Félre, hygge, itt az új finn életérzés!

2018. június 30.
Először a dánok mondták meg, hogyan kell élni: ez volt a hygge. Aztán jött a svéd lagom, most pedig egy új skandináv életérzést imád a világ - üdvözöljétek a finn kalsarikännit, az alsóneműben ivás örömét!

Már az elején érdemes tisztázni, hogy a kalsarikänni több szempontból bonyolultabb fogalom, mint a sokak által már ismert (és talán gyakorolt) dán hygge vagy svéd lagom. Először is azért, mert a kalsarikännira gyakran az életérzéshez tartozó legérzékletesebb motívum nevén hivatkoznak, ez a päntsdrunk, ami elvileg annyit tesz, mint „otthon alsóneműben inni”. Ezzel mindannyian tudunk azonosulni!

A finn újságíró, Miska Rantanen alapvetően kifigurázni szerette volna a skandináv életérzés-mániát Päntsdrunk (Kalsarikänni): A relaxáció finn módszere című könyvével. A paródiakötet vezérgondolata, hogy a hideg skandináv éjszakákon muszáj inni valami lélekmelengetőt, és akkor már nincs is otthonosabb annál, mint hogy az ember alsóneműre vetkőzik a kanapén. „Készíts be édes és sós rágcsálnivalókat karnyújtásnyi távolságra a távirányító mellé. Nyiss ki egy üveg alkoholos italt” – szól az utasítás.

Lehet, hogy Rantanen nem gondolta annyira komolyan a dolgot, de mivel a finnek hivatalosan is a világ legboldogabb országa, nagyjából bármit hajlandóak vagyunk elhinni nekik!

Fotó: Unsplash.com