Stresszmérő karkötő analizálja a napod

2015. június 19.
A családi vacsora vagy a szerdai értekezlet miatt rándul görcsbe a gyomrod? A stresszmérő karkötő megmondja, mik az igazán stresszes pontjai a napnak, ráadásul még abban is segít, hogyan védjük ki az ezzel járó, kellemetlen panaszokat.

A Mentors Channel honlap fejlesztői, Zach Sivan és Doron Libshtein alkották meg a WellBe néve keresztelt stresszanalizáló karperecet. A dolog tulajdonképpen nem túl bonyolult: a karkötő a pulzusunk alapján próbálja belőni, melyek a számunkra leginkább stresszes pontjai a napnak, aztán a hozzá tartozó mobilapplikáció segítségével különböző stresszoldó gyakorlatokat javasol nyugalmunk érdekében.

Sokszor talán nem is ismerjük be, hogy egy bizonyos feladat, vagy egy bizonyos személlyel való találkozás frusztráló élmény számunkra, és csak azt vesszük észre, hogy szokatlanul nyugtalanok vagyunk, étvágytalanok, rosszkedvűek, esetleg nem tudunk elaludni.

Bár a karkötő alapvetően a szívverésünkből következtet, azt nem tudja, hogy a szapora pulzus pozitív izgalmat, vagy negatív érzéseket jelöl. De az applikáció naptárában jelölt eseményekhez társítva mindig meg tudja mondani, hogy mi váltja ki a fizikai reakciót. A WellBe aztán különböző gyakorlatokat ajánl a stresszoldásra, például légzéstechnikákat és meditációs gyakorlatokat. Így jobban viselhetjük az igazán nagy nyomást okozó feladatokat is, javíthatjuk az éjszakai alvás minőségét, és akár a depressziót is megelőzhetjük. Persze a stresszmérő karkötő könnyen arra csábíthat, hogy az igazán magas stresszfaktorral bíró események elől inkább megpróbáljunk meglógni. Ez azonban nem megoldás semmire, maradjon inkább a mély levegő, és egy kis irányított meditáció a ránk váró nehéz pillanat előtt.