Ők minden idők legstílusosabb francia nőikonjai

2024. augusztus 02.
Összegyűjtöttünk tíz francia nőt, akiknek munkássága mellett a divatvilágra gyakorolt hatása is meghatározó. Vagy épp ellenkezőleg: fittyet hányva a trendekre, kialakították saját stílusukat.
Francia nők stílusa Audrey Taotou
  • A francia nő igazi fogalom a divatban.
  • Coco Chaneltől Audrey Taoutou-ig mutatjuk, kik azok a francia nők, akiknek a stílusa örök!
  • A francia nők a bizonyíték rá, hogy a farmer-póló kombináció is lehet stílusos.

Francia nők, akik fogalommá váltak a stílus és divat világában. Olyan színésznőket, alkotókat, énekesnőket, divattervezőket mutatunk, akik máig inspirációt jelentenek. A stílusuk nem attól lenyűgöző, mert az aktuális trendeket követik. Az igazi francia nők stílusukban a saját egyéniségükhöz igazítják a divatot, hogy tükrözze azt.

Milyen a francia nők stílusa?

Ha egy szóban kellene összefoglalnunk a francia nők stílusát, az időtlenség az, ami először eszünkbe jut róla. Persze minden francia nő más, és ez a sokoldalúság a francia divatban is tükröződik. De melyek azok az alapvető stílusjegyek, melyek megfigyelhetők a francia nők gardróbján?

  1. Kevés, de jó minőségű alapdarabot tartanak a ruhatárukban a francia nők.
  2. A kabátok, blézerek, kardigánok és mellények kulcsfontosságúak a francia nők stílusában.
  3. A francia nők stílusához elengedhetetlen egy jó cipő és egy táska, gondoljunk csak az örök kedvenc Hermés Birkinre!
  4. Kötött nem csak a pulóver lehet! A francia nők imádják a kötött szoknyákat, ruhákat és felsőket is.

10 francia nő, akinek a stílusa örök

1. Coco Chanel

Természetesen nem lehetne teljes a francia nők listája Coco Chanel nélkül. Minden idők egyik legbefolyásosabb divattervezőjeként máig meghatározza a francia nők stílusát, melynek egyik alapfeltétele a kényelem és a mozgás szabadsága. Chanel úttörő volt a divatiparban, aki megszabadította a nőket a fűzőtől és divatossá tette a lapos talpú cipőt.

A divattervező maga is lelkes sportoló volt (imádott vitorlázni és lovagolni), és olyan ruhákat akart viselni, amelyekben mozogni tudott, miközben egy fikarcnyit sem engedett a stílusos megjelenésből.

Coco Chanel az '60-es évek elején

Coco Chanel, a divattervező, aki a francia nők stílusát új alapokra helyezte, a ’60-es évek elején

2. Catherine Deneuve

Nem kérdés, hogy helye van a listán a 80 éves dívának. Catherine Deneuve-öt gyakran láthattuk kultikus filmekben a titokzatos szépség szerepében, mint a nagybetűs francia nő megtestesítője. Sőt, az elmúlt pár évben is ugyanolyan hitelességgel képes alakítani a csábító szerepét, legutóbb a 2017-es Senki sem tökéletes című filmben. Stílusikon imázsát erősítette, hogy a hetvenes évek végén ő volt a Chanel No.5 arca, és Yves Saint Laurent egyik legbefolyásosabb múzsája.

Catherine Deneuve a 76. Velencei Filmfesztiválon

Catherine Deneuve 80 felett is a nagybetűs francia nő, itt a 76. Velencei Filmfesztiválon

3. Marion Cotillard

A zseniálisan tehetséges francia színésznő egyik legátütőbb szerepe Edith Piaf megformálása volt. Joggal zsebelte be az Oscar-díjat érte. Nemcsak hazájában, hanem Hollywoodban is piedesztálra emelték Marion Cotillard-ot. Kétségkívül felemelkedett a legnagyobb francia stílusikonok közé, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy a Dior nagykövete lett. Cotillard nem csak modellkedett, hanem filmzenét is készített a divatcégnek.

Marion Cotillard 2021-ben, Hollywoodban, az Annette vetítésén

Marion Cotillard 2021-ben, Hollywoodban, az Annette vetítésén, ízig-vérig francia nő

4. Eva Green

Eva Green színésznő 2005-ben Ridley Scott Mennyei királyságában vált világhírűvé. A következő évben már Bond-lány volt, alakításáért BAFTA-díjat is kapott. Gótikus stílusával nem a klasszikus francia nő, karakteres szépség, aki feltűnő és misztikus jelenség a vörös szőnyegen.

