Mennyei cseresznyés bulgursaláta

2017. június 08. |

A nyár elejének legklasszabb gyümölcse, a cseresznye nem csak desszertekben képes tündökölni: győződjetek meg róla ti is és próbáljátok ki Füge Kata különleges cseresznyés bulgursalátáját.

Néhányan úgy tartják, a cseresznyének nem szezonja van, hanem csak napjai, úgyhogy minden lehetőséget érdemes megragadni, hogy felhasználjuk ezt a szuper gyümölcsöt. Szerencsére nem csak desszertekben gondolkodhatunk, hiszen húsok mellé és salátákban is nagyszerűen működik. A cseresznye kimagozáshoz használhatunk speciális eszközt, de tökéletesen megfelel egy rövidebb élű kés is.

A bulgur alább leírt főzése egyébként bármikor követhető, jól bevált módszer. Ha túlságosan száraznak éreznénk a végeredményt, locsoljuk meg néhány evőkanál finom olívaolajjal (ezt, ha salátaként alkalmazzuk, amúgy is megtesszük).

Cseresznyés bulgursaláta
2 főre

1 bögre bulgur
1 ek növényi olaj
1 bögre forró víz
½ tk só

15 dkg cseresznye
1 szál újhagyma
1 marék zöldfűszer (snidling, kakukkfű, petrezselyem, menta, akár vegyesen)
1 marék mandula
2 ek jó minőségű olívaolaj
só, frissen őrölt bors

A bulgurt beleöntjük egy kis fazékba, rálöttyintjük az olajat, és közepes lángon néhány perc alatt átforgatjuk. Ezután alacsonyra vesszük a lángot, és felöntjük az időközben felforralt vízzel. Fedő alatt öt percig pároljuk, majd elzárjuk alatta a gázt, de további 10 percig nem mozdítjuk a fazekat és a fedőjét.

Közben a cseresznyét kimagozzuk, félbe vágjuk és egy közepes tálba tesszük. Az újhagymát és a zöldfűszereket felaprítjuk és a cseresznyéhez adjuk. A mandulát egy száraz serpenyőben közepes lángon néhány perc alatt picit megpirítjuk, majd felaprítjuk, és szintén a tálba tesszük. Végül mindehhez hozzászórjuk az időközben megpárolódott bulgurt, ráöntjük az olívaolajat, sózzuk, borsozzuk, és átkeverjük. Grillezett sajttal vagy húsokkal tálaljuk.

Szólj hozzá te is!

Kapcsolódó cikkek

Még több Életmód

Kakaós fergetegparti Joulupukkival Budapesten gyerekprogram

Kakaós fergetegparti Joulupukkival Budapesten