6 tipp a laposabb hasért tornagyakorlatok és diéta nélkül

2017. július 28.
Nem csak a radikális változtatás hozhat nagy eredményeket. Íme 6 tényező, amelyek csak apró odafigyelést igényelnek, ha úgy érezzük, a lapos hasunk útjába a diétán és a sporton kívül más is állhat.

1. Helyes tartás
A helyes tartás nem csak a gerincünk és a hátunk egészsége miatt fontos. “Ha a tartásunk megfelelő, akkor automatikusan bekapcsol a hasizmunk is, tehát akár még alakformáló hatása is lehet a szép tartásnak.” – mondja Kim Lyons amerikai fitneszmodell és tréner. Akinek az egyenes ülőpozíció rendszeres gondot okoz, annak megoldást jelenthet egy-egy jól elhelyezett emlékeztető, vagy a kifejezetten erre kifejlesztett telefonos applikációk is.

2. Tudatos étkezés
A lapos has a reggelivel kezdődik: a tejtermékek fogyasztása a magas kálcium-, kálium- és magnéziumtartalmuk miatt ellensúlyozzák a puffadásért felelős nátriumot a szervezetben. Illetve a magas probiotikumtartalmú élelmiszerek, úgy mint a joghurt vagy a savanyú káposzta, kovászos uborka vagy a vegánok egyik kedvence, a szójababból készült tempeh is segít az emésztésünk javításában.

De nem csak az számít, hogy mit eszünk, hanem az is, hogy hogyan. Győződjünk meg róla, hogy minden falatot legalább tízszer megrágunk lenyelés előtt! Így az étkezésünk tempóját lelassíthatjuk, aminek következtében kevesebb levegőt nyelünk étkezés közben, és az emésztésünk is könnyebbé válhat.

3. Elegendő folyadékbevitel
A nem elegendő folyadékbevitel következtében a szervezetünk megköti a vizet, ami hastájon akár extra centikhez is vezethet. A minimum napi nyolc pohár víz fogyasztása szinte kötelező. Ezen túl a folyadékbevitelünket úgy is fokozhatjuk, ha az ebédet levessel indítjuk, és magas víztartalmú zöldségeket és gyümölcsöket is beépítjük az étrendünkbe. A kávérajogók örömére a koffeintartalmú kávé nem csak a fáradtság, hanem a hasi puffadás ellen is szuper. Vízmegkötő tulajdonsága miatt viszont érdemes egy pohár víz kíséretében fogyasztani.

4. Tabutéma, pedig fontos
“A legtöbb nő nem akar beszélni róla, pedig nagyon fontos, hogy nap közben időt szakítsunk a rendszeres mosdóhasználatra.” – figyelmeztet a Kaliforniai Egyetem szülész-nőgyógyász professzora, Judith Reichman, M.D. “Ha arra szoktatjuk az agyunkat, hogy hagyja figyelmen kívül a testünk jelzéseit, akkor annak jó eséllyel székrekedés, szorulás lesz az eredménye.”

5. A rágógumi is hibás lehet
Nem csak habzsolással, hanem rendszeres rágózással is túl sok levegőt nyelhetünk le, ami természetesen szintén puffadáshoz vezethet. Ha nem tudunk lemondani a rágózásról, de a nap végére úgy érezzük, hogy egyre kényelmetlenebbül feszül rajtunk a nadrág, akkor érdemes olyan alternatívákra váltani, mint a mentolos cukorka vagy frissítő lapocskák.

6. Relaxáljunk!
Dr. Reichman szerint stressz esetén a testünk szteroid és stresszhormon termelése növekszik, amely az emésztési rendszerünkre is hatással lehet. És ha ez nem lenne elég, a  szervezetünk kortizoltermelését is felerősíti a tartós stressz. Ezáltal egyfajta védekezőreakciót eredményezve középtájékon zsírpárnákat épít a létfontosságú szervek védelmében. Dr. Reichman azt javasolja, hogy egy minimum 20 perces relaxációt rendszeresítsünk a napirendünkbe, ha nem szeretnénk, hogy a hasunkra is kiüljenek a mindennapok aggodalmai.

Fotó: Profimedia – Red Dot