Itt a pizzadiéta!

2014. december 25.
Egy pizza, ami mindössze 200 kalóriát tartalmaz, tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, és talán még finom is. Túl szép, hogy igaz legyen? Valószínű.

A diétázásban – többek között – az a rossz, hogy hirtelen száműznünk kell minden kedvenc, örömöt adó ételünket, és valami gyerekkori traumákban gyökerező rossz érzéssel övezett, többnyire párolt zöldségből álló fogásra kell cserélnünk őket.

Ilyenkor történhetnek az olyan ’balesetek’, hogy egy kivételesen stresszes nap után, a kiéhezett és megfáradt diétázóban elszakad valami, és egy heti kalóriaadagját fogyasztja el egy étekzés keretei között – zsíros hamburgerek és nagy tábla csokoládék formájában.

Fontos, hogy ne fosszuk meg magunkat teljesen a finomságoktól, de persze a zsíros, cukros ételeket érdemes egy kicsit újragondolni. Ennek jegyében alkotta meg az Exante Diet nevű cég a diétás pizzát, amivel – magas tápanyag tartalma miatt – egy egész étkezést helyettesíthetünk azzal az örömteli tudattal, hogy teljesértékű fogást fogyasztottunk el.

A diétás pizzát kétféle porból állíthatjuk össze, oly módon, hogy vizet adunk azokhoz, így az egyikból a tésztát készítjük el, a másikból a szószt. Ez már lerombolja kicsit a pizza készüléséről kialakított fantáziaképeinket, melyekben jókedvű. bajszos olaszok pörgetik a fejük fölött a hatalmas tésztát, majd a nagymama titkos házi paradicsomszószával öntik le bőkezűen.

De senkinek ne legyenek illúziói, ez a pizza diétás pizza, igen, porból készül, és nem kerülhet rá bacon vagy vastag sajtréteg, csak egészséges feltét, lehetőleg zöldségekből. Hogy így is olyan lesz-e, mint amit a kedvenc olasz éttermünkben szoktunk rendelni? Nem. De ezért diéta a diéta.

Az ízhiányt ellensúlyozandó, a diétás pizza mindössze 200 kalóriát tartalmaz, és több mint 22 különböző vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. A tésztája valójában növényi proteinekből és tojásfehérjéből készül, a szósz pedig rengeteg szóját tartalmaz, ezért lehet ilyen alacsony az étel kalóriatartalma. A diétás pizzát hamar elkészíthetjük, és az árusító cég munkatársai szerint szuper megoldást jelent arra is, ha együtt pizzázik a család, hiszen így a diétázó sem marad ki az élményből. Kérdés, hogy a nem-diétás (valódi) pizza nem hozza-e ki még jobban a porból készült, szegényesen megpakolt pizza fogyatékosságait. 

Egyes szakemberek szerint azonban nem jó megoldás, ha teljes étkezéseket helyettesítünk egy-egy diétás, előkészített fogással, mert így nem lesz megfelelő fogalmunk az ideális adagokról. Ezért ha a diétázó visszatér majd a normális étrendjéhez, lehetséges, hogy nem fogja tudni megtartani álomsúlyát.