10 tipp a természetes feltöltődéshez

2014. május 08.
Mai életritmusunk gyakran elszakít minket a számunkra kellemes dolgoktól. Mi lenne, ha újra kapcsolatba kerülnénk a természettel, hogy végre fellélegezhessünk?

1. Mezítláb felszabadultnak érezzük magunkat
Lábunk az év több mint a felében cipőkbe szorítva éldegél, ez sok ezer idegvégződés aktivitását korlátozza. A lábfejünkben található bonyolult idegrendszer rengeteg információt közvetít az agyunkba, ezek segítségével tartja egyensúlyban testünket. A sűrű fűben és a nedves homokban élvezhetjük leginkább a mezítláb járás örömét. A béklyóból kiszabadítva, egy kis tornával egyre edzettebbé tehetjük lábunkat: így kirakat nézegetés közben kilométereket sétálhatunk majd lábgörcs nélkül, és az első rossz lépésnél sem bicsaklik ki a bokánk. A mezítláb járás élénkíti a vér- és nyirokkeringést is, elfelejthetjük az elnehezülő láb érzését és az izomgörcsöket is.

2. A napon sütkérezni jó
Miért rohamozzuk meg a teraszokat, amint kisüt a nap? Mert ösztönösen tudjuk, hogy ez jó. A természetes napfény először is elősegíti a melatonin – az ébrenlétért és alvásért felelős molekula – termelését, és ezzel a biológiai óránk helyreállítását. Másrészt az UV-B sugárzás serkenti a csontokért felelős D- vitamin képződését a bőrben, és erősíti az immunrendszert is. Napi 20 perc napozás szükségleteink 80 százalékát biztosítja. Összehasonlításképpen: naponta 30 dekagramm magas zsírtartalmú halat (heringet, makrélát, lazacot) kellene fogyasztani ugyanezért az eredményért. Vizsgálatok kimutatták, hogy a természetes fénynek kulcsszerepe van a hangulatunk alakulásában, csökkenti többek között a hangulatzavarok kialakulását.

3. A csillagokat fürkészve a lelkünket ápoljuk
A sötétség és a csend a befelé fordulás ideje: a csillagos eget fürkészve majdnem meditatív állapotba kerülhetünk. Lenyugtatja a szívritmusunkat, és aktivizálja a paraszimpatikus idegrendszerünket, ami az ellazulásban, az emésztésben és a regenerálódásban segít. A kaliforniai Santa Barbara egyetem kutatói kimutatták, hogy az ábrándozás segít a problémamegoldásban, és egyes elakadások leküzdésében. Az álmodozás gazdagítja a lelkiéletet: távolabbról nézünk rá a velünk történt eseményekre, serkentjük a kreativitásunkat és a kognitív funkcióinkat (pl. tanulás, memorizálás).

4. Együnk kézzel, feléleszthetjük az érzékeinket
Ha megtapintjuk az ételt, mielőtt bekapnánk, az ízéről, az állagáról és a mennyiségéről is pontosabb információkat szerezhetünk. Kézzel evés közben ugyanis kisebb adagokat készítünk elő. A túl szigorú társadalmi szabályok áthágásával újból rátalálhatunk az evés örömére: az étkezések barátságosabbakká válnak, és hosszabb ideig tartanak. Az agynak 20 percbe telik, mire felfogja, hogy a szervezet energiaszükségleteit kielégítette.

5. Párás levegőt belélegezve kiszellőztetjük az agyunkat
A kutatások szerint a vízparton (tenger, tó vagy folyó mellett) mindennél jobban feltöltődünk. A tengeri levegő – amely az agyra jótékony hatású jódtartalmú mikrorészecskéket tartalmaz – a szerotonin (örömhormon) kiválasztást serkentve küzd a stressz káros hatásai ellen. Ráadásul kevesebb kórokozót és mikrobát tartalmaz. Tehát megéri mélyet szippantani belőle.

6. Az erdőben sétálva feltöltődünk
Szűrt fények, üde illatok és a szellő zúgása a falevelek között: az erdő hangulata valóban kedvező a relaxáláshoz. Egy tokiói egyetemen végzett kutatás szerint az erdei séta jobban csökkenti a kortizol (stressz hormon) szintet, mint egy városi parkban sétálás. Pozitív hatással van a szívritmusra, a vérnyomásra és még az immunrendszer működésére is. Ráadásul, mivel minden fa körülbelül hét liter oxigént termel naponta, a levelek pedig megszűrik a levegőt és megfogják a port igazi oxigénbombát kapunk. A hatása egy hónapig fennmarad.

7. A tájban gyönyörködve pozitívabbá válunk
Optimistábbak és nyugodtabbak leszünk a természet láttán. Egy holland tanulmány kimutatta, hogy azok az alkalmazottak, akiknek munkahelyi ablaka fákra, virágokra néz, kevésbé érzik stresszesnek a munkájukat. Francia kutatók szerint a kórházak mellé tervezett kert vagy zöldövezet csökkenti a betegek aggodalmait. Azok, akiknek a szobája zöldre néz, gyorsabban meggyógyulnak, és kevesebb fájdalomcsillapítót fogyasztanak.

8. A hullámok hangját hallgatva álomba ringatjuk magunkat
A hullámok zaja segíti az elalvást, legalábbis egy québeci kísérlet szerint. Egy átépítés alatt álló negyed lakói a zajos munkálatok miatt álmatlanságra panaszkodtak. A montréali egyetem kutatója hangszórókból tengerzúgást sugárzott a zaj ellensúlyozására. Az eredmény: az álmatlanságtól szenvedő lakosok aránya 80-ról 25 százalékra csökkent.

9. Kertészkedés közben lazítunk
Semmi más, mint a földdel való tevékenykedés elegendő a kikapcsolódáshoz. Amerikai kutatók kimutatták, hogy a kertészkedés enyhíti a kedélyhullámzást, csökkenti a depresszió kialakulásának kockázatát, és helyreállítja az önbecsülést. A kertészeti terápiát már 50 éve alkalmazzák az Egyesült Államokban. Éljen a növényvilág, amely visszavezet minket az évszakok és az élet természetes ritmusához! Mint egy jógaóra, segít jelen lenni itt és most.

10. A hegyekben edződünk
Mint az élsportolók egy nagy verseny előtt, töltsünk el két hetet 1500 méter magasságban, hogy növeljük fizikai kondíciónkat. A kevesebb oxigént tartalmazó hegyi levegő kényszeríti a szervezetet, hogy több vörösvértestet és véredényt termeljen a légzőszerv ellátásához. A hegy élénkíti a vérképzésünket.