herceg, Luxemburg nagyhercegének kétnapos esküvői ceremóniája egy igazán tökéletes ruhadarabot igényelt. A menyasszonyi ruhát az ezüst virághímzés és a háromnegyedes ujjak tették különlegessé, valamint a majd’ 5 méter hosszú uszály, mely a párizsi Notre-Dame-székesegyház folyosójának nagy részét beterítette.

Bernadotte Magdolna svéd királyi hercegnő

kiralyi-eskuvoi-ruhak

Bernadotte Magdolna svéd királyi hercegnő, 2013

Bernadotte Magdolna svéd királyi hercegnő a Valentino Haute Couture-nek köszönheti azt a lenyűgöző ruhát, amelyet 2013-ban esküvőjén viselt. A habos, elefántcsont csipkeruha egy 4 méter hosszú uszályban végződött, melyet egy még hosszabb, 6 méter hosszú, narancsvirág-hímzéssel díszített fátyol borított.

Fotó: Getty Images