Egészséges ételek, amiket nem szabad túlzásba vinni

2015. április 22.
Jóból is megárt a sok – mondják. És milyen igaz! Hiába lehet valami egészséges, nem biztos, hogy jót tesz, ha mértéktelenül fogyasztjuk.

Bizony, a pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve. Hiába próbáljuk lelkiismeretesen, minden káros finomságról lemondva, visszatartott lélegzettel megenni a – szigorúan öntetmentes – salátát, azt képzelve, hogy szaftos hamburgerfalatot tartunk a villánk hegyén, sokszor még ez sem elég. Mert az egészséges ételeket is túlzásba lehet vinni, az pedig ugye soha nem jó. Megmondjuk, mik azok, amiket csak mértékkel ajánlott fogyasztani!

1. Avokádó

Az avokádó az elmúlt években igazi sztárpozícióba emelkedett a gasztronómia világában, amihez több mint valószínű, az is hozzájárult, hogy a szuperélelmiszerekként emlegetett ételelit csoport egyik legismertebb tagja. Az illusztris titulust a rengeteg vitaminnak köszönheti, és persze a szépítő, egészséget biztosító élettani hatásoknak. Ez az étel azonban rendkívül zsíros, egy darab avokádó akár 320 kalóriát is tartalmazhat. Ha a diétánk alapköveként minden nap elfogyasztunk néhányat ebből a méregzöld gyümölcsből, ne csodálkozzunk, ha nem mozdul a mutató a mérlegen.

2. Kókusz

A kókuszt rengeteg formában fogyaszthatjuk, hiszen kókuszreszelékként meghinthetjük vele a reggeli zabkását, de kókuszvajat, kókuszolajat és még ki tudja milyen csodás kókusz származékot is használhatunk a konyhában. De csak óvatosan! A szakértők szerint két teáskanállal többet egyik formából sem érdemes használni naponta.

3. Chia mag

Az egzotikus hangzású, és talán kevésbé ismert chia magot az avokádóhoz hasonlóan szuperfoodként tartják számon. Ebben az ételben rengeteg az omega-3 zsírsav, protein, rostok és különböző antioxidánsok. Ez persze eddig szuperül hangzik, és épp ezért nagyon is ajánlott a fogyasztása, de ha túl sokat eszünk belőle, az nem tesz jót az emésztőrendszernek, és könnyen lehet, hogy kellemetlen hasi panaszokat tapasztalunk majd…

4. Banán

A gyümölcsökről kicsi korunk óta azt tanuljuk, hogy egészségesek, és akármikor akármennyit megehetünk belőlük. De a kevesebb néha több. A banánban rengeteg a kálium, ami persze egy darabig jó, de extrém esetekben a túl sok banán fogyasztása után a kálium fokozott mennyisége miatt lassulhat a pulzus és a szívverés. Sőt, igen ritka esetekben ez még szívleálláshoz is vezethet. Azt is tudjuk, hogy a banán édes, tápláló és rengeteg energiát is ad, de ne feledjük, hogy épp ezért hízlaló is. Nem vagyunk sokkal beljebb, ha egy kocka csoki helyett egy fürt banánt választunk.

5. Smoothie

Egy ideje már nálunk is népszerűek a smoothie-k, azaz a különböző gyümölcsökből készült, színes-ízes, hűsítő italok. Ezekkel csak az lehet a probléma, hogy becsapósak! Hiszen folyadék formájában sokkal könnyebben viszünk be túlzottan nagy adagot a szervezetünkbe, anélkül, hogy tudnánk valójában egy csészényi, vagy egy kosárnyi gyümölcsből készült turmixunk. Arra is figyeljünk, hogy ne egy kiadós étkezést öblítsünk le ezzel az egészséges gyümölcslével. A gyomrunkban található ételek miatt ugyanis fokozódik az erjedés, ami előfordulhat, hogy hányást és hasmenést eredményezhet.