Az angol királyi család 5 meglepő ünnepi szokása

2022. december 25.
A brit királyi családban természetesen az ünnepek is szigorú protokoll szerint zajlanak – ezek a legmegdöbbentőbb hagyományok!

Az idei minden bizonnyal különös karácsony az angol királyi család életében, hiszen II. Erzsébet halála és III. Károly uralmának kezdete még mindig nagyon friss. Nehéz megítélni, hogy a néhai királynő nélkül mennyit őriznek meg a korábbi karácsonyi hagyományokból, mindenesetre annyi biztos, hogy vannak bőven tradíciók, amelyek közül válogatni lehet. Nem egy közülük egészen meglepő – ezeket gyűjtöttük most össze.

Karácsonyi bemelegítés

A királyi család alapvetően nem Londonban, hanem vidéki birtokán szokott karácsonyozni, előtte azonban előkarácsonyi ünnepséget tartanak a Buckingham-palotában. Erre az eseményre a karácsony előtti héten kerítenek sort, és a tágabb család tagjai kapnak rá meghívást, így körülbelül 50 vendég üli körül az ünnepi asztalt.

brit-kiralyi-csalad-karacsonyi-szokasok

Sandringhami karácsony

A karácsony az angol királyi család számára egyet jelent a sandringhami kiruccanással: ez a birtok 150 km-re található Londontól, és a karácsony mellett a szilvesztert is itt ünneplik. Korábban a néhai II. Erzsébet királynő ezt az utat mindig vonattal tette meg, a fővárosból a King’s Lynn állomásig vonatozott, ahonnan autóval érkezett a családi ünneplés helyszínére.

Szigorú dress code

Szinte minden családban szokás szépen felöltözni karácsonyra, az angol királyi családban azonban nem ismernek tréfát, ha ünnepi dress code-ról van szó. Bevett szokás az is, hogy az ünnepi lakoma minden résztvevője szmokingban és estélyiben ül a vacsoraasztalhoz.

brit-kiralyi-csalad-karacsonyi-szokasok

Harry és Vilmos focimeccse

Amióta Harry herceg én Meghan Markle „kivált” a családból, ez a hagyomány már nem él, korábban azonban a két fivér minden karácsonykor baráti focimeccset játszott az egész család szórakoztatására. A mérkőzést annyira komolyan vették, hogy ilyenkor kedvenc csapataik zokniját viselték: Vilmos herceg az Aston Villáét, Harry herceg pedig az Arsenalét.

Rendhagyó ajándékbontás

Bár mi, magyarok szenteste ajándékozunk, a világ legtöbb országában december 25-én kerül sor az ajándékbontásra. Az angol királyi családban azonban más a szokás: ők már 24-én átadják a csomagokat, méghozzá nem is este, hanem rögtön az ötórai tea után.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!