Reggelizz a szabadban

2014. június 29.
A hétvége a legjobb alkalom arra, hogy együtt legyen a család, hát elő a piknikkosárral és irány a park! De milyen reggelinek valót és eszközöket vigyünk magunkkal? Kiss-Tóth Bernadett dietetikus segít az előkészületekben.

Első a lista

Készítsünk listát arról, amit mindenképpen magunkkal kell vinnünk! Gondoljuk végig a menüt és azt, hogy a reggelihez milyen eszközök szükségesek. Ha villás falatokat készítünk, mindenképpen gondoskodjunk a megfelelő evőeszközökről és a finomságok tárolásáról. Minden ételt tegyünk jól záródó dobozokba, és a romlandó ételeket helyezzük hűtőtáskába.

Ideális reggeli a szabadban is

Rendhagyó reggelinknél is vegyük figyelembe a kiegyensúlyozott táplálkozás „szabályait”. De melyek is ezek? Fontos szem előtt tartanunk, hogy a reggelinél, mint főétkezésnél minden élelmiszercsoportnak jelen kell lennie, hogy szervezetünk hasznos tápanyagokhoz jusson. Az ideális reggeli tartalmaz teljes értékű gabonából készült élelmiszert, például teljes kiőrlésű kenyeret vagy péksüteményt, tejet vagy tejes italt, egyéb tejterméket vagy egyéb, teljes értékű fehérjeforrást, friss zöldséget vagy gyümölcsöt és innivalót.

Meglepetést a kosárba!

Még indulás előtt készítsük el a gyerekeknek a reggeli kakaó italt! Attól függően, hogy hidegen vagy melegen szeretik, tegyük jól záródó flakonba vagy termoszba! Nemcsak örömet szerezhetünk egy pohár kakaóval, hanem segítségével hozzájárulhatunk gyermekünk kiegyensúlyozott reggelijéhez is: a napindító étkezés tápértékét kiegészíthetjük egy D-vitaminnal (a gyermekek csontjainak megfelelő növekedéséért és fejlődéséért), valamint vassal (a gyermekek kognitív képességének fejlődéséért) dúsított kakaó italporral is, amely tejjel fogyasztva nagyszerű napindító lehet a kiegyensúlyozott reggeli részeként. És azt se feledjük, hogy a tej és a tejes italok a napi 2-2,5 liter folyadékbevitelhez is jelentősen hozzájárulnak. Ne feledjük csemeténk kedvenc bögréjét és egy színes szívószálat is becsomagolni.

Ezeket se hagyjuk otthon!

A kedvenc bögre után jöhet a többi: pohár, lehet mindenkinek más színű, tányér és evőeszközök. Ha nem megyünk túl messzire, betehetjük a porcelán tányérokat is, de egyszerűbb, ha papírkellékeket fektetünk a kosár aljára. A csomagban legyen mindenképpen legalább egy konyharuha, egy kisebb abrosz és szalvéta. Szatyrot is vigyünk magunkkal, amely jó célt szolgál majd a koszos evőeszközök tárolására.
Nincs más dolgunk, mint elindulni!