A legújabb őrületek a gasztrovilágban

A Michelin csillagos séf, egy lakásétterem-tulajdonos és egy utcai étkezési szakértő bevonásával összeállította az idei év legmenőbb ételeinek listáját a Daily Mail brit lap. Meglepő ötletekből ezúttal sincs hiány.

1. Hajdina

A tavalyi év sztárja a kel volt, idén a hajdina kerül előtérbe. Ez a növény, amely meglepő módon nem a gabonafélék, hanem a gyümölcsök családjába tartozik, kiváló helyettesítője lehet a kuszkusznak, ráadásul gluténérzékenyek is fogyaszthatják. Isteni palacsintát és gofrit készíthetünk belőle, de még ál-rizottóhoz is kiváló alapanyag.

2. Szendvicsek másként

Úgy tűnik, a szendvicsféleségek (töltött piták, tekercsek, stb.) népszerűsége töretlen, a fogyasztás egyre nő. Azonban mostantól még változatosabbak lesznek a töltelékek! Tom Sellers, a világ legfiatalabb Michelin csillagos séfje szerint 2013 nyertese, a hamburger után ez az év a szendvicsekről fog szólni. Az emberek újabban megőrülnek a modern, minőségi, könnyen beszerezhető egészséges ételekért. Azt gondolom, egy frissen készült szendvics (a közepében például egy vékony szelet marhacsíkkal és némi tormával megbolondítva) tökéletes válasz erre a kihívásra.

3. Szarvasgomba

Korábban csak csúcséttermek nélkülözhetetlen alapanyagaként volt ismert, most mindenki számára hozzáférhetővé válik, ropogtatható és süti változatban egyaránt.

4. Flexitarianizmus

A lóhús-botrányt követően a húsiparban meglehetősen megingott a bizalom, egyre többen fordultak a vegetarianizmus felé. Természetesen nem akar mindenki teljesen lemondani a húsról, ezért egy újfajta étkezési szokás, a „flexitarianizmus” kezd kibontakozni. Követői tulajdonképpen rugalmas vegetáriánusok, akik szívesen fogyasztanak minőségi húsokat, ám ugyanúgy otthon érzik magukat egy csak vegetáriánus ételeket kínáló étteremben.

5. Titkos helyek

Az utcai piacok, a lakáséttermek és a közösségi ételértékesítő oldalak terjedésével egyre inkább előtérbe kerülnek a környezetünkben felfedezendő kis titkos helyek. Külföldön már léteznek olyan oldalak, amelyek kifejezetten ezeket a pop-up és lakáséttermeket fogják össze.

6. Házi séf

Házi séfnek számítanak mindazok, akik nem érik be a nagy átlag főzési tudományával. Ehelyett olyan professzionális eszközöket szereznek be és olyan technikákat sajátítanak el, amelyek csak a legjobb éttermekben lelhetők fel, ezáltal varázsolva otthonuk kényelmében igazi gasztroélményt saját maguk és barátaik számára. Sőt, az igazán tehetségesek főztjüket már egy erre szakosodott internetes oldalon is értékesíthetik a környéken lakók részére, ami kiváló lehetőség azoknak is, akik eddig csak házhozszállítással rendeltek, vagy egyszerűen nincs idejük főzni.