10 ötlet a szép konyhakertért

2018. augusztus 17.
Mivel egyre kisebb terekben élünk, ezért a veteményes is közelebb kerül az élettérhez, és ha már így, van, akkor legyen olyan szép, mint egy virágoskert!

Adok néhány tippet inspirációként, amivel szebbé teheted a zöldségeskerted, és szerencsére, ami szép, az általában jó is…

Felejtsd el a sorokat!

A hagyományos sorok néha tényleg unalmasak tudnak lenni, de ültethetsz négyzetben, téglalapban vagy akár háromszögekben. Ilyenkor a sorközöket felejtsd el és csak az ültetési távolságot tartsd minden irányban az egyes zöldségeknél. A négyzetrácsos ültetésről hallottál már? Komoly rajongótábora van, úgyhogy próbáld ki te is! Ehhez 30×30 vagy 40×40 cm-es négyzetekre oszd az ágyásod és egy-egy négyzetbe vess 1-1 káposztát, paradicsomot, krumplit, vagy 4-4 tő édesköményt, babot, mángoldot, póréhagymát, vagy 9-16 darab retket, tépősalátát.

Játssz a színekkel!

Ma már többféle színben elérhetőek a hagyományos zöldségek is, kísérletezz velük! Készíts egy sárga ágyást sárga színű cukkinivel, paradicsommal, paprikával és bársonyvirággal. Vagy egy lilát leveles kel, lollo rosso saláta, virágzó metélőhagyma, lila bazsalikom és borágó kombinációjával. A vibrálóan színes mángold pedig minden kertben igazi pop-art alkotás…

Burkold le az utat az ágyások között!

Ez elég komolyan fel tudja dobni a kertet. Fedd le az utat kövekkel, téglával vagy akár csak nagy darabos fenyőmulccsal, a lényeg, hogy ne hagyd üresen a talajt az ágyások között.

Jöjjenek a magasra törő növények!

Nagyon jó, ha vannak felfelé futó zöldségek is a kertben, de a rossz tartószerkezet egy pillanat alatt elcsúfítja a kertet. Maradj a természetes anyagoknál: bambusz, fa és kötél, és készíts magadnak tipiket, ha nem tudsz szépet vásárolni! A konyhakertészek valahogy mindig barkácsolnak valamit… A fából készült tartószerkezeteket fesd le, így sokkal tartósabb is lesz, és persze – ami a cikk lényege – szebb is!

Mint egy virágágyás…

Tudsz olyan ágyást is tervezni, amin alig látszik, hogy zöldségek vannak benne. Az amarántot láttad már? És a lila spenótfát? A cékla levelei is igazán díszesek, de szép a karalábé, leveles kel, és akkor még nem beszéltünk a gyógy- és fűszernövényekről…

Takard a talajt!

Nagy támogatója vagyok a mulcsozásnak, és ennek a praktikus okai mellett – jobban tartja a vizet, elnyomja a gyomokat, melegíti a talajt, megnehezíti a kártevők dolgát – még szebb is, mint az állandóan előretörő gyomokat nézni a pucér talajon. Mulcsként nagyon sok minden használható: komposzt, szalma, fűnyesedék, fakéreg, ősszel a lehulló levelek, és kavicsok a cserepes ültetésnél. (Mindegyiknek más-más hatása van, erről később készül majd egy bejegyzés.)

Fűszeres ágyásszegély

Itt is igaz, hogy ami szép, az legtöbbször jó is. Egészségesebb zöldségeket kaphatsz, hogyha körbeveszed őket védőnövény-bástyával. Ágyásszegélyre ideális lehet valamilyen fűszernövény, mint például a kakukkfű, vagy néhány ehető virág – sarkantyúka, borágó vagy akár egy másik zöldség is, mint a metélőhagyma.

Hagyd virágozni!

A póréhagyma a második évben gyönyörű virággombóckat fejleszt, várd ki! És akkor se ess kétségbe, ha felmagzott a saláta vagy a retek, mert ha nem is akarsz magot fogni, attól még élvezheted a látványt.

Használj cserepeket, kaspókat!

A téli fagyokat is bíró agyagedények nagyon szépek tudnak lenni és jó befektetésnek számítanak, mert idővel csak egyre szebbek lesznek, és minden évben, felfrissítve a talajt, tudsz bennük zöldségeket termeszteni.

Legyen helyed gyönyörködni benne!

Ha már ennyi energiával létrehoztál egy kertet, akkor élvezd is rendesen! Legyen egy hinta vagy egy pad szerves része a kertednek és dőlj hátra…

Több kerti tippért keresd Dominika Konyhakertész blogját!