Mennyei cseresznyés bulgursaláta

2017. június 08.
A nyár elejének legklasszabb gyümölcse, a cseresznye nem csak desszertekben képes tündökölni: győződjetek meg róla ti is és próbáljátok ki Füge Kata különleges cseresznyés bulgursalátáját.

Néhányan úgy tartják, a cseresznyének nem szezonja van, hanem csak napjai, úgyhogy minden lehetőséget érdemes megragadni, hogy felhasználjuk ezt a szuper gyümölcsöt. Szerencsére nem csak desszertekben gondolkodhatunk, hiszen húsok mellé és salátákban is nagyszerűen működik. A cseresznye kimagozáshoz használhatunk speciális eszközt, de tökéletesen megfelel egy rövidebb élű kés is.

A bulgur alább leírt főzése egyébként bármikor követhető, jól bevált módszer. Ha túlságosan száraznak éreznénk a végeredményt, locsoljuk meg néhány evőkanál finom olívaolajjal (ezt, ha salátaként alkalmazzuk, amúgy is megtesszük).

Cseresznyés bulgursaláta
2 főre

1 bögre bulgur
1 ek növényi olaj
1 bögre forró víz
½ tk só

15 dkg cseresznye
1 szál újhagyma
1 marék zöldfűszer (snidling, kakukkfű, petrezselyem, menta, akár vegyesen)
1 marék mandula
2 ek jó minőségű olívaolaj
só, frissen őrölt bors

A bulgurt beleöntjük egy kis fazékba, rálöttyintjük az olajat, és közepes lángon néhány perc alatt átforgatjuk. Ezután alacsonyra vesszük a lángot, és felöntjük az időközben felforralt vízzel. Fedő alatt öt percig pároljuk, majd elzárjuk alatta a gázt, de további 10 percig nem mozdítjuk a fazekat és a fedőjét.

Közben a cseresznyét kimagozzuk, félbe vágjuk és egy közepes tálba tesszük. Az újhagymát és a zöldfűszereket felaprítjuk és a cseresznyéhez adjuk. A mandulát egy száraz serpenyőben közepes lángon néhány perc alatt picit megpirítjuk, majd felaprítjuk, és szintén a tálba tesszük. Végül mindehhez hozzászórjuk az időközben megpárolódott bulgurt, ráöntjük az olívaolajat, sózzuk, borsozzuk, és átkeverjük. Grillezett sajttal vagy húsokkal tálaljuk.