Élj egy kicsit úgy, mint a franciák! De mi a fene lehet a francia életstílus titka?

2022. június 29.
Az alábbi tippek segítségével beépíthetjük a francia életmód néhány alapvető pillérét a mindennapi életünkbe – függetlenül attól, hogy hol élünk.

A francia életmód központi eleme az egyszerű élet maga. Az élet Franciaországban nem a munka, a pénz vagy a tárgyak halmozása körül forog. Sokkal inkább arról, hogy élvezzük az élet legjobb pillanatait, legyen szó társasági összejövetelekről, fantasztikus ételekről, művészetről, divatról vagy építészetről!

1. Az alapok

Ha egy kicsit franciák akarunk lenni, akkor abba kell hagyni a szoros napirendcsinálást. Ha egy franciának szabadnapja van, felkel reggel, megkérdezi magától, mihez lenne kedve, mi tenné boldoggá aznap – és egyszerűen azt csinálja. Ücsörgés egy jó könyvvel egy kávézóban, friss virág beszerzése a piacon vagy szenvedélyes ételkészítés: a francia életstílus leginkább arról szól, hogy lelassítsunk, amikor nem dolgozunk, hiszen úgy tartják, ez a legjobb módja annak, hogy élvezhessük az élet legegyszerűbb örömeit. Fontos az is, hogy ne mindig másokra várjunk ahhoz, hogy azt csináljuk, amihez kedvünk van, mindent lehet egyedül is csinálni, amit egyébként valaki mással tennénk!

De hogyan kezdjünk hozzá az élet egyszerű élvezetéhez? A franciák lételeme a teraszon kávézás, különösen reggel. Nézik, ahogy ébredezik a világ, és megfigyelik, ahogy az emberek sietnek, miközben ők csak leülnek és kávéznak, megpróbálják kitalálni, hová mehetnek az előttük elhaladó emberek, és mivel foglalkozhatnak. Próbáljuk ki mi is!

Jane Birkin párizsi otthonában a kutyájával

2. A flâneurré válás művészete

Charles Baudelaire, a 19. századi francia költő használta a modern városi élet jellemzésére ezt a szót. A francia flâneur szónak nincs pontos fordítása, de a francia életmód elengedhetetlen része. Flâneurnek lenni annyi, mint lassítani, hogy élvezzük a pillanat szépségét. Így lehetünk mi is igazi flâneurök:

  1. Induljunk el meghatározott cél nélkül, és nézzük meg, mi tárul fel előttünk a városból, merre visz a lábunk!
  2. Sétáljunk az általunk jól ismert, szokásos útvonalak helyett ismeretlen, kanyargós utcákon és környékeken.
  3. Hagyjuk a telefont a zsebben, repülőgép üzemmódban.
  4. Tegyük magunkat próbára azzal, hogy egyedül bolyongunk az utcákon.
  5. Legyünk kíváncsiak, és fogadjuk el az út során elénk kerülő szokatlan és váratlan dolgokat.

Catherine Deneuve francia színésznő nővérével, Francoise Dorleac színésznővel cigarettázik és joghurtot eszik 1966-ban

3. Diszkréció és műveltség mindenek felett

„Pour vivre heureux, restons cachés” – mondják a franciák. Azaz: ahhoz, hogy boldogan élj, maradj diszkrét. A franciák egyszerűen nem akarják, hogy az egész világ lássa és hallja őket. Nem osztják meg életük minden részletét a körülöttük lévő emberekkel, még kevésbé a közösségi hálózatokon. Általában nem beszélnek vagy nevetnek hangosan, nem mutogatják a drága értéktárgyaikat és nem fitogtatják a vagyonukat.

Ami viszont igenis fontos nekik, az a műveltség és az olvasottság. A franciák sokszor a képzettségük és a tudásuk alapján ítélik meg a másik embert, és nem a pénzügyi státuszuk alapján. A kíváncsiság, a tájékozódás, az olvasás a mai napig a francia mindennapok része. Nem hajlandóak lemondani a papíralapú újságokról és könyvekről, rendszeresen támogatják vásárlással a helyi könyvesboltokat és újságos bódékat.

