ÖKO: illatos dísztök pulcsiból

2017. október 31.
Az őszi dekoráció elengedhetetlen kelléke a dísztök. Gyönyörű minden változatban, a kertbe a leghangulatosabb a faragott, festett valódi tök, de a lakásban nagyon gyorsan megrohad. Ezekkel a kedves újrahasznosított tökökkel azonban egészen a karácsonyi dekorációig díszíthetjük lakásunkat.

Zalabai Csilla ökoblogger szuper dekortippje következik az őszi hangulat megteremtéséhez.

Alapanyagként használjunk kinőtt, tönkrement pulcsikat, azoknak is az ujját. Természetesen választhatunk hagyományos tök színűt, vagy egészen elrugaszkodhatunk a valóságtól. Szükségünk lesz még tömőanyagra – lehet hagyományos háztartási vatta vagy a profi poliészter golyónak nevezett pihe-puha töltőanyag. A szárnak illatos fahéj rudat használtam (tökéletes egy kisebb faág is), és kell még egy kis pamutfonal. Varrni nem kell, de a férceléshez szükség van tűre és cérnára.

A pulcsi ujjából vágjunk le kb. 13-15 cm magas darabokat. Ekkor a végén kb. 10 cm széles, és 6 cm magas (+ a szár) tököket kapunk. Kísérletezzünk szabadon a méretekkel, nagyon jól néznek az ennél laposabb és magasabb tökök is!

Fordítsuk ki, és az egyik oldalát férceljük körbe.

Húzzuk össze, néhányszor tekerjük körbe a cérnával, és csomózzuk meg.

Fordítsuk ki.

Töltsük meg a tömőanyaggal. Nem kell túl keményre tömni, de figyeljünk rá, hogy mindenhova jusson belőle. Keverhetünk a tömőanyagba illatos fűszereket is, szegfűszeget, szegfűborsot vagy levendulát.

Férceljük körbe a felső szélét, húzzuk össze a cérnát úgy, hogy a szélek befelé kerüljenek.

Fűzzünk be kb. 1 m hosszú fonalat egy nagy lyukú tűbe, és húzzuk keresztül a fonalat a tök közép- pontján. Egy hurkot csinálunk: a madzag csomózott vége alatt, a szálak között bújtassuk át a tűt.

Tetszés szerint osszuk 5-6 szeletre a tököt, vagyis készítsünk újabb hurkokat a középponton keresztül. Csomózzuk meg a fonalat, és az ujjunkkal kicsit tágítsuk ki a felső lyukat.

Szúrjuk bele a fahéj rudat, és készen is vagyunk!