Lush-díj az állatkísérlet-mentes jövőért

2017. november 11.
Az állatkísérletek megszüntetését segítő legnagyobb összértékű díj jóvoltából 330 000 font jut el a világ különböző részeire.

A 2012-ben létrehozott éves díj már világszerte több mint 1,8 millió fonttal támogatta az állatkísérlet-mentes tesztmódszereket és az állatkísérlet-ellenes kampányokat. Az idei év az első, amikor Chiléből, valamint Kínából és Japánból is vannak nyertesek, ami jelzi, hogy az állatkísérlet-ellenes kampányok és az állatmentes tesztmódszerek szerencsére egyre jobban terjednek az olyan országokban is, ahol az állatvédelemnek nincs különösebb történelmi hagyománya.

A most hatéves Lush-díj olyan projekteket támogat, melyeknek célja az állatkísérletek megszüntetése a vegyi anyagok tesztelésében. Idén összesen 13 fiatal kutató kap egyenként 10 000 fontot munkája támogatásaként Brazíliában, az USA-ban, Kínában, Japánban, Szingapúrban, Ausztráliában, Németországban, Luxemburgban és az Egyesült Királyságban.

A díjazottak között szerepel 2017-ben az állatkísérlet-mentes biztonságos tesztelésért küzdő Human Toxicology Consortium Project, a francia-brit állati eredetű antitestek helyettesítésének módszereit kidolgozó AFABILITY, a chilei jótékonysági szervezet, a Te Protejo. Ezek mellett a Harvard University bioprinting platformot kifejlesztő csapata is díjat nyert, akik nem kisebb projekten, mint a 3D-s „emberi szervek mikrochipen” típusú modellek létrehozásán dolgoznak.

Mark Constantine, a Lush társalapítőja, a díj egyik létrehozója