Eva Green zsűriként vett részt a 77. Cannes-i Filmfesztiválon

Eva Green, a misztikus francia nő, zsűriként vett részt a 77. cannes-i filmfesztiválon

5. Brigitte Bardot

Az 1950-es és 60-as évek egyik francia szexszimbóluma. Brigitte Bardot telt ajkaival, füstös szemeivel és hosszú, szőke hajával számtalan filmben, rengeteg kritikus által elismert szerepben tűnt fel, mielőtt 1973-ban visszavonult. Bardot-t csak még vonzóbbá és szerethetőbbé tették szerény és humoros nyilatkozatai, melyekből átütött józansága. De volt, hogy arról is beszélt egy interjúban: ő őszintén nem érti, mit eszik rajta ennyi ember.

Brigitte Bardot 1966-ban a londoni reptéren

Brigitte Bardot, a szexi francia nő 1966-ban a londoni reptéren

6. Audrey Tautou

Hatalmas őzikeszemek, verébcsontozat, rövid, szinte fiús haj, telt vörös ajkak. Az Amélie csodálatos élete címszereplője a modern francia nő megtestesítője. Stílusában egyszerre képviseli a lezser eleganciát, az érzéki nőiséget, a párizsi sikket és az androgün megjelenést.

Audrey Tautou 2022-ben a párizsi Fashion Week-en

Audrey Tautou 2022-ben a párizsi divathéten

7. Vanessa Paradis

Vanessa Paradis színésznő, zenész és modell 14 évesen vált híressé. Már ekkor azonnal felismerhető volt vékony testalkatáról és a jellegzetes foghézagról, ami védjegyévé vált. A Chanellel való kapcsolata 1991-ben kezdődött egy Coco parfümreklámmal, ami azonnal a francia stílusikonok közé emelte. Eztami további kampányok követték a divatházon belül és a Miu Miuval is. Lánya, Lily-Rose Depp szintén Chanel-nagykövet.

Vanessa Paradis 2023-ban Párizsban, ahol a Fashion Week-en vett részt

Vanessa Paradis egyszerű farmerben 2023-ban Párizsban, ahol a divathéten vett részt

8. Josephine Baker

Bár Josephine Baker amerikai születésű, 1937-ben, 31 évesen francia állampolgár lett. Szórakoztatóművész és polgárjogi aktivista volt, nem mellesleg az első fekete nő, aki nagyjátékfilmben szerepelt, a Siren of the Tropics című 1927-es némafilmben. Baker az Egyesült Államokban nem volt hajlandó szegregált közönség előtt fellépni. Az 1920-as években gyakran botrányt keltő, szenzációhajhász fellépőruháiról is ismert volt, így egyértelműen helye van a legmeghatározóbb stílusú francia nők között.

Josephine Baker a Brodway-n

Josephine Baker, aki nem született francia nő, ám stílusával kiérdemelte a címet, a fotón a Brodwayn lép fel

9. Charlotte Gainsbourg

Charlotte Gainsbourg-t a sors is arra teremtette, hogy francia stílusikon legyen. Szülei az örökké elegáns Jane Birkin és Serge Gainsbourg. A színésznő és énekesnő a rock ‘n’ roll ihlette visszafogott divatot követi. Szűk farmerek, bő pólók, bőrdzsekik, teniszcipők és vékony sálak alkotják nappali ruhatárát. Esténként javarészt bőr miniszoknyákkal, bokacsizmákkal és egyszerű pólókkal dobja fel a gardróbját. Nem csoda, hogy a Louis Vuittonnál Nicolas Ghesquière, míg a Saint Laurent-nél Anthony Vaccarello múzsája.

Charlotte Gainsbourg az idei párizsi Fashion Week-en

Charlotte Gainsbourg az idei párizsi divathéten az Yves Saint Laurent fotózásán

10. Clémence Poésy

Túlméretezett kötött ruhák és ingek, lapos cipők és szűk farmerek alkotják Clémence Poésy jellegzetes francia stílusát. Nem sokat foglalkozik a sminkeléssel, hajára pedig általában pedig a franciás szélfútta lezserség jellemző. A vörös szőnyegen egy elegáns földig érő ruhában is eszményien fest, de igazán egy jól párosított farmer-póló kombinációban érzi jól magát A Chanel múzsája és a Chloé nagykövete, Poésy a visszafogott francia könnyedség megtestesítője.

Clémence Poésy a Metiers d'art 2019-2020 show-n a Grand Palais-ban 2019 decemberében

Clémence Poésy a Metiers d’art 2019-2020 show-n a Grand Palais-ban 2019 decemberében

Fotók: Getty Images