Teákkal próbálják orvosolni a női gondokat

2018. augusztus 10.
A menstruációs görcsöktől a szoptatásig mindenféle "női bajra" készülnek teák, a nők pedig szívesen is vásárolják őket. A gendered teák egyre népszerűbbek, de tényleg minden problémára megoldást nyújthatnak?
Fotó: Unsplash.com

Szoptatást segítő, menstruációs görcsöket oldó, női vágyat fokozó és női erőt növelő teák sorakoznak a polcain, és bővítik tovább a gendered (vagyis kimondottan az egyik nemet megcélozó) termékek sorát. Ahogy a Guardian cikke rámutat, általános wellness és bioétkezés trendből kicsírázó „nőitea-hullám” darabjai a nők összes problémájára választ kínálnak, persze új összetevők nincsenek, ugyanúgy hibiszkusz, mentalevelek vagy levendulabimbók kerülnek a népszerű keverékekbe.

A modern nő számára a női erő felfedezése (bármit is értsünk ez alatt) legalább annyira központi feladat lett, mint a jógapózok vagy a pilates-mozdulatok tökéletesítése és az aktuális bioétel-trendek követése. Ezt próbálják kihasználni a bájos, pasztellszínbe csomagolt teák, amiket spirituális hangulatú motívumokkal vagy – mivel nőknek szánt termékről van szó – virágmintával és pillangókkal díszítenek. A teázással persze nincsen semmi gond, de nem árt felkapni a fejünket, mikor egy iparág kissé szexista módon, nemi sztereotípiákat és aktuális trendeket vegyítve próbál mélyre nyúlni a pénztárcánkban. Rengeteg klasszikus tea-alapanyagnak inkább csak régi anekdoták igazolják gyógyhatását, tudományos bizonyítékok már nem, és persze a természetes gyógyulás jó dolog, sajnos nem minden probléma esetén alkalmazható.

De ami a legfontosabb, hogy ne dőljünk be a „női” előtagnak, ha teát vásárolunk. Akárcsak a pink tax esetében mindig, most is érvényes az alapszabály, hogy ha tudatosan szeretnénk vásárolni, inkább nézzük meg, hogy pontosan milyen össztevőket rejt a „női erő keverék”, hiszen lehetséges, hogy a csinos csomagolás mögött egy fele annyiért is beszerezhető borsmenta tea lapul.