A nyírfanedv, a hosszú élet új titka?

2015. április 21.
Eddig azt hitted a nyírfa csak arra jó, hogy erdő, meg cukor legyen belőle? Hát nem. Az idei év slágere a szuperegészséges nyírfanedv.

Még alig ürült ki az istenített kókuszvíz a poharakból, máris új csodanedű kerülhet a helyére. 2015-ben minden valamirevaló biorajongó egészségharcos nyírfanedvet fog szürcsölgetni! A – legalább biológia órák emlékeiből – mindenki által jól ismert nyírfából úgy nyerhetjük ki a nyírfanedvet, hogy a nyírfába apró mélyedést vájunk, és azon keresztül kivezetjük a nyírvizet, vagy nyírfanedvet.

Persze nem mehetünk oda akármikor egy nyírfa erdőbe kedvünkre csapolgatni, ez a különleges folyadék csak egy évben egyszer, egy három hetes időszakban gyűjthető össze, ugyanis nyáron a nyírfák elraktározzák a napfényből származó energiát és egyéb tápanyagokat, amiket télen gyökereikben pihentetnek, és csak tavasszal kezd el ez a folyadék a gyökerek felől az ágakba áramlani. Az a mi időnk! 

A nyírfanedv tehát egyfelől rengeteg vitamint, például C-vitamint is tartalmaz, továbbá cinket, káliumot, magnéziumot, és még sok más hasznos anyagot is, arról nem is beszélve, hogy 100 ml-ben mindössze 18 kalória van. A nyírvíz fogyasztása állítólag segít a magas koleszterinszinten, de még a hétköznapi náthán is, illetve hatásos gyógyír lehet a vesekőre, fejfájásra és az ekcémára is. Kiválóan hidratál és méregtelenítő hatásáról is ismert. 

Bár a nyírvizet állítólag már honfoglaló eleink is fogyasztották, az ital most éli reneszánszát, és állítólag Amerika-szerte már a legkisebb városok legócskább benzinkutain is megvásárolhatjuk palackozott változatát. Külön jó hír, hogy a nyírfavízre nem igaz, az „ami egészséges annak rossz íze van”-szabály, ennek a folyadéknak ugyanis leginkább tiszta forrásvízre hajazó íze van, enyhén édeskés beütéssel, legalábbis a lelkes fogyasztók szerint.

Annyi bizonyos, hogy a nyírvíz valóban nagyon egészséges, és a világ számos területén – ahol van nyírfa – már évszázadok óta jótékony hatásairól ismeretes és előszeretettel fogyasztott ital. Persze nem csoda, hogy az évről évre felkapott aktuális csodaszerek szkeptikussá teszik az embert, de néha nem árt a régi csodaszereknek egy kis modern marketing.