3 ok, amiért szorongsz az otthonodban

2018. október 11.
Talán nem is tudod pontosan, miért érzed magad még feszültebbnek egy fárasztó nap után hazatérve, de jó eséllyel elég néhány apró változtatás az otthonod körül, hogy megszűnjön a szorongás.
Fotó: Unsplash.com

Elburjánzó teendők

Megesik, hogy a ház körüli teendők kicsit túlnőnek rajtunk, ilyenkor pedig annyira felhalmozódhat a mosatlan tányér vagy ruha, hogy egyre kevésbé van kedvünk nekiállni a takarításnak. Tényleg nem kifogásokat keresünk, amikor azt mondjuk: a lakás elrendezése is felelhet ezért. Érdemes megfigyelni, hogy mik a mindennapos szokásaink, hová pakoljuk a holminkat, mennyire kényelmesek a terek. Lehet például, hogy a mosógéphez nehezen férünk hozzá vagy túl sötét a konyha mosogatós sarka – tegyük komfortossá a tereket, hogy megtörjük az ördögi kört.

Szigorú szobarend

Hajlamosak lehetünk ragaszkodni a szobák eredeti rendeltetéséhez, még akkor is, ha az egyáltalán nem praktikus számunkra. Például ha nem adunk nagy vacsorapartikat, felesleges lehet a tágas ebédlő, de a dolgozószobának sincs értelme, ha otthon már nem ülünk le a munka elé. Merjük kedvünkre átrendezni és átértelmezni a teret, hiszen úgy sokkal jobban érezhetjük magunkat benne!

Álom(?)-otthon

Amikor egy lakás belső terét kialakítjuk, beleeshetünk abba a hibába, hogy „áloméletünkre” tervezünk. Például mindig is szerettünk volna festeni, ezért kialakítunk egy festős sarkot az egyik ablak közelében. Vagy veszünk néhány kuckós babzsákot a majd-egyszer-megrendezésre-kerülő moziestekhez. Az ilyesmi nemcsak a praktikusság miatt lehet gond, de valószínűleg nem is érezzük jól magunkat, ha a környezetünk megvalósításra váró álmainkra emlékeztet. Mérjük fel reálisan vágyainkat és igényeinket, az otthonunkat pedig úgy alakítsuk ki, hogy ezeket szolgálja!