Ebben a korban a legnagyobb az önbizalmad a tudomány szerint

2018. szeptember 08.
Ösztönösen talán azt tippelnénk, a huszas éveinkben vagyunk a legmagabiztosabbak, amikor még nincs okunk aggódni az öregedés vagy az élet gondjai miatt. De egy kutatás szerint ez egyáltalán nem így van!
Fotó: Unsplash.com

Úgy tűnik, az embernek ki kell várnia, míg felvértezi magát a kellő tapasztalattal és magabiztossággal, ugyanis egy friss kutatás szerint többnyire 60 éves korunkra lesz a legtöbb önbizalmunk. Az eredmény talán meglepő lehet annak fényében, hogy a legtöbben talán a húszas éveket tippelnék, ha a legmagabiztosabb korszakról van szó, de a 300 publikált tanulmány eredményeit elemző metaanalízis szerint akkor még bőven nem ért csúcsára önbizalmunk.

A kutatás szerint az önbizalom a kora gyermekkorban emelkedik majd a serdülőkorban stagnál, erős növekedésnek indul fiatal felnőttkorunkban aztán alacsonyabb intenzitással, de szintén fokozódik, míg a 60-as éveinkre csúcsára ér, onnantól kezdve pedig nagyon gyors tempójú hanyatlásnak indul az idős korral.

Szóval egyrészt legyünk türelemmel, a magabiztosság a bölcsességgel jön, másrészt örüljünk neki, hogy a rettegett öregedésben is vannak jó dolgok!