A legújabb őrületek a gasztrovilágban

A Michelin csillagos séf, egy lakásétterem-tulajdonos és egy utcai étkezési szakértő bevonásával összeállította az idei év legmenőbb ételeinek listáját a Daily Mail brit lap. Meglepő ötletekből ezúttal sincs hiány.

1. Hajdina

A tavalyi év sztárja a kel volt, idén a hajdina kerül előtérbe. Ez a növény, amely meglepő módon nem a gabonafélék, hanem a gyümölcsök családjába tartozik, kiváló helyettesítője lehet a kuszkusznak, ráadásul gluténérzékenyek is fogyaszthatják. Isteni palacsintát és gofrit készíthetünk belőle, de még ál-rizottóhoz is kiváló alapanyag.

2. Szendvicsek másként

Úgy tűnik, a szendvicsféleségek (töltött piták, tekercsek, stb.) népszerűsége töretlen, a fogyasztás egyre nő. Azonban mostantól még változatosabbak lesznek a töltelékek! Tom Sellers, a világ legfiatalabb Michelin csillagos séfje szerint 2013 nyertese, a hamburger után ez az év a szendvicsekről fog szólni. Az emberek újabban megőrülnek a modern, minőségi, könnyen beszerezhető egészséges ételekért. Azt gondolom, egy frissen készült szendvics (a közepében például egy vékony szelet marhacsíkkal és némi tormával megbolondítva) tökéletes válasz erre a kihívásra.

3. Szarvasgomba

Korábban csak csúcséttermek nélkülözhetetlen alapanyagaként volt ismert, most mindenki számára hozzáférhetővé válik, ropogtatható és süti változatban egyaránt.

4. Flexitarianizmus

A lóhús-botrányt követően a húsiparban meglehetősen megingott a bizalom, egyre többen fordultak a vegetarianizmus felé. Természetesen nem akar mindenki teljesen lemondani a húsról, ezért egy újfajta étkezési szokás, a „flexitarianizmus” kezd kibontakozni. Követői tulajdonképpen rugalmas vegetáriánusok, akik szívesen fogyasztanak minőségi húsokat, ám ugyanúgy otthon érzik magukat egy csak vegetáriánus ételeket kínáló étteremben.

5. Titkos helyek

Az utcai piacok, a lakáséttermek és a közösségi ételértékesítő oldalak terjedésével egyre inkább előtérbe kerülnek a környezetünkben felfedezendő kis titkos helyek. Külföldön már léteznek olyan oldalak, amelyek kifejezetten ezeket a pop-up és lakáséttermeket fogják össze.

6. Házi séf

Házi séfnek számítanak mindazok, akik nem érik be a nagy átlag főzési tudományával. Ehelyett olyan professzionális eszközöket szereznek be és olyan technikákat sajátítanak el, amelyek csak a legjobb éttermekben lelhetők fel, ezáltal varázsolva otthonuk kényelmében igazi gasztroélményt saját maguk és barátaik számára. Sőt, az igazán tehetségesek főztjüket már egy erre szakosodott internetes oldalon is értékesíthetik a környéken lakók részére, ami kiváló lehetőség azoknak is, akik eddig csak házhozszállítással rendeltek, vagy egyszerűen nincs idejük főzni.

Szólj hozzá te is!

Kapcsolódó cikkek

Még több Életmód

Az allergia fejben dől el? allergia

Az allergia fejben dől el?