Posztkarácsonyi detox 5 lépésben

2017. december 28.
Nem kell senkinek sem bemutatni a karácsonyi dőzsölés utáni emésztési gondokat... Íme 5 szuper tipp, mely segítségével minél gyorsabban visszaállíthatunk az ünnep előtti egyensúlyt.

1. Nagy pohár víz vagy zöld smoothie ébredés után

Persze a legjobban akkor járnánk, ha egész évben ezzel indulna a reggelünk, de a karácsonyi kajakómák után egyenesen kötelező a reggeli folyadékfogyasztás. Az alvás okozta dehidratáltságot csökkenti, illetve az emésztésnek is jót tesz, ha a reggeli előtt még (akár gyömbérrel, almaecettel és citrommal felturbózott) vízzel vagy smoothieval indítunk. Utóbbihoz nincs más dolgunk, mint vízzel összeturmixolni némi spenótot, fagyasztott bogyós gyümölcsöt vagy banánt/almát, egy pici gyömbért és fahéjat.

2. Vissza a normál adagokhoz

A legjobb, amit karácsony után tehetünk, ha a nagy dőzsölések után újra kialakítjuk az étkezési rutinunkat. Együnk napi ötször, 3-4 óránként, de kisebb adagokat, és figyeljünk a szénhidrát-fehérje-zsír kiegyensúlyozott arányára is. A rendszeres étkezéssel a vércukrunkat és az emésztésünket sem fogjuk leterhelni annyira, mint a karácsonyi cukordömping alatt. Extra tipp: többféle vitamint és ásványi anyagot vihetünk be a szervezetünkbe, ha nem csak az adagok nagyságára, de az ételek színére is figyelünk. Minél több a szín a tányéron, annál többféle hasznos anyaghoz jut a szervezetünk.

3. Zöldségköretben az erő

Nagy segítségünkre lehetnek a zöldek az ünnepi lakomák után, hiszen lúgos hatásukkal segítenek ismét egyensúlyba tenni az emésztésünket. A brokkoli, spenót, petrezselyem és a fodroskel mellett a citrom is jó szolgálatot tehet.

4. Kötelező gyógytea

A gyömbérrel megbolondított zöld tea mellett a herbateák széles tárháza áll rendelkezésünkre, ha az emésztésünk helyreállítása a tét. A borsmenta, menta, kamilla, pitypang, édeskömény, boróka és levendula mind-mind jótékony szolgálatot tehet a karácsony utáni időszakban.

5. Non plus ultra: testmozgás

Persze nincs detox mozgás nélkül. Számos más jótékony hatása mellett egy kis vérkeringéssegítő mozgás a méregtelenítés folyamatát is gyorsíthatja.