Egy friss kutatás szerint még a szex is jobb lehet a jógától

2017. március 03.
Koreai kutatók jöttek rá, hogy a jóga nagy mértékben javíthatja a nők szexuális életét.

Öt évvel ezelőtt egy kisebb kutatás a férfiak szempontjából vizsgálta a jóga és a szex összefüggéseit: akkor arra jutottak, hogy a huszonnégy és hatvan év közötti férfiak 12 hét jógázás után “szignifikánsan jobb” szexuális életről számoltak be.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Nem régiben egy koreai kutatás ugyanezt vizsgálta a nők esetében – 41 harminc és hatvan év közötti nőt vizsgáltak, akik mind metabolikus szindrómában (több tünetből álló anyagcserezavar) szenvednek. Az ilyen betegeknél sokkal nagyobb a stroke, és a 2-es típusú cukorbetegség, illetve a stroke kialakulásának esélye, továbbá a szexuális életre is negatív hatással lehet.

A kutatásban részt vevő nők közül 20-an heti két jógaórán vettek részt, összesen 12 hétig, míg a kontrollcsoport nem jógázott. Az eredmény pedig lenyűgöző: a jógázós csoportnál a kontrollcsoporttal szemben csökkent az alanyok koleszterinszintje, vérnyomása és vércukorszintje, illetve jelentős változások következtek be szexuális téren is: megnőtt a szexuális étvágyuk, javult a hüvelyi nedvesedés és alapvetően is jobb szexről számoltak be.

Bár a kis kutatás nem reprezentatív, de a jógázsókat biztosan nem kell győzködni a kísérlet eredményeiről, arról nem is beszélve, hogy a jógának emellett is felsorolhatatlanul sok előnye van.

PsychologyToday