A Bluebell lányok olvasnak a Champs-Elysees Lido klubjában 1951-ben

4. Az étkezések szentsége

A franciák számára az étkezés szent tevékenység. Minden nap időt szánnak arra, hogy békésen leüljenek enni. Leginkább semmit nem csinálnak evés közben, csak az ételre koncentrálnak és élvezik az ízeket. Nem sétálnak, dolgoznak vagy nézik a tévét evés közben, ezért jobban érzik, mikor laktak jól és kisebb adagokat, de nagyobb élvezettel esznek. A franciák mindig igyekeznek megtartani az egyórás ebédszünetet a nap közepén, amit a barátaikkal és/vagy a kollégáikkal élveznek. Hétvégén gyakran főznek, amihez a helyi piacról, frissen szeretik beszerezni a hozzávalókat. Franciaországban hagyomány, hogy a heti menühöz az összes élelmiszert a helyi termelői piacon vásárolják meg, közben pedig csevegnek a kistermelőkkel, érdeklődnek az újdonságokról, és a portéka legjobb elkészítési módjairól. A franciáknál az ebéd mellett a vacsora is fontos, imádnak például vacsorapartit tartani. A francia vacsorapartik könnyedén elegánsak: sok beszélgetés, sok nevetés, jó borok és finom ételek jellemzik.

francia-eletstilus-no

Párizsi nő borozik egy étterem teraszán 1954-ben

5. Laza sikk és önelfogadás mesterfokon

A franciáknak fontos a szépség és az öltözködés, de ebben is abszolút a laza sikket követik. Nem költenek vagyonokat drasztikus kezelésekre, intenzív edzésekre vagy kifejezetten diétásként, egészségesként aposztrofált termékekre. Ehelyett a franciák inkább úgy gondoskodnak magukról, hogy minden nap csinálnak valamit magukért. Ezek többnyire nemzedékről nemzedékre átadott hagyományok és rituálék. Ha mi is átvennénk a szépségtrükkjeikből, akkor a következő pontok jó kapaszkodót jelenthetnek:

1. Ne törekedjünk soha a tökéletességre, túl sok energiába és bosszúságba kerül, és úgysem érhető el.
2. Fogadjuk el a hibáinkat, mert ezek bájossá és egyedi módon széppé tesznek minket.
3. Értékeljük az élet apróbb dolgait: ne foglalkozzunk túl sokat azzal, hogy hogyan nézünk ki, vagy hogy mások mit gondolhatnak rólunk, és ne erőlködjünk irracionálisan sokat azért, hogy fittek legyünk.
4. Ne féljünk egyedül tölteni az időt, így jobban megismerhetjük magunkat.
5. Álmodjunk, tervezzük a jövőt és elmélkedjünk az életről.

Brigitte Bardot a Camargue-ban forgat 1958-ban 

A franciák a smink és a ruhatár esetében is a kevesebb több elvet követik. A francia nők ruhatára gyakran szinte minimalista és jól szervezett. Általában kevesebbet, de jobban vásárolnak. Hosszú élettartamú kulcsdarabokba fektetnek be, kapszulagardróbhoz hasonló méretű ruhatárból öltözködnek, amiben minden jól kombinálható, jól szabott és magas minőségű.

A franciás megjelenéshez nem kell vagyonokat költeni vagy követni a legújabb trendeket. A francia stílus arról szól, hogy megtaláljuk a megfelelő egyensúlyt az elegáns és a laza megjelenés között. Ha franciás stílusra vágyunk, akkor a színpaletta semleges színeit, például feketét, szürkét, bézst, sötétkéket, barnát kell magunkra ölteni, és ezeket kombinálni. És még valami: a franciák a minőségi parfümök és a fehérneműk megszállotjai. A francia nők átlagosan egy évben a ruhára fordított pénzük 20%-át költik gyönyörű fehérneműkre. Úgy tartják, a fehérnemű az első dolog, amit reggel felveszünk, és az utolsó dolog, amit este leveszünk, ezért különös jelentősége van. Mivel a legtöbb ember nem látja, mi van a ruhánk alatt, bármilyen fehérneműt viselhetünk, amitől mesésnek érezzük magunkat. A fehérnemű valami, ami kizárólag értünk, nekünk szép.

Hasonlóan van ez a parfümmel is: a franciák számára a parfüm nem valami, amit különleges alkalmakra kell tartogatni, az egyedi illat szinte az identitás része, ezért amikor valaki megérzi egy francia nő parfümjének az illatát, azonnal eszébe jut a nő maga is. Egy francia nőnek több parfümje van, egy a hétköznapokra, egy esti, éjszakai eseményekre, egy drágább pedig különleges alkalmakra.

Fotó: Getty Images, Forrás: Leonce Chenal

Ezt már olvastad?