ÖKO: így komposztálhatunk a lakásban is

2018. szeptember 18.
A komposztálás eddig szinte elképzelhetetlen volt kert nélkül. A modern ökoharcosoknak viszont ma már nem kell egy közösségi komposztálóért imádkozniuk, hiszen már egy apró panellakásban is megoldható a komposzthulladék kényelmes tárolása hála néhány hiánypótló praktikának. 

 

Mit komposztálhatunk?

Komposztálással a háztartási hulladék mintegy harmada visszajuttatható a természetbe, így tényleg nagyon érdemes belevágnunk még akkor is, ha lakásban élünk. Komposzthulladék lehet zöldség, gyümölcs, faforgács, gallyak, tojáshéj, kávézacc, teafű, elszáradt virágok, kezeletlen fa és papír is. Hasznos lehet, ha ezeket a hulladékokat apró darabokra vágjuk mielőtt a komposztba kerülnek. Viszont a főtt ételmaradék, hús és csontok, színes papírok, hamu például sohasem kerülhet a hulladék közé. Érdemes persze a túlfogyasztáson is elgondolkodnunk, és megfogadnunk néhány jó tanácsot!

Miben komposztáljunk?

A legegyszerűbb megoldás a lakásbeli komposztáláshoz, ha beszerzünk egy készen vásárolható mobilkomposztálót, mely szagmentesen lezárható és egyszerűen üríthető időről időre. Bevállalósabbak viszont gilisztakomposztálót is állandósíthatnak. A sztereotípiákkal ellentétben ez is teljesen szagmentes, kompakt kis doboz, tele vörösgilisztákkal, akik növényi komposztot termelnek. A termelt komposztot akár cserepes növényekhez vagy kertekben is remekül felhasználhatjuk.

6 fotó megtekintése

Fotók: Pinterest