A nők semmivel sem jobbak a multitaskingban

2018. szeptember 29. |

Gyakran mondogatjuk, hogy a nők képesek egyszerre több dologra is figyelni, de egy friss kutatás szerint ez egyáltalán nem igaz: a nők és a férfiak egyformán rosszak a multitaskingban.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Az már régebben kiderült, hogy a multitasking nemhogy nem egészséges, de nem is igazán lehetséges, hiszen figyelmünket valójában sosem osztjuk meg, inkább gyorsan váltogatjuk az egyes feladatok között. Mégis még a mai napig tartja magát a régi sztereotípia, miszerint a nők képesek egyszerre egy csomó dologra is odafigyelni.

A University of Bergen kutatói a Harvard Business Review-ban publikált friss kutatásukban arra jutottak, valójában nincs különbség a nemek között multitasking képességekben. Ehhez számítógépes feladatot készítettek, ahol virtuálisan három szobában (egy konyhában egy sufniban és egy nappaliban) kellett előkészíteni egy meetinget. A 66 nőnek és a 82 férfinak el kellett rendezniük a székeket, ceruzákat, italokat, miközben mindenféle figyelemelterelő feladattal kellett megküzdeniük – például telefonhívást kellett fogadni, ahol további instrukciókat kaptak.

A kutatók aztán összehasonlították a két nem teljesítményét olyan szempontokat figyelembe véve, hogy mennyire pontosan, mennyi idő alatt és mennyi virtuális mozgással teljesítették a feladatokat, illetve mennyire küzdöttek meg jól a figyelemelterelő elemekkel. Az eredmény pedig azt mutatta, egyáltalán nincsen különbség a nemek között. A kutatók szerint persze további kutatások lesznek szükségesek, de azt határozottan állítják, hogy a nőket jobb multitaskernek feltűntető sztereotípia elég gyenge lábakon áll.

 

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód

Kakaós fergetegparti Joulupukkival Budapesten gyerekprogram

Kakaós fergetegparti Joulupukkival Budapesten